Jak na to?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.78 (?), 6.8.2009 20:04, zobrazeno: 48774x
Bydlím na valašsku. Pocházím z čech a letos jsem si pořídila 2 ovce, jehnice narozené letos v únoru. Teď mi nádherně prospívají, mám je na zahradě velké 1000m2. Přikrmuji senem, ovsem a vodu podávám do nádob. Mají dřevěný přístřešek do kterého ale teď v létě nechodí. Jak mám s nimi přežít zimu, hlavně velké mrazy, co s vodou a jak často a čím se v zimě musí krmit? V sosední vesnici mají berana. Kdy se má připoštět?
Děkuji Lenka
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.112 (?), 6.8.2009 20:16
Dobrý den, jen ohledně vody, jeden kamarád má velkou nádrž, asi metr kubický, zakopanou v zemi. Voda se tam nekazí a pumpuje z ní ruční pumpou pro ovce, občas do ní naveze.
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.43 (?), 14.8.2009 17:02
Dobrý den Lenko,
ovcím nevadí mráz, ale průvan a vlhko, proto musítě před těmito vlivy zabezpečit přístřešek. Co se týče krmiva - základ je pastva (v zimě seno), voda a liz. Obilí se zpravidla přikrmuje těsně před porodem a v období laktace. Neuvádíte jaké máte plemeno, ale obecně platí, že by ovečka měla dosahovat cca. 2/3 váhy, kterou má mít v dospělosti. U masných plemen se doporučuje věk 10-12měsíců.
Vojta
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.130 (?), 18.8.2009 23:56
Zdravim. V zime je zaklad seno a moze byt trochu srotu. Vodu nemusia mat k dispozici po cely den ale staci im ju ponuknut pocas dna z vedra ale trochu odstatu v mastali, teda aby nebola velmi zimna. Ak chcete pripustat a mat jahnata tak bez mastale to nepojde. Ale najlepsie bude poradit sa so skusenym chovatelom vo vasom okoli osobne. Vysvetli vam ako je to s rujou a pripustanim. Dobre by bolo aby bol medzi ovcami baran, ten spolahlivo zisti kedy je ovca v ruji a pripusti ju. U nas sa to roby aj tak ze ovce na jesen vodime na salas a tam su urcitu dobu kym sa nesparuju.
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.66 (?), 28.1.2010 9:33
srot bych nedoporucoval, lepsi je cele zrno.
|
|
|
|
|
|
|
stacho - (4) - 79.56 (?), 14.2.2010 16:53
Celé zrno?V žádném případě, obilniny musí být sešrotované, nebo mačkané(oves).Hrozí nebezpečí skysaní obilnin v travicím ústrojí, pokud ne, pak je ovce vykaká neporušené.Tak nás to učili na zemědělské škole.(bylo to v 70-tých letech, možná,že po revoluci přežvýkavci tráví jinak).
|
|
|
|
|
|
|
host - 197.66 (?), 27.4.2010 15:55
Podle mě je pro ovce nejlepší mačkat zrno, ale šrotování je jednodužší. V celku určitě ne.Pokud je možnost, tak suchý chleba třeba za pár kč někde z pekárny nemá chybu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.5 (?), 27.7.2012 13:11
prosím o radu zatím jen tak uvažuji o chovu ovcí mám možnost pozemku 2200m2 se stavbou vhodnou pro ustájení cca 5*5m otázka zní kolik ovcí lze ne takové pastvě chovat děkuji za rady dominík
|
|
|
|
|
|
|
host - 52.243 (?), 5.12.2012 10:33
Mě šrot žrát nechtěly - jedině s brambory. Po zrnu byly jak divý.
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.76 (?), 4.10.2012 11:18
Dobrý den
mohl by mi někdo poradit, jestli ovce, mohou sežrat kaštany, mám možnost je vypustit na místo, kde by se pásli, ale stojí tam kaštan.
Děkuji Lenka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|