Jaký květináč pro orchidejku?

host - 230.216 (?)
17.1.2011 22:50

Ivo,

perfecktni Dendrobium. Jak dlouho ho mate? Skutecne Vam vse co jsem videla krasne roste. Mate talent. Mozna, ze myslime stejny veci ale malo nebo hodne hnojiva a hnojivo na listy jsou velmi relativni pojmy. Kozicka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 26.146 (?), 12.1.2011 17:11
Průhledný květináč je vhodný právě kvůli tomu, abyste viděla v jaké kondici jsou kořeny rostliny a také můžete posoudit potřebu zálivky. Pokud jsou stěny orosené, je zbytečné zalévat (máčet). Klidně můžete dát květináč do keramického obalu, nejlépe do určeného na orchidee (vyšší, s vystouplým okrajem uvnitř nebo zvednuté dno). Jsou vhodné proto, že přebytečná voda zůstane pod květináčem a kořeny nezahnívají, postupně se odpařuje a zvyšuje vlhkost u kořenů. Orchidee nemají rády časté přesazování, přesazujeme až tehdy, pokud je květináč kořeny přeplněný a lezou ven (některé venku nevadí, rostlině to prospívá, je to epifit, přijímá jimi vzdušnou vlhkost), nebo pokud je kůrový substrát příliš rozpadlý a tím málo vzdušný. Lépe hnojit méně, orchidee jsou na hnojení dost citlivé, zbytečně se zasoluje substrát. Stačí klidně tak jednou za 3 týdny až měsíc, když nebudete hnojit, také se nic nestane. Orchidee pomocí substrátu přijímají vlhkost, nemají tenké vlásení, pomocí kterého rostliny přijímají z půdy živiny. Pokud pěstujete orchidee v teplém prostředí, můžete dát tak čtvrtinovou dávku vhodného hnojiva na list (jednou za měsíc) Kvetoucí orchidej vůbec nehnojte, po odkvětu dopřejte klid, trochu snížit teplotu i zálivku, potom při zvýšení teploty zalévat a přihnojit

host - 230.216 (?), 15.1.2011 16:07

Ivo,

pisete,' kvetouci orchidej vubec nehnojte'. Proc? Znamena to ze kdyz Phal kvete 3-4 mesice tak ho vubec nehnojite? 

Dale pisete,' kdyz nebudete hnojit, taky se nic nestane'. Odkud si tedy Phal bere vyzivu? Vi se, ze kura pohlcuje (N) dusik pokud roste v kure.

V porovnani s dalsimy orchidy, pestovatelete se shodli na tom (bylo to taky dokazanae vyzkumem udelanym pred neco lety) ze Phal potrebuje daleko vice hnojiva nez napriklad Paph. ktery jsou na na sole a vubec substrat sakra citlivi. 

Ale treba informace ktere mam ja uz zase neplati? Kozicka

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 63.6 (?), 16.1.2011 17:03
Phaly opravdu snesou vyšší koncentraci hnojiva, ale bývá to často na úkor kvetení, bujně roste. Já jsem si ověřila, že častější hnojení dost zasoluje a rostlina tak paradoxně spíš strádá, protože kořeny nejsou schopny přijímat potřebné živiny. Ze stejného důvodu orchidky máčím, nechám substrát řádně nasáknout a potom není třeba často zalévat a zasolovat. Mimo to v každé zálivkové vodě jsou minerály a nároky orchideí jsou opravdu malé. Když hodně hnojíte, rostliny mají řidší strukturu, jsou křehčí a náchylnější ke všem chorobám. Já také odkvetlé stonky Phalů nestříhám, pokud samy neuschnou. Většinou pokračují v květu a ze spících oček se rozvětví. Současně vyženou další 2-3 nové výhony, takže než dorostou do květu, kvetou na původním. S tím hnojením za květu je to tak, že rostlina si trochu odpočine a jakmile začne rašit nový květ, občas slabě přihnojím. Občas dám listové hnojivo a celou rostlinu v této vodě vykoupu. Dám po neděli fota mých Phalů, jak vypadají kořeny v květináči a rozkvetlé staré lodyhy s novými výhony. Jsou pěstované popsaným způsobem. Mám asi 300 různých kytek, takže bych nestačila časově obstarat, kdybych si nenašla pro mě nejvhodnější způsob pěstování.

