Taky si uvědomuji, že by tu mohl být další, daleko horší problém - a tím jsou třísloviny a zralost plodů. Opravdu jste si jist tím, že hrušky byly v plné zralosti a stopky byly odstraněny? Pokud některá z podmínek nebyla splněna, tak Vám ani redestilace nepomůže. Pokud uznáte zmíněný destilát za zcela nepitelný, nezbývá než-li na 10 l 50%-ního produktu přidat 0,5 kg aktivního uhlí CW - 20 a po sedimentaci a filtraci získáte relativně "čistý" ethanol, ze kterého se dá udělat rum, vaječňák případně nějaký jiný likér, ale gin asi ne. Hruškovice je prostě velký problém spočívající především v tom, že hrušky musí být v bezvadně zralé formě, nikoli v přezrálé, dále se musí snížit pH nejlépe kys. sírovou na hodnotu 3 - 3,5, protože hrušky mají při srovnatelném obsahu cukru s jablky (rozpor s monografií J.Souček: Výroba destilátů z vlastního ovoce, nakl. Dona 2003, str. 26), asi 4-5x méně org. kyselin a to při kvašení přináší velké problémy. Takže natrefit na kvalitní hruškovici je docela klika. Nic si z toho nedělejte, učíme se všichni. slosar-petr@seznam.cz