Dobrý den, máte někdo zkušenosti s destilátem vyrobeným z odrůdy hrušeň CLAPPOVA? Letos je opravdu velmi silná úroda a v okolí je mnoho obalených stromů co zrovna opadávají Jde mi o to, aby potom hruškovice stála za to?
Clappova je po wiliamsovej jedna z najvhodnejších na kvas, avšak si myslím že tie obalené stromy ktoré akurát opadávajú nebudú Clappove, tie sú už zozberané viac než mesiac. Akurát sa v sobotu chystám snimi do pálenice.
Napište KDE ta hrušeň roste-tzn. nadm. výšku, jestli je blízko ní jiný porost-stín, světlo, přibl. stáří, velikost zdr.stav stromu-i to všechno, byť různou měrou, ovlivňuje dobu padání a vzhled plodů.
Tak to môže byť hociaká,,miestna" odroda ktorú v oficiálnych pomológiach nenájdete. Ale clappova to určite nieje na to dám krk. clappova má trocha iný tvar a v plnej zrelosti keď už opadáva tak má žltú farbu s červeným líčkom. Inak vypálil som ju teda včera ako som písal, a zo 400 ltrov kvasu natieklo 42 litrov 50,5% hruškovice už teraz výbornej chuti.
Těchto hrušni je tady v okoli minimálně 10, tak jsem měl za to, ze to bude nejaka ze starych odrůd, ktete se dřive vysazovaly. Tak uvidime, chutná dobre, cukru má kolem 14 proc., mereno moštoměrem. Ale co to udela po destilaci uvidime. Zkusím posbirat jeste další druhy, aby se chute promísily. Dekuji