Špičák ořešáku přestal růst
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.68 (?), 26.7.2017 7:17, zobrazeno: 16279x
Dobrý den. Pro místní odborníky mám pár otázek ohledně ořešáku. V r. 2012 jsem zasadil špičák (odrůda Mars) cca 75 cm, povyrostl cca 30cm a abych zapěstoval korunku, tak jsem ořezal boční výhony. V r. 2013 jsem ho narychlo přesadil - pouze do jamky v drnu. Od té doby měl jen malé přůrůstky a v letošním roce pozdě vyrašilo pár lístků, které omrzly a opadaly. Další (4-5) ještě jakoby vyrašily, ty ale také uschly. Nyní začaly vyrůstat 3 výhonky od paty kmínku - patrně pod roubem. Dřevo ještě suché není, jsou na něm ve vrcholku i pupeny. Po přečtení diskuzí si nejsem jist, co s ním dál. Ještě mu dát šanci a odstranit výhonky u paty kmínku nebo vykopat a zasadit nový. Děkuji všem za případné rady. Standa78
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.68 (?), 26.7.2017 7:20
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.111 (?), 1.8.2017 13:58
Mně to připadá, že v místě výsadby je vysychavá nevýživná půda. V takové to ořešákům déle trvá než zakoření. Odkopal bych mělkou mísu a do ní dal vrstvu úživnější propustné ornice. Nejlépe ze záhonu, kde bylo na podzim přihnojeno hnojem nebo kompostem. Klidně také můžete podpořit růst a vyzrávání letorostů listovou výživou.
Jinak pokud se sází ořešáky, není chybou na ochranu paty stromku před vysycháním (i rašením jalováků) udělat dočasný hrůbek a mít připravenou drenážku pod kořeny k závlaze zespoda.
SfK.
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 112.187 (?), 2.8.2017 9:45
Půda sice není nic extra, nicméně v ní ostatní ořešáky v pohodě rostou. Stejně tak i spousta semenáčků, mnohé i po vysekání znovu bujně raší. Do výsadbové jámy jsem navíc dával 2 kyble kompostu. Co se týká vláhy, pravidelně letos po výsadbě nové stromky v sadu zalívám, a co jsem se někde rýpal v zemi, tak vysušená není. Spíš mi u některých ořešáků při sázení přišlo, že nemají nic moc kořeny, jestli to nebude způsobeno tím. Předpokládám, že letos by mohly tak nějak doživořit a vytvořit si nějaký ten kořen, a příští rok už by se mohly ukáznit?
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.111 (?), 4.8.2017 8:55
Jestli on ten kompost u oněch dvou stromků nebyl příliš mladý. U něj mohou zbytky saprofytních rozkladných společenstev bránit vývoji mykorhyzy podporující zakořeňování.
Ano, nyní je nejlepší počkat, protože i ten mladý kompost je nyní už o rok starší a pokud stromky neuhynuly, jakmile se chytí dostatečně hluboko do rostlého, pak pojedou...
SfK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.94 (?), 3.9.2017 17:40
Vyuzil bych toto vlakno s podobnym problemem. Na jare vysazeny spicak, na fotce je videt aktualni stav. Vyrazily 2 pupeny, listy se ani poradne nerozvinuly a nyni jeste k tomu zacaly cernat. Myslite, ze ma jeste sanci na jare se zmatorit, nebo radeji nahradit jinym kouskem?
Je to nahrada za minuly podzim pokaceneho oresaku, byl vysazen na stejnem miste s castecnou vymenou pudy s pridanym uzralym kompostem a popelem z paleni vetvi. Ovsem z parezu (uriznuty pod urovni zeme) cele jaro a leto tekla mohutne miza, az byla puda mokra - mohlo to negativne ovlivnit novy stromek?
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 3.9.2017 20:14
Tak zatím je jakž-takž živý, pokud do jara vydržíte, dozvíte se odpovědi na Vaše otázky... SPCH
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.213 (?), 3.9.2017 23:09
... stříkněte to mědí (Champion, Kuprikol,...) nebo pokud nechcete špinit nějaký postřikovač, vemte měkký štětec a povrch tím postřikem "omejte".
Na zimu pak u paty udělejte růvek do výšky až 30 cm na ochranu proti namrznutí paty kmínku.
SfK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|