Dřinka - použití
|
|
|
|
host - 86.245 (?) 24.6.2009 19:06
Z Bulharska jsem si dovezl dřín tak před 15 lety. Tady roste dost pomalu, je tak 2,5 m vysoký, ale rodí poměrně dost. Dovezl jsem si i pár receptů v bulharštině. Tady je pokus o překlad:
DŘÍNKY – MNOHO PEKTINU A VITAMÍNU C
Dřínky obsahují hodně vitamínu C, pektin, lehce osvojitelné cukry. Když jsou usušené, uchovávají si užitečných vlastností. V zimě pomáhají při prostuzení a chřipce, žaludečních potížích (průjem).Užitečné jsou proti špatnému cholesterolu, ale musí se s nimi opatrně, protože mají silný zácpový učinek.
Marmeláda – jam
Produkty: 1 kg dobře zralých dřínek, 1kg jablek, 2 kg cukru, 1 litr vody, 1 čajová lžička kyseliny citronové.
Postup: Nechte dřínky odležet 48 hodin aby obměkly. Umyjte je a odpeckujte. Oloupejte jablka a nařežte je na drobné kostky. Smíchejte je s dřínky. Z cukru a vody uvařte hustý sirup, přidejte kyselinu citronovou a vložte do něj ovoce. Vařte asi 10 minut a sundejte z ohně. Nechte ovocnou směs odstát 4 – 5 hodin, pak ji opět zahřejte na ohni asi 10 minut. Sundejte a nechte znovu odstát několik hodin.
Znovu zahřejte ovocnou směs 15 minut nebo do dosažení potřebné hustoty. Horkou marmeládu nalejte do skleniček, zavřete a obraťte vršky dolů, aby udělaly vakuum.
Sirup
Protukty: 1 kg dřínek, 2 kg cukru, 2 litry vody, ½ čajové lžičky kyseliny citronové.
Postup: Očistěte dřínky od stopek, umyjte je a vařte ve vodě do změknutí. Přeceďte jejich šťávu a potom ji smíchejte s cukrem a vařte sirup do zhoustnutí. Před sundáním z ohně nasypte kyselinu citronovou a zamíchejte. Ještě horké nalahvujte.
„Sladko“ (ovoce zavařené v hustém cukrovém sirupu)
Produkty: 1 kg velké zralé dřínky, 1,5 kg cukru, 2 čajové hrnky vody, 1 čajová lžíce kyseliny citronové.
Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek a pecek tak, aby se plod nepotrhal. Dejte je do studené vody aby neztmavly. Uvařte hustý sirup z cukru a vody. Jakmile je sirup hotov, vložte do něj předem odcezené dřínky a vařte dokud ovoce nezměkne a „sladkoto“ nezhoustne. Před sundáním z ohně přidejte kyselinu citronovou a rozmíchejte. Nechte odstát hotové „sladko“ několik hodin a pak ho nalejte do zavařovací sklenice. Kdo chce, může je sterilizovat asi 10 minut.
Kompot
Produkty: velké, dobře uzráté dřínky, po 8 polévkových lžících cukru na každou litrovou zavařovací sklenici, větvička (stonek) „indrišé“(druh pelargonie se silně aromatickými listy – Pelargónium roseum).
Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek. Rozdělte je do 1 litrových zavařovacích sklenic tak, aby ovoce bylo trochu pod polovinou sklenice. Nasypte po 8 polévkových lžících cukru do každé sklenice, vložte 1 – 2 lístečky „indrišé“ a zalejte vodou po hrdlo. Zavřete je víčky a sterilizujte 15 minut.
Ať chutná
Johnieb
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 5.9.2001 11:42, zobrazeno: 60510x
Může mi někdo poradit o použití plodů Dřinky?
Koupil jsem zahradu i s tímto stromem a zatím jsem se s ním nesetkal.
Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.49 (?), 7.11.2008 19:19
pokud máme na mysli stejný plod-tvarem i barvou podobný šípku, který roste na stromě-větve nejsou rovné, ale jakoby klikaté, dají se přidávat do kvasu a pak vypálit na dobrou kořalku!!!dobrou chuť
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 86.245 (?), 24.6.2009 19:06
Z Bulharska jsem si dovezl dřín tak před 15 lety. Tady roste dost pomalu, je tak 2,5 m vysoký, ale rodí poměrně dost. Dovezl jsem si i pár receptů v bulharštině. Tady je pokus o překlad:
DŘÍNKY – MNOHO PEKTINU A VITAMÍNU C
Dřínky obsahují hodně vitamínu C, pektin, lehce osvojitelné cukry. Když jsou usušené, uchovávají si užitečných vlastností. V zimě pomáhají při prostuzení a chřipce, žaludečních potížích (průjem).Užitečné jsou proti špatnému cholesterolu, ale musí se s nimi opatrně, protože mají silný zácpový učinek.
