Pěstování orchideí

sommerka - (1) - 51.212 (?)
22.7.2008 17:04

Dobrý den, děkuji za skvělý postup pro zjištění druhu mé orchidee. Pokud smím, mám také záčátečnickou otázku. Mám brassia longissima, nejprve odkvetl vrchní květ a poté se začal scvrkávat nejtučnější list ve středu rostliny. Asi po týdnu upadly všechny květy. Rostlina ale obráží novými výhonky a kromě toho středu vypadá spokojeně. Poradíte mi prosím? Je to nejúžasnější rostlina jakou znám a nádherně voní. Zalévám jednou za 14 dní a jednou měšíčne hnojím. Rosím tak obden. Děkuji předem za odpověd,L.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 1.35 (?), 30.7.2008 22:14

Dobrý den, Orchidej se má zalévat převařenou vodou v rychlovarné konvici, nesnáší stojatou vodu, proto ji vždy vylévám. Orchidej hnojím 1x za 14 dní. v misce pod květináčem mám misku kde mám keramzit. Nasavá vodu a vypařuje se tím si bere orchidej přes listy živiny, které si bere když se hnojí.

host - 184.2 (?), 28.6.2009 8:37

Dobrý den, prosím o odpověď.kdy zalévat orchidei, zda vodou odstátou, jak hnojit a čím ďekuji za odpověď.

sommerka - (1) - 51.212 (?), 22.7.2008 17:04

Dobrý den, děkuji za skvělý postup pro zjištění druhu mé orchidee. Pokud smím, mám také záčátečnickou otázku. Mám brassia longissima, nejprve odkvetl vrchní květ a poté se začal scvrkávat nejtučnější list ve středu rostliny. Asi po týdnu upadly všechny květy. Rostlina ale obráží novými výhonky a kromě toho středu vypadá spokojeně. Poradíte mi prosím? Je to nejúžasnější rostlina jakou znám a nádherně voní. Zalévám jednou za 14 dní a jednou měšíčne hnojím. Rosím tak obden. Děkuji předem za odpověd,L.

host - 38.206 (?), 7.12.2008 17:58

dobry den, poradite nekdo? maminka je majitelkou nekolika exemplaru, o ktere se stara (nekdy az prilis;). Misto mnoha kvetu se ovsem na stvolu (stonku..nevim, jak spravne pojmenovat) misto kvetu objevily 3 nove mini orchideje. Cekali jsme, ze se casem pridaji i koreny, ale nic se uz par tydnu nedeje a naopak zacina stonek zasychat... Jak nove vyhonky spravne zasadit (a rozmnozit)? Diky za navod. Marketa

host - 164.240 (?), 17.6.2011 23:03
Dobrý den, potřebovala bych poradit... Mám doma kvetoucí phal, ale květy už opadávají. Dnes jsem všechny své orchideje (mám jich 5) hnojila - nechávám je ponořit do odstáté vody s hnojivem pro orchideje - a u jedné jsem si všimla, že má nějak moc suchých kořenů (ty měla už při koupi), ale taky nahnilých. V květináči byla kolem stěn taky plíseň. Hned jsem vysypala substrát a odstříhala kořeny, které nebyly zdravé. Vlastně tam těch zdravých až tak moc nezbylo. Napadlo mě, že bych ji zkusila vytvořt její domácí prostředí. Rostlinka je teď zavěšena, kořeny má volně ve vzduchu a v noci na ní chci mířit rosu z našeho zvlhčovače vzduchu. Přes den bych jí nechala tak. Je na východním okně. Takhle ve vzduchu bych ji zkusila nechat, než se trochu spraví. Zajímalo by mně, jestli je tento můj pokus odsouzen k neúspěchu nebo jestli to má šanci... Jo, ještě mám takový postřik pro orchideje na list a kořeny, kterým bych jí občas postříkala - pro lepší výživu rostlinky. Děkuji. Lidka

host - 63.6 (?), 19.6.2011 21:48
Nemám s vaším postupem zkušenosti, ale popíši vám můj na záchranu bezkořených nejen phalů. Vezmu mech, navlhčím ho, obalím jím rostlinku a vložím do mikrotenového pytlíku a nechám na světle. Občas zkontroluji vlhkost mechu. Během krátké doby začínají rašit nové kořeny. Rostlinu potom umístím do květináče pro orchidee, zakůruji a znovu vložím do mikrotenu. Poměrně rychle dorostou kořeny, potom už pěstuji obvyklým způsobem

host - 92.86 (?), 12.9.2007 16:02

Prosím o radu. V listopadu minulého roku mi odkvetla phalaenopsis a od této doby už nevykvetla. Jen ji stále rostou listy a kořeny...

Dík Oldřiška

host - 180.1 (?), 14.9.2007 17:29
http://sweb.cz/Vitin.Mikus/Kultivace.htm zkuste například tutu stránku. Ale všeobecně bych řekla, že se o květinu moc staráte. Stačí jednou za týden květináč ponořit do vody, dále už nezalévat. Hodně úspěchů.

host - 167.214 (?), 3.10.2007 14:18
Prosím o zdělení jesli je lepší pěstovat orchidej v průhledném květinači s umělé hoty a ten dat nasledne do ozdobného květinače, anebo do květináče s pálene hlýny... mnohokrát děkuji. Helena.

host - 111.196 (?), 19.12.2007 21:00

Milá Heleno, orchidee pěstuji pouze v průhledných květináčích, ve kterých je obvykle koupíte. Pokud je dáte do ozdobného obalu, nebude mít ke kořenům přístup světlo, které je potřeba pro fotosyntézu a orchidee Vám začnou pomalu chřadnout. Stejně tak je nepřesazujte do keramických (cihlových) květináčů. Ty nasákají příliš vodu, která se v nich udržuje a kořeny začnou uhnívat. Přesazujte je až když kořeny vyplní celý květináč a začnou lézt ven. Ale opět do průhledného květináče a jen o málo většího, než byl ten původní. Při zalévání je nechte dobře odkapat a pak je postavte zpátky do misky. V té nesmí nikdy stát voda, kořeny by opět uhnívaly. To je mých pár zkušeností, snad Vám pomohou. Blanka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz