Koupě automatické pálenice
|
|
|
|
host - 219.46 (?) 15.10.2018 10:02
Presne jak to mate, tak to propojte, ale hadickou teda nevim, leda silikonovou, ta je nezavadna a vydrzi vysokou teplotu. Kdyz se to osvedci, tak to nechte svarit v nerezu. Regulace teploty kvasu super vec, stejne se ale budete u 2D ridit teplotou pred chladicem. Proste pri jimani jadra to musi z chladice tect tenkym čurkem a teplota par pomalu stoupa od nejakych 78 do cca 94 st (zalezi do kolika chcete destilovat) tim musite pridavat dole vykon kotle, jinak to bude jen kapat a pak to prestane tect uplne. Protoze destilaci se meni pomer alkoholu ve varaku a z tihi duvidu je nutne pridavat teplotu, aby doslo k odpaeovani. Ale vse pozvolna oo stupinkach. Jw nahrivam plynem a priste kdyz uz zeslabne curek a je tendence kapat, tak lehoulince o par milimetru zesilim vykon horaku a tak az do konce. Kdyz si poridite nejakou knizku, tak tam se vse o zavislosti teploty par na alkoholovosti, krivkach atd. dočtete a bude Vam to jasne. Z mych zkusenosti: 1D nezastavovat prilis brzy (20 az 30 proc) pakenka je pak sice čistči ale strasne chybi to ovocne aroma, ale zase nezdimat do 0, je to neekonomicke a hlane uz se do kvasu dostanou sajrajty, ktere maji neg. vliv na chute destilatu a pri 2D se nemuseji dobre oddelit. Vse damozreume zavisi na kvalite kvasu, cim kvalitnejsi, tim vice ho muzete vyzdimat. A naopak, kdyz je problem, tak radeji zastavit na 25 a dohnat to pri 2D. Ja treba kdyz se nepovedly boskve, pridal do lutru na 3D broskvovy kompot. I tak se da docela dohnat nejaka ta chyba v kvasu. Honza
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.46 (?), 15.10.2018 8:03
Foto před upravou. Nic jsem neřezal jen vložil 2x šroubení a mezi kolena a měděnou trubku 28. Honza
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.46 (?), 15.10.2018 8:33
Alkoholovost par vstupujicich do druheho chladice a tim i to co pak tece je primo zavisla na teplotě par. Jestli mate skutečne prvni chladic vypnuty a stale vam tece 90 proc. alk, tak musi dochazet stale k zesilovani. Jedine co me nalada je malý výkon topení kdy se pary prochazejici pres deflegmator zchlazují a tim dochazi k refluxu a zesileni. Pokud nebudete mit v ceste alkoholovych par nic, pouze varak s kvasem, prestupnik a chladič, nemuze vam tect pri prvni drstilaci 90proc. alkoholu. Ledaze byste prepaloval palenku. Co se tyka toho odkalovace, ktety je pred druhym chladicem, tak je tam k nicemu, takze kdyz beru jadro, berubu prubezne i to co mam v odkalovaci. Ja mam odkalovac malej, je tam uplne k nicemu, takze to co se srazi v nem uz je pred chladicem a kdyz teplota par je ok a prubeh destilace spravny,, tak neni duvod to vylevat. Vyleju ho kdyz oddelim ukap, pak uz beru stejne jako za chladičem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.162 (?), 15.10.2018 8:53
Děkuji za reakci. Pro info zasílám jak vypadá zařízení. V odkalovači byl destilát kalný, kdežto v nádobce před chladičem již krásně průzračný. V cestě alkoholových par mám jen ty měděné a nerezové filtry (svazky). Nádobky mají cca 0,7 l, což při destilaci cca 45litrů mače se mi zdá škoda to vylévat do kanálu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.46 (?), 15.10.2018 9:20
Teď už je mi to jasné, tahle kolona je delana na 1D kvasů, ktere maji vyssi procento alkoholu napr. vino, ruzne kvasy z obili, nebo prokvasene ovocne štavy, nasvedcuje tomu i uzky nalev. Pak je vyssi proc alkoholu, odkalovace se prohreji a muze to treba fungovat. Palite z kvasu? Vyradte z provozu uplne ty 2 odkalovace, jsou obrovske, nezaizolovane a pruchodem par se v tom vetsina srazi a do chladice se dostabe jen to nejsilnejsi. A obsah kolony vyprazdnete. Jak jsem psal, pouze Varak, prestupnik a chladic. Vse regulovat vykonem topeni v zavislosti na teplote par pred chladicem. Pak na tom uelate na 1+2D celkem dobrou palenku. Meď muzete dat do varaku k lutru pri 2D jak jsem psal, nebo ji dat do te kolony ale pouze pri 2D. Honza
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.46 (?), 15.10.2018 9:27
