Nekvetou mi orchideje
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.216 (?) 12.10.2010 15:47
Aleno,
nekdo rika ze kdyz se Phal necha hodne vyschnout a pak najednou hodne zaleje a list nemuze tak rychle vodu vsaknout a proto praska . Druha theorie je, ze Phal nema dostatek vlhkosti. Ja kdyz je mam doma, tak zvysuji vlhost tim, ze mam hlubsi tac s vodou a na nem tvrdou mrizku z plastiku. Phal a i ostatni rostliny sedi na mrizce. To nepomuze prasklemu listu, ale nove listy by meli rust normalne. Kozicka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.37 (?), 13.10.2010 17:31
Kozicko, děkuji za radu, u mě to bude asi opravdu tím, že měly málo vody, nějak jsem se držela názoru raději zalévat méně než více. Když po zakoupení ty čtyři měsíce kvtely, byly v koupelně s dvěma okny a zdálo se mi, že mají vlhkosti dost. Asi ne. teď jsem je převezla do bytu, jsou nad teplo funícím přímotopem, tak nevím. To s tou mřížkou je výborý nápad, nějak to zkusím. alena
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.216 (?), 13.10.2010 18:44
Aleno,
ano, zalevat mene casto (ale hodne) je pravidlo; ale neb Phals nemaji 'pseudo-bulbs' a udrzuji vodu jenom v listech nechat je uplne vyschnout neni dobre. Listy maji byt tvrde. Kdyz jsou plandave jako sloni usi tak asi hnijou koreny. Zalevani orchidu je jedna z nejtezsich vecich se naucit a pravidla nejsou, neb kazdy ma doma jine prosredi.
Z toho praskleho listu si nic nedelejte, to mu neuskodi. Ale k teplu bych ho ted skutecne nedavala. Phals na podzim chteji nocni teploty 15C 3-4 tydny aby dobre vykvetly. Az vykvetou tak je jim jedno kde jsou.
Ta koupelna zni dobre neb tam asi v noci netopite? Jo, tu mrizku sem koupila v obchode kde prodavaji svetla do stropu. Je stabilni a udrzi nekolik kvetinacu. Kozicka
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.37 (?), 14.10.2010 12:01
Kozicko, moc děkuji za konkretní info. Koupelna je v dome, kde jsme jen přes léto. Teď musí být i phal v bytě. Tam jsou dvě možnosti: parapet v pokoji, kd je světlo ale i horko foukajicí přímotop nebo chladnější ložnice s málo světlem, dál od okna /na okně by během denního větráni umrzly. Myslíte, že by mohly být v tom chladnu 15 stupňů, ale málo světla? alena
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.216 (?), 14.10.2010 15:58
Aleno,
sem odepsala, ale nejak to zmizelo. Nevim, jestli jsem dobre vysvetlila; dulezity je rozdil mezi denni a nocni teplotou. Kdyz je denni teplota je 25C a nocni 15-18C aspon na 2-3 tydny bude mu veselo. (pod 15C bych na Phal nesla).
Kdyz bude denni teplota na podzim vyssi nez 25C muze se nekdy stat, ze misto kvetu vyhodi 'keiki' (Hawaisky 'dite'; 'detatko'). Pokud na nej bude foukat horky a suchy vzduch asi vyschne.
Je teplomer, ktery meri vlhkost ale i maximalni a minimalni teplotu za 24 hodin a je to prima pomucka i kdyz nema cenu to kupovat na jednu rostlinu. Dalsi moznost je mu v loznici prisvitit specialni zarovkou na kytky ale s umelym osvetlenim ja nemam zkusenost Kozicka
|
|
|
|
|
|
|
host - 8.6 (?), 26.4.2011 6:57
chci se zeptat jak je možné, že nám vždy orchidea po nákupu v květinářství kvete cca měsíc a poté začnou květy postupně usychat?dále pak jen rostou nové listy z čehož usuzuji, že nestrádá, ale prostě ne a ne vykvést... hnojím a zalévám pravidelně jak se zde píše a jedná se o klasické Phal...
může být důvodem nedostatek sluníčka?máme totiž natočený obyvák tak, že nám zde málokdy svítí přímé slunce?orchidee jsou umístěny na parapetu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.6 (?), 26.4.2011 16:03
Phaly nesnáší přímé slunce. Může to být víc faktorů. Nedostatek světla, vysoká teplota, přehnojení - takže narůstá zelená hmota, ale nekvete. Zkuste omezit zálivku, snížit přechodně teplotu, umístit na hodně světlé místo bez přímého slunce. Často opravdu pomáhá přisušení rostliny
|
|
|
|
|
|
|
host - 8.6 (?), 3.5.2011 16:59
opravdu mi vše vychází na to omezení zálivky a hnojení... stačí 1x za 3týdny?
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.6 (?), 3.5.2011 20:34
Pokud omezíte zálivku, trochu snížíte teplotu, vynechejte hnojení. Já hnojím nárazově, jak si vzpomenu a kvetou nepřetržitě. Jedna rostlina kvete klidně půl roku, potom chvíli odpočívá a pokračuje znovu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|