Nejsem odbornice na orchideje, jenom praktik, co má pár let nějaké ty orchideje doma. Takže třeba se tu nějaký odborník najde.
Jako pouhý praktik si myslím, že vadnutí listů u phalaenopsisu (napřed zkrabacení, pak poklasnutí, nakonec zvadnutí, zežloutnutí a uschnutí) může mít prozaičtější důvod než nějakou nemoc, a sice několik základních příčin:
1. přirozená obměna listů
2. Nedostatek vláhy (Už se mi to taky stalo, že jsem byla pryč, předtím jsem zapomněla zalít a když jsem se vrátila, tak orchideje už vadly. Po zalití se rychle vzpamatovaly.)
3. Poškození kořenů, nejčastěji způsobené dlouhodobým přelitím a následným zahníváním.
Pokud je vadnutí dlouhodobější a nadměrné, tak vsázím na třetí možnost. Léčba je možná, ale záleží na stupni poškození. V lehčím případě stačí nechat kytku proschnout a pak zalévat velmi opatrně (spíš méně než více, před dalším zalitím musí orchidej ZCELA uschnout, už jsem tu psala, že daleko víc orchidejí se "utopí" než usuší). V těžším případě kytku přesaďte - opatrně ji vybverte ze substrátu, ostříhejte všechny suché a nemocné kořeny, nechte kytku do druhého dne oschnout, a pak ji znovu zasaďte do hrubozrnného vzdušného substrátu s kousky kůry (já používám borovou, ale možné jsou i jiné.)