Poradí mi někdo jaké plemeno bych měl použít pro spásání trávy?Jde mi o to, že nechci vlnu potřebuji spásat asi 1,5ha a zda se mi ovce neotráví, jelikož je tam dost bršlice, bolehlavu.Ovce by měli být celoročně venku v trochu otevřeném malém ovčíně
Myslim, že se Vam ovce určite neotravi a take vam nespasou zadny druh rostliny, ktery by jim uskodil. Mozna, ze ani ten bolehlav a brslice jim nepujde pod nos. Ledaže by se objevilo nove plemeno vsezrave...
Ovce na pastvě se neotráví, to nemějte obavu.Vzhledem k tomu, že vám jde jen o spásání trávy a patrně ne až tak o maso, nedoporučuju z důvodu vyšší pořizovací ceny čistokrevné ovce, ale normální křížence(co se týče vlny, tak tenhle aspekt bych ani neřešil)
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak naročné na chov je plemeno ovce SUFFOLK a jestli pro dva kusy bude stačit zatravněná plocha 0,4-0,5ha obehnaná pletivem 160cm vysokým.Děkuji všem za každou radu.Radek.
Pro vypásání zahrady jsou nejvhodnější ovce kamerunské. Nestříhají se a pokud jim v zimě trochu vlny naroste - na jaře opadá. Jsou drobnější, ale mají velmi chutné maso. Dokonce i dvouletý nekastrovaný beran po vyřezáví loje měl výbornou pečeni a guláš. Stačilo nechat naloženo tři dny v soli a česneku. Stromy se musí obednit a jinak přezimují i v salši. Mají nejméně tři vrhy za dva roky.Cena beránka cca 1000 Kč, jenička kolem 1500 Kč. Další plemeno jenž se nemusí stříhat je plemeno Dorper. Je velmi zmasilé a beran váří až 120 kg. Jsou však v republice vzácné a hlavně drahé.