Marmeláda – jam
Produkty: 1 kg dobře zralých dřínek, 1kg jablek, 2 kg cukru, 1 litr vody, 1 čajová lžička kyseliny citronové.
Postup: Nechte dřínky odležet 48 hodin aby obměkly. Umyjte je a odpeckujte. Oloupejte jablka a nařežte je na drobné kostky. Smíchejte je s dřínky. Z cukru a vody uvařte hustý sirup, přidejte kyselinu citronovou a vložte do něj ovoce. Vařte asi 10 minut a sundejte z ohně. Nechte ovocnou směs odstát 4 – 5 hodin, pak ji opět zahřejte na ohni asi 10 minut. Sundejte a nechte znovu odstát několik hodin.
Znovu zahřejte ovocnou směs 15 minut nebo do dosažení potřebné hustoty. Horkou marmeládu nalejte do skleniček, zavřete a obraťte vršky dolů, aby udělaly vakuum.
Sirup
Protukty: 1 kg dřínek, 2 kg cukru, 2 litry vody, ½ čajové lžičky kyseliny citronové.
Postup: Očistěte dřínky od stopek, umyjte je a vařte ve vodě do změknutí. Přeceďte jejich šťávu a potom ji smíchejte s cukrem a vařte sirup do zhoustnutí. Před sundáním z ohně nasypte kyselinu citronovou a zamíchejte. Ještě horké nalahvujte.
„Sladko“ (ovoce zavařené v hustém cukrovém sirupu)
Produkty: 1 kg velké zralé dřínky, 1,5 kg cukru, 2 čajové hrnky vody, 1 čajová lžíce kyseliny citronové.
Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek a pecek tak, aby se plod nepotrhal. Dejte je do studené vody aby neztmavly. Uvařte hustý sirup z cukru a vody. Jakmile je sirup hotov, vložte do něj předem odcezené dřínky a vařte dokud ovoce nezměkne a „sladkoto“ nezhoustne. Před sundáním z ohně přidejte kyselinu citronovou a rozmíchejte. Nechte odstát hotové „sladko“ několik hodin a pak ho nalejte do zavařovací sklenice. Kdo chce, může je sterilizovat asi 10 minut.
Kompot
Produkty: velké, dobře uzráté dřínky, po 8 polévkových lžících cukru na každou litrovou zavařovací sklenici, větvička (stonek) „indrišé“(druh pelargonie se silně aromatickými listy – Pelargónium roseum).
Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek. Rozdělte je do 1 litrových zavařovacích sklenic tak, aby ovoce bylo trochu pod polovinou sklenice. Nasypte po 8 polévkových lžících cukru do každé sklenice, vložte 1 – 2 lístečky „indrišé“ a zalejte vodou po hrdlo. Zavřete je víčky a sterilizujte 15 minut.
Ať chutná
Johnieb
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.210 (?), 24.8.2009 12:59
Něco s alkoholem by nebylo?Ať mám v zimě něco proti chřipce.
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.166 (?), 15.9.2014 19:48
Dobrý večer! Marmeláda z dřínků je pracná, ale výborná a sirup dělaný za studena ještě lepší.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 15.9.2014 20:14
Možná by bylo dobré zasypat je cukrem jako višně a zalít je alkoholem.Dřínovka by se mohla podobně jako griotka uplatnit jako alkoholický nápoj.Problém je, že dřínky dozrávají postupně, což u višní tak není. Zatím jsem to nezkoušel, ani dřínkovici nepálil.Ale dřínka je nezmar a bývaly kdysi v Šumicích i dřínkové hody. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 15.9.2014 21:30
Kedy tam zase pojede?Dostane za domácu úlohu, aký je postup výroby Drienkovice.Som hlboko presvedcený, že Drienkovica má svoje kvality.Preto sem s nimi na tomto fóru. AB
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.7 (?), 16.9.2014 11:01
Zasadil jsem si tu erbovní dřevinu na zahradě a jsem dost zklamaný velikostí plodů. Nedokážu si představit trhání nebo sběr na kila. Jedině snad průběžné třepání do plachty. Ale aby toho bylo dost na vypálení, to je vyloženě z říše snů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|