Destilát z kukuřice
|
|
|
|
host - 159.180 (?) 1.12.2015 10:14
Nic ve zlém - když nechápete, tak to zkusím tedy popsat. Jak jsem uvedl - nebyl tam kukuřičný SLAD, který jsem nemohl sehnat, ale jenom kukuřičný ŠROT - a z něho ani při dobré vůli moc cukru k budoucímu zkvašení nevyždíváte. Ječmenný slad tam byl proto, abych tam ten cukr dostal. (Nejsem "cukrář", abych tam nasypal 20 kilo krystalu a tloukl se do prsou, že mám "burbón"). A jestli si myslíte, že prodlevy jsou zbytečné a že to stačí hned zahřát na 70 st.C, nechat hoďku válet,...tak si to klidně myslete. Zkuste si ale v praxi uvařit jednu várku s prodlevami a jednu bez prodlev. Moc rád bych věděl, kolik cukru v mladině Vám to ukáže v obou případech. Víte, ani ty enzymy nejsou samospasitelné. To by pak dobrou pálenku udělal opravdu každý. Jsem toho názoru, že do fóra by se měly psát především osvědčené postupy, vyzkoušené triky, praktické rady. Neověřené pseudorady nikomu nepomohou a tohoto koníčka ani neusnadní. Vzpomněl jsem si na jeden dávný dotaz tohoto fóra o pálení :"Je možné udělat slivovici z obilí?"
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.114 (?), 24.6.2016 19:21
Ono totiž nejde o nějaké dokvášení za nižší teplotu, ale o to jak mě potvrdilo již několik lidí, že pokud to dám vypálit jako každý jiný destilát při 2 stupních cukernatosti tak je už pozdě a nevypálím nic.Líh se ztratí... neznámo kam.Takže pálit okolo 5 aby něco bylo do lahví.Jo a ono to pořád,,jede" takže ten co se tu divil těm bublinkám tak ať se už nediví...'
Proboha, co to je???
Jak se líh během pár dnů může ztratit?
Buď tam skoro žádný nebyl - zcukření proběhlo velmi nedokonale, nebyla změřena cukernatost rmutu, nebyla provedena jodová zkouška na zbytkový škrob anebo líh zoxydoval na ocet. Vypařit z kvasu se nemůže!!!
Jiná možnost není - obilní kvasy kvasí rychle a ochotně!
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.180 (?), 24.9.2015 16:29
Mohu připojit vlastní zkušenost s opakovaně ověřeným postupem. Smíchal jsem 1 desetilitrový kbelík ječmenného sladu plzeňského typu našrotovaného (sladovna Kounice) a 1,5 kbelíku kukuřičného šrotu (kdekoliv krmiva). (Proč - protože kukuřičný slad jsem ani po půl roce pátrání po ČR nesehnal, tak jsem ho nahradil "pouze" šrotem). V doupášťovém kotli ohřát 80 l vody na 38ºC, přisypat všechen uvedený slad a šrot, vnořit zavařovací teploměr. Pomalu kopistí míchat na této teplotě 30 minut, ohřát na 53ºC, pomalu míchat 30 minut, ohřát na 63ºC, pomalu míchat 30 minut, přidat lžíci ztekucujícího enzymu, ohřát na 70ºC, pomalu míchat 30 minut. Vypnout, přiklopit, nechat tuto mladinu 30 minut odpočinout. Zcedit, řídké do barelu, mokrý šrot ještě vymačkat, aby se minimalizovaly ztráty. Vařil jsem vždy 2 dávky po sobě (tedy 2 barely a v každém po vymačkání pak bylo cca 65 l mladiny) . Cukr ukazovalo 15ºBrix. Nechat přes noc vychladnout (asi na 25 -30ºC). Ráno si připravit kvásek do 2 kýblů a do každého z nich 4 kostky droždí, 1/2 kila třtinového cukru, až vzejde, tak asi po hodině přidat cca 5 l vychladlé mladiny. Do každého barelu jsem dal 1,5 dcl kys. sírové kvůli úpravě pH, 1 lžíci zcukčujícího enzymu, 1 lžíci kyseliny citronové, 1 lžíci živné soli, zamíchat. Přilít rozdělaný kvásek, zamíchat. Zadeklovat, dát pod kvasnou zátku (mám hadičku do vedlé zavařovačky s vodou) - za hodinu už kvasilo, za 2 hodiny už hóóódně bouřlivě. Při teplotě jak 24 tak 20ºC po 6-ti dnech 4,5ºBrix (níže to už nikdy nekleslo). 1D tažena do 20% a 2D jen do 55% (pak to "technicky zavání"). Z uvedených 2 dávek vykapalo 14 litrů.Naředěno na 64%. Krásná vůně mladiny s mírně navinulou kukuřicí, dáno do dubového soudku na 3 roky. Stočeno, mělo to cca 47%, doředěno na 40%, nalahvováno. Mňamka!!! Cenově na 2 dávky (na 2 uvedené barely) : ječný šrot asi 300,- kukuřičný šrot asi 70,- dále enzymy, živná sůl, kyselina, kvasnice, cukr to asi 150,- + elektřina. Práce 1 várka mladiny až do vyčištění kotle trvá cca 3 hodiny (takže 2 dávky x 3 hodiny), 1D asi 3 hodiny, 2D asi 2,5 hodiny (jedu radši pomaleji). Na zdraví!
