Asimina - indiánský banán - Maďoul

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?)
2.4.2023 17:24

Jen jsem napsal svůj názor.Ono je jedno jestli dužinu vyškrábnete lžičkou nebo propasírujete, pořád platí, že je zapotřebí odstranit jedovatá semena a slupku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 248.72 (?), 2.4.2023 10:59, zobrazeno: 2042x

Zdravím Vás,

kamarád má 2 * Asimina - indiánský banán - Maďoul, má dost plodů.

Přišel s otázkou, jestli jsou plody vhodné k pálení, jestli ano, jak založit kvas, na co dát pozor a kdy nechat vypálit.

Chce se postarat o letošní úrodu.

Děkuji za info, i kdyby odpověď byla, že plody jsou nevhodné k pálení.

kaka

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 2.4.2023 11:41

"Muďoul"winkAsimina triloba-celá rostlina včetně slupky a semen je jedovatá.Jedlá je pouze dužina.Vyškrábávat oplodí v takovém množství aby toho bylo na nějaké rozumné množství kvasu by byla zdlouhavá práce s nejistým výsledkem.Cukernatost Asiminy je pro obyčejné kvasinky příliš vysoká, dužina málo šťavnatá.Musely by se použít turbo-kvasnice, kvas naředit a hlavně přidat nejaké okyselovadlo.Kvasinky se ideálně množí v kyselém a dostatečně vodnatém prostředí.Osobně by jsem ty Muďouly rozdal a pálil z osvědčeného ovoce (švestky hrušky, jablka...

host - 248.72 (?), 2.4.2023 12:30

děkuji...

info už jsem předal :-))

kaka

host - 232.16 (?), 2.4.2023 16:57

Pane Geronimo, poskytujete mýlné iformace. Tady, se píše, něco jiného: https://www.citrus-shop.cz/blog-souteze/paw-paw-asimina-triloba. Dužninu, podle mne neni třeba vyškrabávat, v případě plné zralosti, nebo přezrání, je možno plody přepasírovat přes síto s vhodnou velikostí ok.

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 2.4.2023 17:24

Jen jsem napsal svůj názor.Ono je jedno jestli dužinu vyškrábnete lžičkou nebo propasírujete, pořád platí, že je zapotřebí odstranit jedovatá semena a slupku.

host - 230.40 (?), 2.4.2023 17:24

Mam take asaminu asi patym rokem ale trirustky jsou dva centimetry za rok muze mi nekdo poradit cim  a jak hnojit nebo kde se stala chyba budu rad za kazdou radu

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 2.4.2023 20:12

Těžko říct takhle od boku, ale hnojením to nebude.Asimina je specifická rostlina, tudíž s ní musíme zacházet trochu jinak než z běžnými ovocnými stromy.V žádném případě se nesmí poškodit ztlustlý kořen, jinak rostlina uhnije.Nesnáší těké půdy a příliš vlhké stanoviště.V prvních letech příliš neroste jelikož veškerou energiji věnuje do vývoje onoho ztlustlého (pachykaulniho) kořene do kterého ukláda vodu a zásobní látky na období sucha.Netrpí žádnými houbovými chorobami ani nebývá napadána hmyzem.Řez se provádí jen když jí potřebujeme snížit.V zahradě zvolíme nejvyšší a nejslunečnější místo pokud možno chráněné před větry aby se nepolámaly křehké větve s velkými listy.Co už prodejci neuvádí, květy neskutečně páchnou po zkaženém masu aby přilákaly opylovače (mouchy).

host - 25.159 (?), 25.6.2023 10:17
Bohužel jsem to už smazal ale v jednom díle amerického "dokumentu" Na černo pálená whisky" se muďoule pálí. Na ulozto se pár dílů dohledat dá.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz