Uhynulé kořeny



Kozicka - (34) - 230.216 (?)
6.10.2010 18:27

Srdíčko vypadá trochu nahnile, je možnost ji nějak zachránit?__

Andrea, souhlasim s Jirim ale pokud je srdicko nahnile tak je problem. Mozna par kapek Peroxyde by pomohlo. V tomto pripade bych ho asi povesila listama dolu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
aza - (1) - 26.83 (?), 22.9.2010 14:06, zobrazeno: 37833x

Dobrý den,

mám orchidej phalaenopsis, nevím si s ní rady. Má pouze jeden stonek, který
je zastřihlý nad 2. očkem.

Listy vypadají celkem normálně, jen se mi zdají trochu povadlé. Hlavní
problém je v tom, že jsem orchidej přesadila, jelikož jsem viděla, že přišla o všechny své kořeny, asi jsem ji příliš zalévala. Teď je orchidej naprosto bez kořenů. Srdíčko vypadá trochu nahnile, je možnost ji nějak zachránit?

Děkuji za radu.

Andrea

orchidej
orchidej
orchidej
orchidej
uhynulé kořeny
uhynulé kořeny
uhynulé kořeny
uhynulé kořeny
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 178.81 (?), 23.9.2010 9:39

Ustřihněte ten květní stvol, odstraňte všechny zbytky uhnilých kořenů, kytku dejte do mikroténového sáčku s rašeliníkem tak, aby spodní část byla v mechu a postavte do stínu a tepla. Sáček nechte otevřený, mech udržujte MÍRNĚ vlhký. Nemáte li rašeliník, použijte jiný vláknitý mech. Pokud bude mít kytka dost sil, vyrostou nové kořeny, pokud ne, je po ní...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 76.49 (?), 11.11.2010 11:55

Dobrý den,

dostala jsem orchidej, bylo mi řečeno, že ji zalívat moc nemám jen tak jedenkrát týdně a to tak, že ji mám pokropit, kropím ji z nádoby, která je podobná jako ty, co se prodávají na okna, doufám, že chápete a prý nemá ráda moc teplo.je v místnosti, kde se větrá a odpoledne a noc se zapíná topení, tak mám obavy, jestli ji nemám dávat na noc do chodby, kde se netopí.Jeden květ se mi totiž jakoby začal zavírat, tak nevím jestli vadne nebo co a taky kořeny mám jakoby suché, v zelené barvě a začínají hnědnout.Mám strach aby mi neodešla.Poradí mi někdo prosíííííím co s ní???Předem moc moc díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.216 (?), 11.11.2010 16:21

Mila pani,

ja neznam 'orchid' ktery by se jenom 'kropil' vodou, ale to neznamena ze neexistuje. V cem roste? A nema rada teplo?  Nevite nahodou jaky orchid mate? Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.49 (?), 12.11.2010 12:30

Tuto orchidej jsem dostala a název jsem si napsala na lístek, který jsem vyhodila po tom, co jsem se šla zeptat, jak se má pěstovat, ptala jsem se v Obi ale myslím, že je to ta Phalaenopsis, je mi to takové povětomé.No a taky jsem si na ni koupila květináč, ale nemá zespodu žádnou díru, prej se má jen kropit.A mám ji v takové kůře. Tu jsem koupila taky v Obi, prý je to dobré a kořeny, že zasypávat nemám.A ještě jsem si koupila jakýsi hnojení, které se šplichá na listy a kořeny.Tak vše dělám podle toho, co mi poradili a asi mi teda poradili špatně

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 230.216 (?), 12.11.2010 14:54

Vy kdyz jste dostala ten orchid tak jste ho presadila kdyz kvetl a do kvetinace bez diry do 'kury'? Jste si jista, ze je to kura ze stromu a nejsou to bezova mechova vlakna? Pokud ano, to kropeni by tak trochu davalo smysl, i kdyz ne uplne. Take nevim co myslite tim, '..a koreny ze zasypavat nemam'. Cim nemate zasypavat koreny? Kurou? Phal -pokud je to Phal - Vam asi urcite vysycha, ale jak dal si zatim netroufam poradit, neb si nejsem jista ze je to Phal a v cem vlastne roste.

