Domnívám se, že jedinou funkcí klobouku je zachytit pěnu při varu některých kvasů (některé jablečné, třešňové, hroznové) a tím zabránit jejich přeběhnutí do předlohy. Samozřejmě, že hodně záleží na stavu hladiny ve vařáku, takže pokud je vysoká, tak ani klobouk přeběhnutí nezabrání. Pěnění některých kvasů se dá účiněji zabránit odpěňovacími prostředky, pokud nemáte žádný po ruce, můžete na 100 l kvasu použít i 1 - 2 polévkové lžíce jedlého oleje, ale silikonové odpěňovače jsou účinější. Proto zkušenější paliči klobouk na své aparatuře nepotřebují, prostě vědí, kolik toho kterého kvasu si do svého kotle mohou dovolit předložit, aby tyto problémy nebyly. Nevěřím tomu, že by klobouk mohl přispívat k vyššímu obsahu aromatických látek v destilátu neboť to v podstatě není nic jiného nežli jakási širší část přestupníku, která se již za 3 min. po zahájení destilace tak ohřeje, že se na ni ruka neudrží. Prostě jen vede páry, takže tam k žádnému "obohacování" nemůže dojít. slosar-petr@seznam.cz