Odpoved k docukřovani: Doslazovani je kapitola ktera se vsude probira. Zalezi co od vysledku ocekavate. Ja doslazuji jen ranne kvasy, merunky, broskve, hrusky. Vse co ma mene cukru a hrozi spatny prubeh kvaseni a zoctovateni. Davam 1kg na 100litru. Jeden cas jsem vubec necukril a kvalita byla horsi, zkratka vice alkoholu uvolni vice aromatickych latek. A treba broskve bez doslazeni jen na 2x neudelam. Maji malo cukru a vysledek neni nikdy dobry, takze musim udelat 3D. Nebo dosladit. Tot mé zkusenosti. Zkousel jsem pridat i vysoke mnozszvi cukru nebo destilovat kompoty a vysledek je hnus. Nema to nic s kvalitnim ovocnym destilatem společneho, proto s cukrem opatrne, idaelne zmerit cukernatos v kvasu a dosladit je je li to treba.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.162 (?), 15.10.2018 9:37
Ano pálím z kvasu. Bude to jak píšete, v odkalovačích je 50% resp 70% a ven leze pouze ta cca devadesátka. Myslíte, že je realizovatelné odstavení odkalovačů tímto způsobem? Pouze to spojit např. hadičkou? Regulaci mám elektronickou, kde to topí dle nastavené teploty na hoře kolony (aktuálně mám nastaveno na 86°). Na netu jsem viděl, že někdo izoluje miralonem i samotnou kolonu co jde z vařáku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.46 (?), 15.10.2018 10:02
Presne jak to mate, tak to propojte, ale hadickou teda nevim, leda silikonovou, ta je nezavadna a vydrzi vysokou teplotu. Kdyz se to osvedci, tak to nechte svarit v nerezu. Regulace teploty kvasu super vec, stejne se ale budete u 2D ridit teplotou pred chladicem. Proste pri jimani jadra to musi z chladice tect tenkym čurkem a teplota par pomalu stoupa od nejakych 78 do cca 94 st (zalezi do kolika chcete destilovat) tim musite pridavat dole vykon kotle, jinak to bude jen kapat a pak to prestane tect uplne. Protoze destilaci se meni pomer alkoholu ve varaku a z tihi duvidu je nutne pridavat teplotu, aby doslo k odpaeovani. Ale vse pozvolna oo stupinkach. Jw nahrivam plynem a priste kdyz uz zeslabne curek a je tendence kapat, tak lehoulince o par milimetru zesilim vykon horaku a tak az do konce. Kdyz si poridite nejakou knizku, tak tam se vse o zavislosti teploty par na alkoholovosti, krivkach atd. dočtete a bude Vam to jasne. Z mych zkusenosti: 1D nezastavovat prilis brzy (20 az 30 proc) pakenka je pak sice čistči ale strasne chybi to ovocne aroma, ale zase nezdimat do 0, je to neekonomicke a hlane uz se do kvasu dostanou sajrajty, ktere maji neg. vliv na chute destilatu a pri 2D se nemuseji dobre oddelit. Vse damozreume zavisi na kvalite kvasu, cim kvalitnejsi, tim vice ho muzete vyzdimat. A naopak, kdyz je problem, tak radeji zastavit na 25 a dohnat to pri 2D. Ja treba kdyz se nepovedly boskve, pridal do lutru na 3D broskvovy kompot. I tak se da docela dohnat nejaka ta chyba v kvasu. Honza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.46 (?), 15.10.2018 10:12
A co se tyka izolace deflegmatoru miralonem, tak je pri rektifikaci tedy paleni poze 1x dost nutne, aby se kolona nahrala v celem svem prostoru stejně a dochazelo ke spravnemu a rovnoměrnemu přenosu teplot stoupajicich par do klesajici tekutiny, tim dochazi k tomu zesilovani. Pri systemu 1+2D naopak zadna izolace, drobne ochlazovani je žadouci, proto jsem pridelal ten stoupajici medeny prestupnik. Honza
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.162 (?), 15.10.2018 10:45
Měl jsem plán tu 1D zastavit někde kolem 20%, bohužel z toho lezlo to co z toho lezlo :) Každopádně díky moc za postřehy. Už během destilace jsem si vzpomněl na toto fórum a na nutnost odstranit ty dvě nádobky. Zkusím je odstranit, lutr prohnat na 2D a pokud se to osvědčí, nechám to zavařit. Tou elektronickou regulací mám v plánu postupně navyšovat teplotu, akorát to čidlo nechám v té horní části kolony, což je kousek před chladičem. Díval jsem se na Vaše úpravy a nejsem z toho moc moudrej, nemáte foto celé sestavy, tak jako jste sem dával před úpravou? Díky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.46 (?), 15.10.2018 11:27
Je to jednoduche, pred 1. chladicem je rozebiratelne srozbeni. Koupil jsem mosazny prechod s vnitrnim zavitem na 28 meď privaril koleno 90 pak 120 cm medena trubka, zase koleno zpet nahoru, znovu mosazny prechod jen s vňejšim zavitem a smontoval ti. Zkratja jsem jen o 120 cm hodil stranou ten chladic. Skuste napsat email treba ho stihnu prečist a pošlu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|