host - 230.216 (?), 17.1.2011 22:50

Ivo,

perfecktni Dendrobium. Jak dlouho ho mate? Skutecne Vam vse co jsem videla krasne roste. Mate talent. Mozna, ze myslime stejny veci ale malo nebo hodne hnojiva a hnojivo na listy jsou velmi relativni pojmy. Kozicka.

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 63.6 (?), 18.1.2011 13:35
U nás se prodává přímo hnojivo označené jako listové. Já ho používám ještě v menší koncentraci než doporučují a když si nevzpomenu hnojit, nic se neděje

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 63.6 (?), 18.1.2011 13:54
Dendrobia a většinu orchideí (catlea, vanda, miltonia, cambria ap.) pěstuji 3 roky, tak dlouho mám zimní zahradu. Nerada trápím kytičky a v našem v zimě dost vytápěném bytě (jsem teplomilná) by to většině moc nevyhovovalo. V pokoji mně stačí kytky, kterým toto prostředí nevadí, ale i tak jsem se snažila dopřát aspoň trochu vlhkosti umístěním u jezírka. Malá ukázka

host - 15.133 (?), 18.1.2011 14:27

Ivíku bledě závidím. To je nádhera. Když už píšete o hnojivech, zkoušela jste ten německý homeopatický zázrak na orchideje? Mně homeopatika zachránila umírající rostlinu, takže bych tomu docela i věřila. Dost velkou reklamu tomu udělala i jedna přední německá orchidejářka, které to také hodně funguje. U nás to občas je k sehnání, tak nad tím pořád uvažuju, ale vyjde to o dost dráž než klasická hnojiva. Také jsem se chtěla zeptat na ten počet kytek cca 300. Já mám v bytě sto kytek a už se skoro nevejdeme  a nad koupí každé musím vždycky pečlivě zvažovat, jestli se nám časem do bytu vůbec vejde. Specializujete se ještě na nějaké druhy krom těch orchidejek?

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 63.6 (?), 19.1.2011 16:26
Já se nijak moc nespecializuji vlastně na nic. Prostě se nám s manželem nějaká kytka líbí tak si ji pořídíme. Ale to platí spíš o velkých rostlinách, ty menší mám od známých, výměnou ap. Mám spoustu sukulentů (ty mám ráda), a pak široké spektrum, jenom si hlídám, aby snášely chladné nebo mírně teplé zimování. Homeopatika jsem nezkoušela, kytky mám docela vitální, ale třeba se k tomu časem dopracuji. Máme docela velký dům, takže chladnomilné kytky zimuji v nevytápěných pokojích, ostatní v zimní zahradě, v pokoji jenom asi 3m Monsteru, asi 2,5m Ficus lyrata, zavěšený v okně Columneu, Šáchor a Spatifylum u jezírka a fialky. A různé kapradiny. Přes léto mám zase většinu kytek na terase a na místě k letnění. Pokud máte zájem, můžu dávat ukázku sortimentu, ale asi by to chtělo jiné téma

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 114.37 (?), 18.1.2011 16:27

Iviku připojuji se a též tiše závidím A hned se vás pokusím využít: jaké pokojové rostliny byste doporučila do bytu, kde je teplo a málo světla

host - 230.216 (?), 18.1.2011 22:27

Ivo,

take dekuji za fotky. Vanda je obrovska a vypada skvele a zdrave.  Roste Vam ve vaze? Ja co tedy obdivuji nejvice je, ze pestujete Vandu a Miltonia hned vedle sebe. Fakt vsechny vypadaj perfektne, jako ze skleniku. Gratuluji. Kozicka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz