Přesazování orchideje
|
|
 |
 |
MissVeru - (8) - 77.182 (?) 22.10.2011 20:23
Dobrý den, já jsem dostala svoji první orchidej asi před dvěma měsíci. Krásně kvetla, ale teď je ve fázi, kdy opadávají květy. Navíc má docela měkké listy, které se jakoby "kroutí" a skládají - viz foto. Myslíte, že to je normální nebo jí něco chybí? Druhá otázka je, zda stonek po květu stříhat nebo netříhat - názory jsou tu různé... Až dosud jsem ji zalévala úplně normálně, zvrchu, ale přečetla jsem si tu, že nejlepší je cca jednou týdně ji ponořit do odstáté vody. Snad jsem jí tím neublížila. Ráda bych, aby mi kvetla, ale zatím to vypadá, že spokojená není :(
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 128.198 (?), 21.10.2011 15:41, zobrazeno: 20047x
Dobrý den,
už druhým rokem pěstuji orchidej Phalaenopsis, před pár měsíci se mi znovu hojně rozkvětla ale na síle nabyly také kořeny, vyčnívají z kvěnináče a dokonce vylézají i ze spodních otvorů plastového květináče na zalévání. Potřebovala bych poradit zda je vhodné v tuto dobu orchidej přesadit a jakým nejvhodnějším způsobem. Například jaký rozdíl by měl být ve velikosti nového květináče, substrát a postup přesazení.
Děkuji za pomoc
Jana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 218.19 (?), 21.10.2011 16:26
je vidět, že se jí dobře daří, když tak krásně kvete - já bych počkala až odkvete a nechala bych ji jak je a přesadila až na jaře kdy je vhodná doba na přesazení.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.198 (?), 21.10.2011 16:31
Já jsem také měla v úmyslu počkat, než se mi začal překlápět květináč jak je těžká. Nebyla sem si jistá jestli by jí čekání taky neublížilo, ale asi to na to jaro nechám. Dala jsem ji zatím do těžšího a snad vydrží. Děkuji za názor:)
|
|
 |
|
 |
 |
|
MissVeru - (8) - 77.182 (?), 22.10.2011 20:23
Dobrý den, já jsem dostala svoji první orchidej asi před dvěma měsíci. Krásně kvetla, ale teď je ve fázi, kdy opadávají květy. Navíc má docela měkké listy, které se jakoby "kroutí" a skládají - viz foto. Myslíte, že to je normální nebo jí něco chybí? Druhá otázka je, zda stonek po květu stříhat nebo netříhat - názory jsou tu různé... Až dosud jsem ji zalévala úplně normálně, zvrchu, ale přečetla jsem si tu, že nejlepší je cca jednou týdně ji ponořit do odstáté vody. Snad jsem jí tím neublížila. Ráda bych, aby mi kvetla, ale zatím to vypadá, že spokojená není :(
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.182 (?), 25.10.2011 19:17
Mě se nejvíc osvědčilo právě "máčení". Zkoušela jsem rošení i zalévání vrchem a nejlepší se mi opravdu zdá asi tak jednou až dvakrát v týdnu (podle roční doby, teploty a stavu substrátu) rostliny ponořit s květináčem do vody a nechat "nacucat". Používám nachytanou dešťovou vodu kterou skladuji ve tmě ve dvoulitrových lahvích (vzhledem k bydlení v RD mám k tomu podmínky) a před použitím ji nechám několik hodin v místnosti kde jsou orchideje aby měla voda stejnou teplotu jako vzduch v místnosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.146 (?), 13.12.2011 19:25
Tak já osobně zalévám zvrchu tak jednou za týden.Jinak ji docela dost stříkám rozprašovačem každý druhý den.Zatím se jim daří dobře a krásně kvetou.Mám je už třetím rokem.Jo stonky po odkvétání neodstřihuji jenom, když uschnou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.250 (?), 22.12.2011 23:48
Stvoly buď odstřihnout nad třetím očkem (takový kolínko), ale jestli není v kdovíjaké kondici, raděj stvol ustřihnout až u báze rostliny. Měkké listy by mohly značit špatný kořeny, ale co se dalo zahlídnout na foto, měla by je mít vpořádku, takže pak je možný chlad nebo že jí ofouklo (například větrání po zálivce). Zálivka, rosení nebo noření - to je jen otázka času který chcem rostlinkám věnovat, snad důležitější než styl zálivky je kvalita vody i když zrovna faleňáčkové toho vydrží dost (ale ne všechno ;oD). V tomhle případě bych asi odstřihla stvol u báze (nebojte, zase pokvete a hlavně bude silnější), dál kontrolovala listy a snažila se, aby jí neofouklo. Taky je na fotu vidět, že listy jsou mokré, pozor na to teď v zimě, kdy není možnost aby jim rychle osychaly a taky je větší nebezpečí zatečení vody do srdíčka - pak by s ní byl ámen (pro pěstitele ne, ale je to pak běh na dlouhou trať a proto se zachraňují jen "srdeční záležitosti").
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|