Dlouhodobé skladování slivovice



host - 236.138 (?)
20.1.2022 18:11

Pokud chcete archivovat např. slivovici doporučuji kvalitní korek, dostatečně dlouhý a špuntovačku. Vrch je třeba zalít včelím voskem. Ovšem archivaci jen tehdy, pokud pro to máte věru závažný důvod, např. narození dcery či vnučky, jiný důvod mě nenapadá. PŠ

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Antonín Foretník - (45) - 101.95 (?), 16.1.2022 10:28, zobrazeno: 7090x

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak na delší dobu skladujtete slivovici (období 10-20 let). Chtěl bych ji dát do demižónů, do sklepa a temna, ale nevím jaký uzávěr zvolit. Korek po čase degraduje a zvažoval jsem nějaké skleněné nebo gumové uzávěry. Děkuji vám za názory.

   
host - 81.144 (?), 17.1.2022 11:01
Na Vánoce jsem si otevřel dvě lahve 16 a 19 let. Nemám toho žádná kvanta takže uskladněno v lahvích o obsahu 1 l se šroubovacím uzávěrem a vše bez problémů. Přeju at Vám chutná. Já už jsem začal pomalu degustovat, protože jak se říká, do hrobu si to člověk nevezme.
      
host - 230.40 (?), 17.1.2022 13:01

Pode me zkusenosti 20 roku stara slivovice stratila aroma svestek byl citit jen lich  ale muze to byt u vas jine dulezite je ze chutna

         
host - 81.144 (?), 17.1.2022 13:24
Ta devatenáctiletá je lepší než ta šetnástiletá... Ale najde se v regale i 40 let stará, ale ta není moje. ;-)
            
host - 80.103 (?), 30.1.2022 9:05

Před pár lety jsem ochutnal slivovici z roku 1982. Byla zašpuntovaná korkovým špuntem a zakapaná voskem ze svíčky. Korek vypadal dobře, kvalitu neovlivnil. Slivka samotná byla... Byla to sedmichlapovka - jeden ji pije a 6 ho podpírá, aby ho to neporazilo. Ne vše co je v archivu je dobré...

               
host - 80.103 (?), 30.1.2022 9:22

Takže ani dlouhodobé skladování mizernou slivovici nevylepší. Pravda, některá potřebuje pár let poležet, aby se "zakulatila" ale ARCHIVUJTE JEN KVALITU. 

Dostala se mi do ruk vínovice 2004. Netknutá, protože takový hnus jsem ještě neviděl.

Ani po 18 letech není k pití.

   
host - 80.116 (?), 17.1.2022 17:01

Táta už roky používá litrovky se šroubovacím uzávěrem, který pak namočí do rozpuštěného parafínu (vosku) s přídavkem borovicové smoly. Prej je pak ten vosk měkčí až vychladne a neloupe se. šlo by to udělat i u 5 L demižonku se šroubovacím uzávěrem, ale u většího demižonu se zátkou nevím nevim.

Zavoskování parafínem
Zavoskování parafínem
   
host - 236.138 (?), 20.1.2022 18:11

Pokud chcete archivovat např. slivovici doporučuji kvalitní korek, dostatečně dlouhý a špuntovačku. Vrch je třeba zalít včelím voskem. Ovšem archivaci jen tehdy, pokud pro to máte věru závažný důvod, např. narození dcery či vnučky, jiný důvod mě nenapadá. PŠ

      
host - 81.144 (?), 20.1.2022 18:21
Mám desetiletou hrušku v několika litrovkách něco na šroubovacích uzávěrech něco na korku bez vosku nebo jiné úpravy a rozdíl v tom já osobně chutově nerozeznám, když mám před sebou oba vzorky a nevím který je který.
         
Antonín Foretník - (45) - 101.95 (?), 29.1.2022 17:45

Děkuji všem za názory. Důvodem k archivaci je narození dcery a také chci vyzkoušet rozdíl po několika letech a pak po delší době (10, 20 let). Nemám toho zase tolik (13,5 l) a nepředpokládám, že to vypiji za pár let. Jak jsem psal, u toho korku myslím že se to bude muset po čase přešpuntovat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34112:34
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika