Záchrana usychajícího kaštanu
|
|
 |
 |
host - 230.27 (?) 5.7.2019 22:57
Děkuji vám za reakce. Úvazkem to určitě nebude - ten není uvázán kolem kmínku, ale kolem jedné z bočních větviček, dnes jsem to kontroloval a stromeček to nikterak neškrtí. Co se týká mulče - půda pod ním není nikterak horká, je však možné, že nemohla příliš dýchat...
Dá se stromečku ještě nějak pomoci?
Děkuji, Miroslav
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 230.27 (?), 4.7.2019 22:15, zobrazeno: 5350x
Dobrý den,
v sadu mám vysazeny mimo desítek jiných stromů i 2 jedlé kaštany. Bohužel, oba dva letos velice trpí - jeden uschnul už někdy v květnu - s minimálními přírustky, druhý je v pokročilém stádiu uschnutí. U toho prvního jsem to nějak bral, jelikož se stromečku od začátku moc extra nedařilo. Druhý stromek, který právě usychá, však na stanovišti velice dobře prosperoval, byl velice vitální a každý rok hezky přirůstal. Nemyslím si, že by to bylo způsobeno suchem - kaštan sucha údajně dobře snáší a já jej mám navíc dobře zamulčovaný. Napadl mě tedy jedině nějaký škůdce - hraboš nebo něco podobného. Chci vás kolegy sadaře a zahradníky tedy požádat o radu - dá se můj oblíbeny stromek ještě zachránit? Je možnost jej třeba přesadit a radikálně střihnout a počkat na další vegetační období? Většina listů je už uschlých, kmínek se zdá ještě živý. Žádných děr v kmínku jsem si nevšiml. Stromek je na stanovišti třetím rokem a měří cca 1 metr. Mám jej moc rád...
Miroslav
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.27 (?), 4.7.2019 22:18
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.27 (?), 4.7.2019 22:20
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 4.7.2019 22:28
Při pohledu na foto č.2-nemáte ten špagát okolo kmínku fest-budí to dojem uškrcení-zarostení? SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 4.7.2019 22:21
V hodně suchých letech je mulč dobrý pomocník, ale v letošním vlhčím nedá kořenům dýchat a ochladnout-asi se kořenová soustava se saunou nevypořádala... SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.197 (?), 5.7.2019 11:47
Ten mulč asi nevadí, zem pod ním mokrá není (viz foto 1), ale spíš to zaškrcení úvazkem - pod ním ta větvička ještě suchá není, i když je také nějaká nedomrlá. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.27 (?), 5.7.2019 22:57
Děkuji vám za reakce. Úvazkem to určitě nebude - ten není uvázán kolem kmínku, ale kolem jedné z bočních větviček, dnes jsem to kontroloval a stromeček to nikterak neškrtí. Co se týká mulče - půda pod ním není nikterak horká, je však možné, že nemohla příliš dýchat...
Dá se stromečku ještě nějak pomoci?
Děkuji, Miroslav
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.238 (?), 22.7.2019 17:14
Zdravím,
mám pár kaštanovníků na zahradě, takže si dovolím poradit.
Podle mne je to suchem. Zaléváte je? Já jsem svoje kaštanovníky v horkých a suchých letech zalíval. Mladé stromy ještě nemají vytvořené hluboké kořeny a potřebují hodně vody. Doporučoval bych je hodně zalít, ale možná to už nepomůže.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 245.129 (?), 22.7.2019 21:36
Pokud v dané lokalitě je pH optimální pro ořešáky královské, pak na daném stanovišti nepůjdou pěstovat kaštanovníky jedlé. Krásně je to vidět ve Francii na okraji zlomu, kde končí dolomity a začínají železité pískovce. Tam kde jsou alkalické půdy na dolomitickém podloží, jsou vesnice plné ořešáků a naopak, kde jsou v podloží kyselé pískovce, jsou všude krásné kaštanovníky. Někdy je to otázka pár desítek metrů, kdy končí jedna lokalita a začíná druhá.
Váš stromek po vyčerpání zásob kyselého substrátu ve výsadbové jámě prokořenil do substrátu původního rostlého terénu s neutrálním až alkalickým pH a začal chřadnout. Sucho to umocňuje. Zkuste do zálivkové vody přidávat zelenou skalici a hořkou sůl.
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 128.78 (?), 22.7.2019 21:59
To už jsem kdysi slyšel, ale nevěřím tomu. Proč? Na Korzice se v každé vesnici pěstují kaštanovníky i ořešáky vedle sebe, ve stejné půdě.
Nyní mám v sadu vedle sebe vysazeny ořešáky i kaštanovníky, zatím rostou obé, kaštanovníky ale výrazně lépe. Staré ořešáky jsou tu ale všude kolem, tož uvidím za pár let...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|