Dava se voda pri kvasu?



host - 156.208 (?)
27.9.2009 21:25

Souhlasím, taky dávam vodu do kvasu(10-15 lit.) a neměl jsem s tím problémy.Výtěžnost dobrá.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 202.66 (?), 6.9.2009 17:36, zobrazeno: 27965x

Dobry den, letos se nam urodilo opravdu dost svestek tak premyslim o udelani kvasu. Nejake teoreticke veci sem si nacerpal z inetu..a od znameho. Ten rika, ze mam sud naplnit z pulky vodou a do nej svestky nasypat.Je to spravne?? Nebo se kvas dela bez vody..cili ovoce ciste do sudu a pomackat?Moc dekuji

   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 6.9.2009 18:03

Když jsem letos zakládal kvas, tak na doporučení souseda jsem přidal do sudu 2l vody - prý pro lepší start kvašení. Dnes je po čtrnácti dnech v sudu cca polovina šťávy a vrchchní polovina ovoce.
Martin

      
host - 202.66 (?), 6.9.2009 18:16

Takze pul sudu asik ne... No zajimave, ja prave cetl v jednom navodu z palenice, ze se voda nedava vubec... ale ten znamy kdyz dela kvas, dava tak pulku sudu vody. Ted tam ma tusim ringle

         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 6.9.2009 18:29

Já jsem nikdy vodu nepřidával, letos poprvé dva litry... Ono při kvašení si ovoce pustí samo šťávu.
Martin

            
host - 209.2 (?), 6.9.2009 21:00
Pridávanie vody záleží od kvasu. Všeobecne kvasný proces prebieha v mokrom prostredí. Ak je v ovocí dosť šťavy, netreba vodu pridávať, ak však ovocie nepustí dostatok šťavy, je dobré vodu pridať, nebáť sa na 100 litrový sud aj 10 litrov vody. Zvýšite si tým výťažnosť. Napríklad ja riedim po týžni a to tak, aby sa mi dal kvas v 100 litrovom sude premiešať. Johny
               
host - 156.208 (?), 27.9.2009 21:25

Souhlasím, taky dávam vodu do kvasu(10-15 lit.) a neměl jsem s tím problémy.Výtěžnost dobrá.

                  
host - 28.4 (?), 28.9.2009 8:58

Vše co jsem se kde dočetl je, že ovovce samo o sobě obsahuje vysoké procento vody, tudíž do kvasu (rozmělněné plody na kaši) netřeba vodu přidávat. Přidal bych pouze při zjištění tak vysoké cukernatosti, až by kvasinky mohli zhynout vysokým procentem alkoholu aniž by spotřebovali veškerý cukr. HL

                     
host - 18.199 (?), 8.10.2009 11:35

Honza

V každém případě vodu dát 10-15 litrů na 100 bečku!!!

                     
host - 180.2 (?), 8.10.2009 12:23

Naprosto zbytečné. Dnešním dnem budu mít založeno skutečně pořádný počet kádí švestkového kvasu a nevidělo to ani litr vody. Přesně před měsícem jsem pálil meruňkovici, která je naprosto přepychová a taky ani deci vody. Plody rozmačkat až na kaši, je jedno čím, přidat ušlechtilé, hlubokoprokvášející kvasinky a hotovo. K čemu voda? V ovoci je jí dost. Stanislaw

                  
host - 73.221 (?), 3.7.2021 17:05
Aj 10litrov na 100litrov je málo svestky zberate počas dňa a ťie sú teoreticky dehydrovane keďže by strom odparoval cez listy veľa vody... Problém jediný je že nebude taká výdatnosť na 10litrov ale po dokvaseni klesne koláč do vody šťavy a tým je chránený a vieme lepšie že je prekvasene... Navyše voda bráni aby sa kvas prehrieval a zoctovatel... Smelo pridať aj 20litrov... Do stromovych jahod aj 40litrov... Problém je len že bude treba urobiť o jedno palenie navyše ale to sa vráti v kvalite... najlepšie ale pridat studnovej vody nie chlorovanej...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika