Pěstování orchideí

host - 50.155 (?)
23.5.2008 23:54

Phalaenopsisy není třeba pravidelně takto máčet, stačí je zalévat jako kterékoliv jiné kyktky... shora, ovšem ne tak často... stačí vyhmatat kdy směs už je suchá a zalít... snesou fakt hodně.

Karlos

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 111.1 (?), 14.7.2008 20:38
Dodrý den.Určitě ji nechte v původním substrátu, orchideje nemají rády přesazování, pokud to není nutné, a už vůbec nesmí přijít do substratu pro běžné rostliny ani substrát na orchideje není vhodný.Většinou se phalanopsisy sází do směsi borové kůry, polystyrénu,keramzitu, dř.uhlí, rašeliníku...

host - 244.44 (?), 23.5.2008 17:07

Můžu mít ještě k této otázce malý dotaz. Pokladáme květináč do nádoby s převařenou vodou - do jaké výšky by měla voda zasahovat, pouze na dno plastového hvětináče či po listy? Díky moc za odpověď.

host - 50.155 (?), 23.5.2008 23:54

Phalaenopsisy není třeba pravidelně takto máčet, stačí je zalévat jako kterékoliv jiné kyktky... shora, ovšem ne tak často... stačí vyhmatat kdy směs už je suchá a zalít... snesou fakt hodně.

Karlos

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 24.5.2008 1:41

Souhlasím - není nutné květináč máčet, stačí zalévat. My doma většinou taky zaléváme shora. Pomalu proleju substrát po celém povrchu - protože je hrubý, tak by při "normálním" zalévání rychle voda protekla a většina by ho zůstala suchá.

Nicméně namočení květináče se substrátem je asi nejúčinnější cesta, jak substrát důkladně navlhčit. Já to dělám tak jednou za měsíc až dva. V takovém případě květináč ponořím celý do kbelíku s vodou, chvíli počkám, až voda důkladně promáčí celý substrát, a pak ho vyndám a nechám důkladně okapat - nesmí v něm zůstat stát voda, orchideje jsou na to háklivé! Protože mám orchidejí momentálně asi deset, tak celý proces trvá asi půl hodiny, tedy asi tři minuty na jednu kytku.

host - 207.104 (?), 22.6.2008 2:01

dobrý den

zajímalo by mě, jestli orchidejkám vadí hodně tvrdá voda (na zálivku)

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 22.6.2008 11:36

Tvrdá voda na zálivku vadí všem rostlinám.  Pokud nemáte možnost nachytat si dešťovou vodu,  pokuste se nabrat ji někde v rybníku. Když nemáte ani tuto možnost, tak nechejte natočenou vodu odstát aspoň 24 hodin a pak teprve zalévejte. Nic naplat, dešťovka je ale nejlepší.  Zdravím - Daniela.

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 44.168 (?), 25.6.2008 12:48

Taky máme doma tvrdou vodu. V takovém případě je dobré, jednou za několik měsíců postavit kytky do vany a substrát pořádně propláchnout sprchou. Sprchujte opatrně, aby jste substrát nevyplavili, ale důkladně několik minut. Já když to dělám, tak zpočátku je odtékající voda rezavě nahnědlá, a postupně se vyčistí. Teprve když odtéká čistá voda, tak přestanu se sprchováním.

Taky je dobré před sprchováním z povrchu substrátu odstranit vrchni vrstvičku, ve které jsou koncentrované vysrážené soli z tvrdé vody, totéž z květináče.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 25.6.2008 13:02

Přiznám se, že nevím, zda je k dobru věci substrát v květináčích prolévat ve sprše vodou, nota bene chlórovanou. Nebylo by účelnější, levnější i ekologičtější čas od času zeminu v květináčích vyměnit?

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 44.168 (?), 25.6.2008 14:16

Přesazení je určitě důležité, ale orchideje se často přesazovat nemají, pak minimálně rok (ale spíš víc) nekvetou. Já mám na mysli prolití tak jednou za pět-šest měsíců. Čerstvá chlorovaná voda jednou za čas kytku nezabije, na rozdíl od pomalého a trvalého působení usazených solí.

Našim kytkám to dělám spoustu let, předtím to dělala moje maminka, od které jsem to převzala. A kvetou a kvetou a kvetou :-)

P.S. Máte-li možnost nechat orchidej čas od času pořádně propláchnout deštěm, je to samozřejmě nejlepší  :-)

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 44.168 (?), 25.6.2008 14:24

Ještě k přesazování orchidejí: některé phalaenopsisy mám pátý rok bez přesazení, hnojím minimálně (dvakrát až třikrát za sezónu). Pokud je kytka silná, zdravá a kvete, tak nepřesazuji. Jak jsem už psala, po přesazení obvykle nejméně rok nekvete.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz