Orchideji opadaly vsechny listy

host - 174.45 (?)
7.1.2009 22:10

Dobry den! Na orchideje nejsem odbornik ale preliti pri nizkych teplotach vseobecne je velky prusvih.Kdyz ale vite ze na pestovani orchideji nemate podminky tak zkuste poridit tolerantnejsi druhy nebo existuji orchideje ktere dokonce vyzaduji kolisani dennich a nocnich teplot.Pro ostatni kvetiny zkuste udelat alespon to ze vhodne umistite misky s vodou v blizkosti rostlin nebo je dejte na tacy s oblazky a s vodou a roste je.Na nocni topeni zkuste nastavit alespon minimalni vykon aby byl rozdil teplot mensi.Pri techto zakladnich opatrenich by se mely viditelne zlepsit.Hodne zdaru v pestovani preje Sona

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 96.149 (?), 7.1.2009 20:30, zobrazeno: 15546x

Dobry den,

o orchidejich jiz tu toho bylo receno hafo, ale nemuzu nikde najit odpoved na svuj problem: me orchideji opadaly vsechny listy. Bohuzel nevim, o ktery druh orchideje se jedna, nicmene je to takova ta s vetsimi listy hned dole z ruzice u zeminy a z teto ruzice stonek nahore obsypany kvery. Byvaval tedy... Bohuzel zrejme v dusledku preliti:(vsak postupne vsechny listy teto listove ruzice dole zezloutly a posleze opadaly (kvetina byla ve stadiu po odkvetu, stonek zastrihnuty) a nyni tedy z kvetinace kouka jen takova uplne uschla stopka se zbytecky byvale ruzice listu a s par uplne suchych "vzdusnych" korinku. Nicmene v kvetinaci ma rostlina stale jeste nejaky ten koren zeleny (ostatni bohuzel zlute a zrejme odumrele). Ma sanci se jeste zberchat, nebo to s ni mam vzdat rovnou? Mohl by nekdo poradit??

Druhy dotaz se tyka orchideje dendrobium (ma stvol a listy az cca 20 cm nad zemi na zeho konci, z toho pak roste stonek s kvety), taktez po odkvetu s ustrihnutym stonkem: take ji jiz zezloutlo a opadlo nekolik listu, ctyri jeste stale ma. Nicmene stvol (na jehoz konci jsou listy) ma vzdy kolem "kolinek", tj. predelu na stonku, jakoby cerne tecky - zda se mi, jestli to neni plisen. Nicmene uplne dole z kvetinacku zacal rasit uplne novy cerstvy zelenoucky stvolecek:). Co ji muze byt?

Obe orchideje jsou v pokoji s okny na sever, tedy ted v zime minimum svetla, se suchym vzduchem a s "vafkami", dost tu tedy kolisa teplota (pres den se netopi vubec, vecer naplno atd...). Bohuzel nemam jinou moznost, kam kyticky dat:((, mame tu kytek plny pokoj a ted pres zimu jdou vsechny do kopru: o(((.

Budu vdecna za jakekoliv rady a tipy, predem DIKY MOC!!! :)

Misa

host - 174.45 (?), 7.1.2009 22:10

Dobry den! Na orchideje nejsem odbornik ale preliti pri nizkych teplotach vseobecne je velky prusvih.Kdyz ale vite ze na pestovani orchideji nemate podminky tak zkuste poridit tolerantnejsi druhy nebo existuji orchideje ktere dokonce vyzaduji kolisani dennich a nocnich teplot.Pro ostatni kvetiny zkuste udelat alespon to ze vhodne umistite misky s vodou v blizkosti rostlin nebo je dejte na tacy s oblazky a s vodou a roste je.Na nocni topeni zkuste nastavit alespon minimalni vykon aby byl rozdil teplot mensi.Pri techto zakladnich opatrenich by se mely viditelne zlepsit.Hodne zdaru v pestovani preje Sona

host - 96.149 (?), 8.1.2009 9:54

Bohuzel jsem obe orchideje dostala jako darek... moc by me mrzelo, kdyby odesly. Kazdopadne ta "sucha" krom toho zeleneho korene moc nadejne nevypada... :(

I tak ovsem dekuju za Vasi odpoved, budu se snazit vzduch co nejvice zvlhcovat.

Misa

host - 174.45 (?), 8.1.2009 16:24

jestli byly prelite pri nizke teplote tak to muze byt od toho.taky nevim kolik tam mate pres noc stupnu ale ty teplomilne druhy nemaji rady kolisani teplot a pruvan.u nekterych by mohl nystat problem uz pri poklesu teplot pod 17-18stupnu.Nebo zkuste vyfotit co zbylo a jit nekam do kvetinarstvi si zjistit co to je zac a co ma rada.nebo jestli je vyfocena na cedulce jak byva u kvetin v hline.nebo dejte foto sem treba vam nekdo povi vic.Preju Vam at se obe kvetinky uzdravi! Sona

host - 203.161 (?), 14.1.2009 16:40

Dle Vašeho popisu se zřejmě jedná o Phaleanopsis hybr. a Dendrobium phaleanopsis. Toto jsou teplomilné orchideje t.zn. že noční teplota by neměla klesnout pod 17-18°C. S tím prvním zkuste jej dát bez květináče do igelitového pytlíku s mírně vlhkým hadříkem. U toho druhého se asi jedná o růst nového výhonu.Milan1

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz