Doporučuji s demižonem pracovat velmi, velmi opatrně, nikdy bych demižon neválel na boku a raději bych jen na bok ani prázdný nepokládal. Při položení demižonu na bok mi totiž jeden prasknu :-) Je třeba mít na paměti, že demižon je "konstruován" na použití ve stojatém stavu a vůbec nemusí vydržet položení na bok, kde má nejslabší stěnu...
Čistím demižona tak, že do něj naleju vodu asi do výšky 5cm (jako tlumič nárazů) a pak tam proudem vody naplavím kamennou drť frakce 2-4mm, v množství asi tak 1 až 3 hrsti. Přebytečnou vodu sleju tak, aby zůstalo jen minimum vody, vlastně jen voda mezi zrny štěrku. Přidám kapku tekutého čistícího písku na nádobí (real nebo jiné) a touto směsí demižon vymývám. Přitom je nutné demižon jen volně držet v rukách a postupně jej v rukách pootáčet - a nikdy ho nepokládat na bok! Samozřejmě, u velkých demižonů je tato práce dosti obtížná... :-(((
Druhý způsob čistění je chemický: demižov napustím vodou do poloviny a trychtýřem nasypu do něj krystalový louh, asi tak 1hrst na střední demižon 15litrů. Louh se záhy rozpustí ve vodě a přitom je nutno směs míchat. Při rozpouštění louhu totiž vzniká teplo a bez míchání by se dno demižonu zahřívalo a tepelným plnutím by demižon mohl prasknou (moje zkušenost). Po rozpuštění louhu doplníme vodu až po hrdlo a necháme louh působit 1-3 týdny. Demižon plný louhu nikdy nikam nepřenášejte!!! Po čase louh hadičkou stočíme do plastového kanystru na jeho další opakované použití. Výsledek vás přímo nadchne: demižon bude až neskutečně čistý:-)
Upozorňuji důrazně na to, že louh je agresivní žiravina, nutné jsou těsné přilehávé brýle (na sjezdové lyžování) a gumové rukavice. Je hloupost přijít o zrak kvůli trošce vína či pálenky...
Louh vedou drogerie, 1kg stojí asi 80,.Kč. Louhem vinaři běžně čistí i dřevěné sudy, je to standardní vinařská technologie.