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.180 (?), 24.9.2015 16:41
Jen se ještě doplním - při vybírání zakvasené mladiny do kotle nabírat opatrně u dna barelu, ať nenaberete sedlinu...
|
|
|
|
|
|
|
host - 71.2 (?), 19.10.2015 8:39
nechápem načo zbytočne ječný slad a tie prodlevy ked ste použily enzýmy.ked použijete enzýmy stačí to vyhnať na tú teplotu, ktorá je písaná pri enzýme a tú potom udržiavať určitý čas.jedine ak je tam slad pre chuť, ale tie prodlevy sú zbytočné
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.180 (?), 1.12.2015 10:14
Nic ve zlém - když nechápete, tak to zkusím tedy popsat. Jak jsem uvedl - nebyl tam kukuřičný SLAD, který jsem nemohl sehnat, ale jenom kukuřičný ŠROT - a z něho ani při dobré vůli moc cukru k budoucímu zkvašení nevyždíváte. Ječmenný slad tam byl proto, abych tam ten cukr dostal. (Nejsem "cukrář", abych tam nasypal 20 kilo krystalu a tloukl se do prsou, že mám "burbón"). A jestli si myslíte, že prodlevy jsou zbytečné a že to stačí hned zahřát na 70 st.C, nechat hoďku válet,...tak si to klidně myslete. Zkuste si ale v praxi uvařit jednu várku s prodlevami a jednu bez prodlev. Moc rád bych věděl, kolik cukru v mladině Vám to ukáže v obou případech. Víte, ani ty enzymy nejsou samospasitelné. To by pak dobrou pálenku udělal opravdu každý. Jsem toho názoru, že do fóra by se měly psát především osvědčené postupy, vyzkoušené triky, praktické rady. Neověřené pseudorady nikomu nepomohou a tohoto koníčka ani neusnadní. Vzpomněl jsem si na jeden dávný dotaz tohoto fóra o pálení :"Je možné udělat slivovici z obilí?"
|
|
|
|
|
|
|
host - 231.106 (?), 11.8.2017 13:11
Je to sice už dva roky, ale trochu se zastanu slovenského kolegy... s těmi enzymy nezacházíte správně - zcukření probíhá při teplotě 63°C a vy přidáváte zcukřující enzym až do vychladlé mladiny. Škrob se vám tedy podařilo naštěpit už při vaření díky amyláze, kterou jste získal prodlevami a z toho sladu... výsledek je OK, ale ten zkuřující enzym si můžete ušetřit :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.200 (?), 23.6.2018 9:44
Zdravím všechny, z kukuřice pálím už pravidelně. Je to jednoduché. V ZZN si koupíte kukuřičný šrot. 10 kg smícháme s vodou 30 l a dame vařit. Na internetu si koupite Kompletní enzymy na zcukření škrobů, coz dle návodu přidáte tmavou složku která zajistí že neuvaříte kaši. Je to na skapalnění škrobů, a vařite hodinu a půl při teplotě 85. Pak odstavit a při teplotě 63 st. Tam prdnete tu světlou složku a udržujete teplotu jednu hodinu. Tím zcukernatí škrob zhruba na 20%. Následně po vychladnutí přidáme sušené kvasnice (dávám 20 pytlíčků). A kvasíme to, platíme to, redíme to, pijeme to. Haprťálo, lála lámika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|