host - 210.58 (?), 10.10.2018 22:10
K dotazu z 30.8. 15:06 zda davam med i pri 1D... Davam jen při 2D, letos uz nedavam medene smotky do prestupniku, ale nahradil jsem to medenymi plechy primo v lutru. Plechy uhnute do U, jako kdyz si predstavite na pul rozriznuty meděny svod. Plochu jsem si spocital tak, aby odpovidala cca vnitrni ploše kotle. Pri 2D je hodim do kotle s lutrem. Netusim jestli maji vliv na lepsi aroma nebo chut, spis to delam pro odbourani skodlivin, nahradim tim medeny vařak a nemusim resit rozebirani prestupniku a cisteni smotků. Co ma ale obrovsky vliv na vysledek je predelani te polske rektifikacni kolony 1D!!! Vlozil jsem letos prvne nad svisou trubku - prechod - koleno a medeny prestupnik prum 28mm, dlouhy asi 120cm s mirnym stoupáním k chladici. Uprava stala 800 kc a to co ted dokazu vyrobit je opravdu neskutecny. Minuly vikend jsem byl na putovani po sklepech na jižní Moravě a ochutnal jsem mnoho vzorku slivovice a merunkovice, samozrejme jsem nabidl na oplatku i svou, nerad se chvalim, ale ta moje byla jedna z nejlepsich, ne li uplne nejlepsi a velikou poklonu jsem sklidil i od mistnich. To co jsem na tom dokazal vyrobit loni pred upravou je v porovnani nepitelny. Samozrejme top kvas mam skoro vzdy, na tom si davam zalezet jako kazdy kdo chce mit svoji dobrou pálenku. Jeste doplnim, zkousek jsem i 1D + 2D bez prestupniku s odpojenim 1.chladice a bylo to jen prumerny. Az stoupajici prestupnik, (kde se to zkratka pri spravné, pozvolné 2. destilaci krasne docisti), to povysil do uplne jinych kvalit, fakt lahoda plna chuti a vuni, samozrejme pri dodrzeni vsech zasad spravne destilace, ucim se asi 7 let a teprve letos jsem se dosatal kvalitativne nad vzorky, ktere mam z vlastniho kvasu z profi paliren. Honza
|