Hruškovice
|
|
|
|
host - 220.205 (?) 16.10.2011 22:13
Taky si uvědomuji, že by tu mohl být další, daleko horší problém - a tím jsou třísloviny a zralost plodů. Opravdu jste si jist tím, že hrušky byly v plné zralosti a stopky byly odstraněny? Pokud některá z podmínek nebyla splněna, tak Vám ani redestilace nepomůže. Pokud uznáte zmíněný destilát za zcela nepitelný, nezbývá než-li na 10 l 50%-ního produktu přidat 0,5 kg aktivního uhlí CW - 20 a po sedimentaci a filtraci získáte relativně "čistý" ethanol, ze kterého se dá udělat rum, vaječňák případně nějaký jiný likér, ale gin asi ne. Hruškovice je prostě velký problém spočívající především v tom, že hrušky musí být v bezvadně zralé formě, nikoli v přezrálé, dále se musí snížit pH nejlépe kys. sírovou na hodnotu 3 - 3,5, protože hrušky mají při srovnatelném obsahu cukru s jablky (rozpor s monografií J.Souček: Výroba destilátů z vlastního ovoce, nakl. Dona 2003, str. 26), asi 4-5x méně org. kyselin a to při kvašení přináší velké problémy. Takže natrefit na kvalitní hruškovici je docela klika. Nic si z toho nedělejte, učíme se všichni. slosar-petr@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.11 (?), 17.9.2011 11:03, zobrazeno: 39289x
Zdravím Vás!
Vyplenil jsem opuštěný sad a mám tak 40kg hrušek. Zavařovat? Raději bych udělal pálenku, ale nemám představu jak přesně.
Otázky:
A) Mám ty hrušky nějak vykrajovat, pokud nejsou nahnilé?
B) Kolik vody tam mám přidat?
C) Co ještě bych měl vědět, mimo pálení?
P.S. Odpověď by se mi hodila docela rychle.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 17.9.2011 11:58
Téma bylo probíráno nedávno : vlákno Letní hrušky na kvas.
Zdravím...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 18.9.2011 8:26
Najděte si nějakou pálenici ve svém okolí a odvezte je tam.Pozorně sledujte stromy podél silnice a zkuste nějaký ten metrák cestou načesat, ať se vám ta cesta vyplatí...
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.70 (?), 16.10.2011 19:16
nevíte čím to je, že po vypalení hruškovi má nahořklou chut??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 16.10.2011 21:48
Odvětráním se nic nezíská, tedy ne ve smyslu lepší kvality. Nahořklost destilátu je v souvislosti s dokapovými složkami a s tím nic nenaděláte, jedině předestilovat. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 16.10.2011 22:13
Taky si uvědomuji, že by tu mohl být další, daleko horší problém - a tím jsou třísloviny a zralost plodů. Opravdu jste si jist tím, že hrušky byly v plné zralosti a stopky byly odstraněny? Pokud některá z podmínek nebyla splněna, tak Vám ani redestilace nepomůže. Pokud uznáte zmíněný destilát za zcela nepitelný, nezbývá než-li na 10 l 50%-ního produktu přidat 0,5 kg aktivního uhlí CW - 20 a po sedimentaci a filtraci získáte relativně "čistý" ethanol, ze kterého se dá udělat rum, vaječňák případně nějaký jiný likér, ale gin asi ne. Hruškovice je prostě velký problém spočívající především v tom, že hrušky musí být v bezvadně zralé formě, nikoli v přezrálé, dále se musí snížit pH nejlépe kys. sírovou na hodnotu 3 - 3,5, protože hrušky mají při srovnatelném obsahu cukru s jablky (rozpor s monografií J.Souček: Výroba destilátů z vlastního ovoce, nakl. Dona 2003, str. 26), asi 4-5x méně org. kyselin a to při kvašení přináší velké problémy. Takže natrefit na kvalitní hruškovici je docela klika. Nic si z toho nedělejte, učíme se všichni. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 164.4 (?), 17.10.2011 7:41
chci se optat, jak velký problém jsou nechané stopky a co způsobují, jednou se mi podařila hruškovice jako med a nechal jsem je tam, šlo o hrušky, které v bednách dozrávaly, pak jsem je zkoušel ještě jednou a neutrefil kvas a ještě dotaz, není to o hruškách,jak kvasí nedozralé jablka,to se mi totiž podařil destilát,terý byl chuťově a hlavně aromaticky velmi zdařilý
|
|
|
|
|
|
|
helfires - (6) - 96.8 (?), 17.10.2011 22:07
Zdravím všechny zahrádkáře a pěstitele!
Chtěl bych vysadit nějakou dobrou hrušku, která je nejlepší na Hruškovici! Která má velkou cukernatost, a asi tak kolik? uvádí se někde cukernatost hrušek?
Které odrúdy by jste mi poradily? Letní nebo podzimní?
Jaký zvolit pěstitelský tvar? čtvrtkmen, polokmen... a podnož?
Měl jsem Letní máslovku, nevím název, byl to starej strom kolem 70-80 let. Sklizel jsem z něj kolem 250 kg. Bohužel uschnul.
Pak by mě ještě zajimalo jestli sázet hrušku na stejné místo kde byla před tím také hruška? Děkuji všem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|