Jablečný kvas



host - 115.132 (?)
9.11.2012 13:24

Pro snížení rizika vzniku plísní a jiných chorob kvasu by mělo být v zájmu rychlé rozkvašení a na toto může být vámi uvedených 10 stupňů málo. Rovněž místo droždí bych použil ušlechtilé vinné kvasinky  /ASVK/  z nejbližších vin. potřeb nebo drogerie.  j.c.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
host - 64.137 (?), 5.11.2012 13:10

V sudu mám hladinu 15cm od okraje u švestek to stačí, zvedá se to max.10cm.Snad jablka nebudou vyjímka.Ty jablka byly nárazovka, soused řekl pojď si je otrhat a bylo, jinak bych si ty kvasinky rozkvasil. Ptám se na to jestli to mám udělat a dolít vodou z cukrem aby nebyl kvas tak suchý a nebo to nechat.A také kde to nechat kvasit jestli stačí stodola kde teplota bude kolísat. 

Zajímá mne reakce někoho kdo pravidelně jablečný kvas zakládá, a řekl by mi zda to tak můžu udělat.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 5.11.2012 18:15

Sud se plní na 3/4 objemu nejen proto, aby nepřetekl, ale taky kvůli vyšší vrstvě oxidu uhličitého nad kvasem, která jej chrání před oxydací.
   Při teplotách kolem nuly (u nás při silných mrazech ve stodole i mrzne) se kvašení zastavuje a opětovné rozkvášení nebývá snadné. Jistě, sud lze obalit molitanem, kvas zahřívat ponořenými PETkami s horkou vodou, ale má to smysl? V tuto dobu bych 120 litrový sud dal raději do té sousedovy garáže a kvas vypálil po Novém roce. 

                     
host - 99.44 (?), 5.11.2012 19:36

Myslíte že by v garáži u souseda nevydržel do března nebo dubna bez toho aby zoctovatěl nebo se jinak pokazil? Také bych rád věděl jestli je dobré dolít ho 10l vody + 2kg cukru?Jahlka které jsem tam drtil byla tvrdá a nepustila moc šťávy. Jablkovici bych rád použil na výrobu ořechovky tak mi nebude mrzet když by chuťově destilát nebyl úplněcítit po jablkách.

Z jádrovin jsem zatím kvas nepřipravoval, preferuji peckoviny a tam sudy plním vždy tak 15cm od okraje.U peckovin kvas míchám jednou za týden a nikdy jsem neměl problém s kvašením, vždy se prokvasilo vše na tekutinu.Používám bublák, tak předpokládám že se CO2 bude plynule regulovat samo.Děkuji za rady.

                     
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 224.216 (?), 5.11.2012 22:44

Ja by som doporučoval vody doliať minimálne 20 litrov a cukru naopak zase maximálne 1 kg. Len je problém v tom, že ak už teraz je sud 15 cm od vrchu, tak tam tých 20 litrov vody nevojde. Kvasinky už teraz ani radšej nepoužívajte.  Tá garáž by nebola špatná, Ak je to garáž pod barákom, tak sused by musel byť dobrý kamarát a jeho pani tolerantná. Jedna vec je zápach, druhá zase kvasné mušky v baráku. Už ako malý chalan si pamätám, že jablkový kvas sa do pálenice vozil zamrznutý, pravda zamrzol asi už vykysnutý. Pravidelne zakladám jablkový kvas aj po prvých mrazoch, do jari to vykysne.

                     
host - 99.44 (?), 11.11.2012 12:42

Dolil jsem 10l vody + 1kg cukru.Ta nadrcená jablka si sedla, já jsem je do sudu nijak zvlášť nepěchoval a i po nalití vody s cukrem je v sudu stále dost místa.Po třech dnech jsem příčuchl a cítil ostrý zápach stejně jako u švestek, takže 4l zákvasu se rozjely i když venku není už žádné velké teplo.Zase si říkám že mic se nemá přehánět.Tak to chvíli ve stodole snad ještě vydrží.

   
host - 184.125 (?), 9.11.2012 13:00

Budu velice vděčný za každou radu a názor, zda jsem postupoval správně při naložení 120L plastového sudu drcenými jablky.

1. Asi 3 dny před naložením do sudu jsem zhotovil zákvas tak, že do cca 2 dl převařené jablečné šťávy jsem přidal 1 kostku droždí a 20 dkg curku

2. Očištěná a rozdrcená zralá jablka jsem vložil do sudu, přidal zákvas včetně 1kg rozpuštěného cukru a toto vše řádne promíchal. 

3. Naložený plastový sud jsem uložil v prostoru se stálou teplotou 10°C a celý obalil molitanovou fólii tl. 5mm.

4. Víko sudu jsem opatřil kvasnou zátkou, která ale nefunguje, jelikož zřejmě dobře netěsní. Proto jsem sud přikryl tenkou průhlednou fólii a obvázal gumovou páskou.

5. Nevím, zda mám vršek kvasu promíchavat nebo odstranit až před pálením.

6. Za kolik týdnů můžu čekat, že kvas možno pálit.

Nevím, jakých chyb jsem se dopustil, proto děkuji za připomínky k jednotlivým bodům uvedeného postupu. Jan

      
host - 115.132 (?), 9.11.2012 13:24

Pro snížení rizika vzniku plísní a jiných chorob kvasu by mělo být v zájmu rychlé rozkvašení a na toto může být vámi uvedených 10 stupňů málo. Rovněž místo droždí bych použil ušlechtilé vinné kvasinky  /ASVK/  z nejbližších vin. potřeb nebo drogerie.  j.c.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 9.11.2012 14:47

Rychlejšímu rozkvašení by rovněž prospělo, kdyby zákvas z kvasinek (kvasnic) byl připravený ve větším množství moštu než 2 dl. Ideálně tak 5 litrů.
   Nemáte-li k dispozici místnost s vyšší teplotou než 10 st., stačí zahřát podrcené ovoce. Bude-li sud obalený izolací, tak stihne rozkvasit dřív, než obsah vychladne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika