Orchidea

host - 50.155 (?)
21.9.2008 10:30

Já bych to nebral moc vážně. Pro rostlinu je nejhorší napadení středu(meristému), takovéto skvrny, kdyby se zhoršovaly, stačí odříznout část listu. Phalaenopsis vydrží hodně, pokud neuhnije střed...

Karlos

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Kacciccka - (2) - 194.167 (?), 20.9.2008 15:50, zobrazeno: 10042x

Dobrý deň. Potrebujem súrne poradiť. Pred dvoma týždňami som našla na liste phalaenopsisu malé fliačiky. Majú žltú farbu a v strede každého je hnedá bodka. Najprv to mala len jedna orchidea, ale dnes som si všimla, že sa to prenieslo aj na ďalšie tri. Tieto fľaky sa nachádzajú na koncoch rastliny a niektoré sú aj trochu lepkavé. Neviem či je to nejaká huba alebo iná choroba. Neviete mi poradiť, čo to je a ako to mám odstrániť, aby sa to nerozširovalo ďalej?

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 67.226 (?), 20.9.2008 17:23

Pokud jsou napadená místa lepkavá, patrně půjde o některého z živočišných škůdců. Velmi často se přinášejí s novou květinou. Orchideje nejčastěji napadají třásněnky, svilušky a červci. Ve vašem případě bych to tipoval na první jmenované. Podívejte se pozorně na list z obou stran (a především spodní) lupou, většinu škůdců pouhým okem neuvidíte. Třásněnka je velmi pohyblivá, na napadených rostlinách vylučuje lepkavý sekret ve formě kuliček, které postupně tmavnou. Půjde-li o škůdce, doporučuji zasáhnout některým z mnoha insekticidů proti žravým a savým škůdcům.

Kacciccka - (2) - 194.167 (?), 20.9.2008 19:28

Pozerala som tie listy pod lupou, ale žiadneho "živočícha" som tam nevidela. Tie tmavé bodky nie sú ani zhora listu ani z dolnej strany. Nedajú sa nijak odstrániť, pretože sa nachádzajú vo vnútri listu. Buď to sú larvy nejakého škodca, alebo nejaké hubovité či bakteriálne ochorenie. Uvítam preto každú ďalšiu radu. Ďakujem.

host - 67.226 (?), 20.9.2008 23:03

Připouštím, že i váš předpoklad, že se jedná o nějakou houbovou či bakteriální chorobu je pravděpodobný. Na vašem místě, pokud se skvrny zvětšují a rozšiřují bych příliš dlouho nepátral a raději bych co nejdříve použil nějaký fungicid proti těmto chorobám, např. Dithane. Myslím, že účelné by bylo i použití nějakého smáčedla, v případě nouze alespoň dvě tři kapky saponátu. Možná, že by bylo vhodné třeba ošetřit jednu z rostlin a dle reakce a výsledku ošetřit či nikoliv další.

host - 50.155 (?), 21.9.2008 10:30

Já bych to nebral moc vážně. Pro rostlinu je nejhorší napadení středu(meristému), takovéto skvrny, kdyby se zhoršovaly, stačí odříznout část listu. Phalaenopsis vydrží hodně, pokud neuhnije střed...

Karlos

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025