Koupě automatické pálenice



radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 5.111 (?)
22.8.2018 22:12
Pořád nechápu co je to 2D a proč bych ji měl na to upravovat?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 19.119 (?), 22.8.2018 13:03

Vážený radku z.liberce (57)

... co jsem nasel ja tak ma nemá 2 odkalovace a aromatyzery coz ta polska nemá je jen trubka s chladicem a nic vic

Pro domácí pálení je nejlepší jednoduchý aparát, na kterém provedete dvojnásobnou, tj. opakovanou destilaci - dle pravidel destilatérství (nutno si to nastudovat, jak teorii tak i potom v praxi!!). Ten aparát co jste si vybral, vám možná udělá - a to ze všeho, jen takový vysokoprocentní alkohol. Chutě a vůně vám to „ořeže“, nebo dodá ty nežádoucí z „předku“ a „dokapu“ (které se vám zachycují v těch odlučovačích a částečně přecházejí dál do destilátu …nevím, jak se to bude projevovat v praxi). Tyhle „opičárny“ na klasický destilační přístroj nepatří (a to ani na fektifikaci!!), a zvláště ne tomu, kdo s tím neumí vůbec zacházet a o destilaci ví jen to, že se pod kotlem „topí“ a z druhý strany „kape“ něco co se pije. No je to vaše volba!! Pálení zdar.

PS. Já bych nekoupil nic, co jsem neviděl sám v provozu a neosahal bych si to!! a nekoštnul, co z toho leze...

                     
radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 5.111 (?), 22.8.2018 22:12
Pořád nechápu co je to 2D a proč bych ji měl na to upravovat?
                     
host - 153.120 (?), 24.8.2018 23:27

2D = druhá destilace

                     
host - 58.190 (?), 26.8.2018 14:16

Věřte mi, mám skoro stejnou kolonu z keg sudu doma. Dvouplášt, takže se nepřipaluje... Co jsem se s ní natrápil!!! Ale přeci ji nevyhodim. NIKDY se Vám nepovede na první destilaci s využitím těch 6ti studených prstů vyrobit dobrou pálenku z ovocného kvasu. Opravdu to funguje mizerně. Jediné k čemu lze využít je přepálení vína, nebo jiných vysoceprocentních řidkých kvasů, bez husté ovocné složky a stejně přijdete o to zásadní... chuť a aroma ovoce, nebo vám tam zase při nedostatečném chlazení v prstech a zesíleném výkonu kotle vlítnou nepitelné sračky. A navíc po tom 1D zůstává taková pachut v puse. Nedá se to pít, at si výrobci a prodejci na bazarech a Aukru říkají co chtějí.  Pokud už tu kolonu v ceně nerezu jak píše Rafael máte a chcete vyrobit pitelnou pálenku jde to jak jsem psal, ale podle starých zásad 2D, samozřejmě základ zdravé, přezrálé a dobře vykvašené ovoce. Uplně vyřadte chlazení těch 6ti prstů, pak přivedte kvas do varu a destilujte, 1. destilaci zastavte, jakmile klesne alkoholovost toho co teče zhruba k 25 procentům, dál už se dostávají do pálenky smrady, které už druhou destilací na takto jednoduchém zařízení neodstraníte. Pokud jste laik, tak ideálním vodítkem je teplota par před chladičem (fyzika funguje), jakmile stoupne teplota k 97 až 97,2 st Celsia (záleží na kvalitě kvasu), už vypínám topení a nechám jen dokapat. Takhle si vypálím vše co aktuáně mám připravené třeba 3x 50 litrů meruněk a pak to vše dohrmady vypálím na podruhé (2D). Válec nad kotlem naplním měděnými smotky z plíšků a drátků, které jsou samozřejmě čisté, čistím bez chemie, nechám je v hrnci zalité tím prvním horkým ovocnýcm kvasem, kyselinky a teplo se postará o naprosté vyčištění mědi. 2 destilace musí mít opavdu pomalý náběh, opravdu to musí jen kapat, aby jste ostranili předek a zbytečně z kotle neletělo i to dobré. Pro příklad ze 3 vypálených barelů ovoce, tedy asi 150 Kg odstraním (odkapu) úkap, vždy min 0,5 litrů a pak už po chvilkách očichávám a koštuju ve štamrdli 1:1 naředěné čistou vodou, samozřejmě nepolykám, vždy jen poválím po jazyku a dokud to škrábe a svírá jazyk, tak neberat!. Pak pozvolna destiluji, JÁDRO, nesmí to jen kapat, ale ani téct moc ryche, prostě nepřetržitý tenký čurek. V pruběhu detsilace je třeba trochu přidávat teplotu pod kotlem, protože jak alkohol ubývá, tak je třeba vyšší teplota na zachování správného proudu. Jakmile se teplota před chladičem dostává k 92 st.C už opět ochutnávám a očichávám a zastavuji 2D protože pak už z toho neteče nic co bych chtěl pít. Toto co jsem popsal je jednoduchý staletími prověřený system 2D. Sice je to hromada nerezu, ale udělat na tom dobrou pálenku jde. Musíte si o tom ale něco načíst a pak zkoušet, zkoušet, zkoušet. Hodně zdaru, Honza.

                     
radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 5.111 (?), 27.8.2018 13:53

Zdravím díky za rady ale všichni píšete jak to je špatný a nikdo mi nenapíše odkaz na automatickou palírnu co by měl být dobá?!? A když koukám i na jíné výrobce tak mi to přijde vše na jeden zpusob pokud koukam na automaticke palírny s dvojtým dnem.

                     
host - 19.119 (?), 28.8.2018 8:52

Vážený pane,

neznám žádnou "automatickou palírnu" co by byla dobrá (alespoň z těch co jsou nabízeny na "černém trhu" pro prostý lid). Destilace není žádný jednoduchý proces, musí se to umět (resp. se to napřed naučit, jak teorii, tak potom v praxi). To se na těch "nabízených aparátech "nenaučíte; vždy potřebují nějaké dodatečné úpravy, není to nic pro začínajícího paliče.           Nevím proč se ty "rektifikace" od "polských výrobců" zvrhly do těch opičáren mezi rektifikační sloup a chladič odcházejícího kondenzátu... a naši "výrobci" aby nezůstali "out" se po nich opičí!!

Dobrá rektifikační kolona tu byla již jednou vyobrazena (ovšem není to "automatická kolona"). Vždy potřebuje dohled a ruční zásah!! Navíc musí být "demontovatelná pro případné čištění!! jak kotlíku, tak ostatních komponent. Bohužel "prodejce již není dostupný... obr. přikládám pouze pro názornost,... nevím zda lze ještě někde sehnat!!

... přeji trpělivost při "učení"...

destilační rektifikační kolona
destilační rektifikační kolona
                     
host - 32.40 (?), 28.8.2018 21:07

Každá kolona aby se s ní dalo smysluplně pracovat by měla mít řiditelný reflux. U náplňových kolon se to dělá regulací chladicí vody a u patrových kolon lze navíc jednotlivá patra v případě potřeby vyřadit z provozu.
K tomu ještě přistupuje regulace topného výkonu. Celkem dost věcí na hlídání pro nezkušeného paliče, ne?
*
Výrobně jednodušší jsou kolony náplňové, ale aby správně fungovaly musí být izolované. Reflux nesmí stékat po jejích stěnách, ale musí být rozptýlen po celém průřezu náplně aby se páry stýkaly s refluxem na co největší ploše a v co nejmenších kapkách.
V profi praxi se zas užívají kolony patrové. Pro hračičky asi lepší protože mají průhledy nebo jsou částečně ze skla. Bohužel pracují s vyšším tlakem, tak můžou být problémy s těsněními.

Rafael.

Jednoduchá patrová kolona
Jednoduchá patrová kolona
                     
host - 35.44 (?), 30.8.2018 15:06

Honzo davate med i pri prvni destilaci anebo jen pri druhe - kolik ji davate. Nemate vyzkouseno zda ma mnozstvi medi vliv na aroma' anebo ji tam davate pouze z duvodu odbourani jedovatych predkapovych latek. Diky.

                  
host - 32.113 (?), 17.12.2018 12:28

tuto přesně mam a je super

   
robo27 - (30) - 68.181 (?), 29.8.2018 20:07

Po nie4om podobnom ako píše pôvodný tazateľ som pokukoval tiež. Na Slovensku to zdá sa bude legálne ale musí to byť oficiálny stroj a maximálne do 50l.

Ovocia do vasu nemám toľko aby som šiel do pálenice, 50l mi nikto neche vypáliť preto som sa na to pozeral ale táto diskusia ma teda vyviedla z omylu...

Fakt nie je židen predajca kde by nebolo nutnú už nič upravovať? 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika