Obnova ořešáku z plodu či řízku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 45.214 (?), 8.5.2009 17:16, zobrazeno: 21016x
Dobrý den,
na zahrádce mám dva starší stromy, z nichž jeden je ořešák. Zjistil jsem, že mi oba nějak uhnívají a proto je bude potřeba z bezpečnostních důvodů skácet. Jenomže ořešák má hodně velkých pěkných plodů a proto bych ho chtěl zachránit a vypěstovat si z plodů (či řízků) náhradní ořešák, který bych příští rok z jara zasadil místo pokáceného. Ořešák krásně plodí a tento rok zřejmě bude rovněž úroda, tak bych se chtěl včas zeptat, jak bych měl postupovat, abych si udělal zhruba 5 stromečků, které bych pak zasadil a nejlepší z nich si nechal. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.214 (?), 8.5.2009 23:00
A nešlo by třeba nějakým způsobem uchovat "genofond" toho původního ořešáku, například tím, že by se ještě další rok nechal původní dožít (s rizikem že spadne) a když by vyrostly semenáčky z ořechů, nějak by se tam přiroubovala větvička z původního ořešáku (či opačně)?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 7.210 (?), 8.5.2009 22:01
Můžete se pokusit o obojí semenáče i roubování.
Všechny starší stromy ořešáku se u nás donedávna množily výhradně semenem, téměř každý strom se liší svými vlastnostmi od ostatního.
Proto je dobré zasadit hrst semenáčů a za několik let vybrat:-)) Z tohoto důvodu u těchto stromů nemůžeme mluvit o odrůdách. S počátečním pěstováním kvalitních ořešáků se začalo až na základě výběru a zaregistrování matečných stromů jako nejjednodušší a nejrychlejší způsob šlechtění.
NAproti tomu ořešáky štěpované dříve plodí. Na rozdíl od semenných stromů, štěpované slaběji rostou, dožívají se kratšího věku, dříve stárnou a jejich produkce je technologicky složitější a dražší.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.138 (?), 9.5.2009 0:05
Ale plody jsou takové, jaké chcete. Roubování e popsáno zde v rubrice.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.8 (?), 9.5.2009 19:35
Při troše štěstí obrazí z pařezu, jako se to stalo mně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
STARa18 - (3) - 136.32 (?), 19.5.2009 14:12
Pokud chcete mít ořešák s takovými plody, které si vysazujete, musíte jej alespoň 2x přesadit. Ne-li 3x.To jsou zkušenosti mých předků a zaručené.Stejně než jej budete dávat na stanoviště, toho miśta moc nezabere.Rodí však až za 10 - 12 let.JS
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?), 19.5.2009 14:29
Možná to jsou zkušenosti předků, ale neřiďte se jimi, zaručené nejsou. Genetiku neoblbnete přesazením. I kdybyste ořešák přesazovala desetkrát, pořád to bude křiženec mateřské odrůdy (ze kterého pochází plod) a otcovské - co poskytla pyl. Může jít o květy i jehnědy z téhož stromu a přesto bude potomstvo jiné. Skutečně jediná možnost, jak zachovat odrůdu je vegetativní množení - řízkování, štěpování. V amatérských podmínkách se o to můžete pokusit, ale na 90% se Vám to nepodaří.
Jinak ale, zasadíte-li kterýkoli koupený odrůdový ořešák, bude mít plody za pár let a velmi pravděpodobně kvalitnější, než ten Váš starý, jakkoli jste si jej oblíbila.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 20.5.2009 7:39
Naprostý souhlas.Přesazování nemění dědičné vlastnosti.U broskví a ořešáků jsem měl "šťastnou ruku".Semenáče ořešáků se mně v druhé generaci stále vylepšují.Tím ale nechci upřednostňovat amatérské šlechtění.Jde spíše o nahodilost. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 19.5.2009 16:01
O podobné kousky se pokoušel Lysenko s Lepešinskou.
Nefungovalo to. Bohužel.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|