Pustil jsem se do experimentování s pálením. Jde mi hlavně o zábavu, spíš než o systematické pálení alkoholu. Po načítání spousty stránek (hlavně těchto stránek) a různých textů jsem se rozhodl destilaci vyzkoušet na něčem velmi levném. Koupil jsem tedy na aukru polskou destilační aparaturu. Nečekal jsem zázrak a moje zklamání není tak velké jak jsem myslel. Chci se ale poradit ohledně toho, jak dál postupovat.
Konkrétní produkt, který jsem koupil, je přiložen jako obrázek.
(Přístroj přišel samozřejmě s nepoužitelným teploměrem a trochu špatně těsnícím tesněním mezi hrncem a "deflegmátorem". Teploměr jsem vyřešil snadno.)
Mám za sebou první pálení s následujícím fenomenálním neúspěchem. Poradíte mi prosím, kam a jak se posnout dál, abych nezkoušel metodou pokus/omyl?
1. Pálení: koupil jsem 10 l mizerného španělského vína a pustil se do zahřívání. Mírně jsem pustil chladící vodu do toho, co se tváří jako deflegmátor. Musím konstatovat, že se poměrně dobře daly oddělovat jedntlivé frakce. Úkap byl na 81°C, jádro pak povyskočilo prudce na 82,5°C a třetí fáze (asi dokap) pak šel nahoru na 83-84°C. Měřeno digitálním teploměrem uvnitř toho prvního odkalovače. Pak jsem to utnul, protože se to už nedalo ani ochutnat. První část hodně jakoby acetonová. Jádro pak velmi pěkně aromatické ale před dokapem začalo poměrně záhy ořechovaťet až hořknout. Výsledek nicméně jen asi 375 ml jádra, ovšam o lihivosti 85 %! Ale zdá se mi pořád dost acetonové.
Ty odkalovače byly bohužel plné kalného alkoholu, takže tam očekávám hlavní ztrátu.
Co myslíte, jak to pořešit, abych v tom nějaké tekuté kvasy mohl dál testovat s rozumným výnosem? Zrušit druhý a třetí odkalovač a první odkalovač ve kterém bude teploměr, tak po úkapu odpustit?
Je vhodné nastrkat do toho deflegmátoru nějakou měď abych zvýšil účinek deflegmátoru a zároveň zavedl něco jako reakční člen?
Mám v úmyslu zkoušet jen tekuté kvasy (víno, vlastní ovocné tekuté kvasy, bylinné destiláty apod.).