Pokud jste ale dostala Phal v kvetinaci co nema diru, a nepresadila ho, podivejte se dovnitr, je tam jiste vsunuty mensi pruhledny kvetinac. Spatne je videt, poznate to hmatem. Kdyz je to tak, hned ho vyndejte a napiste v cem roste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 76.49 (?), 15.11.2010 9:00

Když jsem orchidej dostala, tak byla v takovym průhledným umělohmotným květináči.No a já jsem jela do Obi a šla si koupit na ni květináč a tu kůru, měli to hned u orchidejí a ptala jsem se ještě i prodavače, co je na to dobré, abych nekoupila něco špatně, poradil mi tu kůru.Až jsem přijela domů, tak jsem orchidej vzala z toho průhledného květináče a dala do nového květináče a přisypala tam trochu té kůry.A s těma kořenama mi řekli, že je nemám zasypávat tou kůrou, že je mám nechat na povrchu, že prej to jsou vzduchové kořeny.No a jeden květ mi uvadl a vypadá, že puká další jinde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 76.49 (?), 15.11.2010 11:23

A koupila jsem si na ni jakýsi substrát, který vypadá jako kůra, je určen výhradně pro pěstování orchidejí a udržuje vlhkost a zajišťuje kořenům vzdušnost

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.216 (?), 15.11.2010 15:54

Mila pani, to nezni moc dobre. Kdybyste puvodne vzala ten pruhledny kvetinac a jenom ho vlozila do kvetinace bez diry tak by nebyl problem ho zacit zalevat., Ja predpokladam, ze je to Phal, nemohla byste se podivat na fotky listu a kvetu a potvrdit to? Popisu dve moznosti, jak bych asi pokracovala ja:

1. nechat ho v kvetinaci bez diry a nalit na nej 1-2 salky vody (zalezi na velikosti kvetinace.) Pockat 2 - 3 dny. Pak cerstve ostrouhejte tuzku a opatrne ji strcte na okraji kvetinace do kvetinace, abyste nepropichla koreny. Kdyz tuzku vytahnete a bude drevo bile -kura je vyschla- tak zalejte zase salkem vody. Kdyz drevo zhnedne, kura uvnitr kvetinace je jeste vlhka a tudiz se zalitim jeste pockejte. Nebo stav kury poznate kdyz do ni trochu strcite prst, coz je mozna lepsi nez tuzka. Riziko je, ze kdyz Phal vodu -ktera se nashromazni na dne kvetinace - nevypije budou asi hnit koreny, pokud ma zdrave koreny. Koreny, co couhaj ven muzete postrikovat kazdy den, pokud uz nejsou uschle. Pokud je to Phal, klidne je prikryjte kurou.(Pokud je to Oncidium, napriklad,  tak ne.)

2. Druha moznost je Phal z kvetinace opatrne vytahnout a namocit koreny na 10-15 minut do vody. Tim poznate v jakem stavu koreny vlastne jsou. (Ja to na suchych korenech nepoznam a proto je namacim). Schnile ustrihnout. Pokud zdrave, presadit zpatky do deraveho kvetinace a zacit zalevat tak aby kura nebyla porad mokra ale vlhka (vetsinou asi tak jednou tydne, ale to zalezi na Vasem prostredi). Kdyz kura trochu vyschne nevadi, je to lepsi nez kdyz bude porad mokra. Kdyz ale zjistite, ze Phal nema koreny, tak se bude muset pokracovat zase jinak, ale predpokladejme, ze ma.

Pokud Vam Phal vysycha to poznate i na listech, ktere budto meknou nebo se scvrkavaji. Listy maji byt tvrde a hladke. Phal vysycha, kdyz se spravne nezaleva nebo nema zdrave koreny. To, ze ztraci kvety, muze byt vysychanim, ale take pricina muze byt 'psychologicka'  jako hodne malo vlhkosti, neobycejny vykyv teplot, velika zima,;Nebo uz kvetl dlouho a dale kvest nechce,.. atd.

Ja nevim, ktera moznost je ve Vasem pripade lepsi neb nevim, jak Phal v je celkove zdravy. Pokud slaby, tak to bude piplacka ho zachranit a taky davejte pozor na skudce. Skoda ze nemuzete pripojit fotky. Ja bych doporucila abyste zjistila jaky orchid mate a pak si precetla zaklady o pestovani toho orchidu.

Ja mam obavy, ze asi tento orchid nezachranime. Mne je uz trochu trapne, ze jsem jedina co odpovida. Ale neda mi to, kdyz se orchid da zachranit - jakykoliv orchid.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Kozicka - (34) - 230.216 (?), 6.10.2010 18:27

Srdíčko vypadá trochu nahnile, je možnost ji nějak zachránit?__

Andrea, souhlasim s Jirim ale pokud je srdicko nahnile tak je problem. Mozna par kapek Peroxyde by pomohlo. V tomto pripade bych ho asi povesila listama dolu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Topný kabel4.7.2024
Topný kabel3.7.2024
Topný kabel2.7.2024
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika