co mám s orchidejí
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.254 (?), 5.6.2008 20:32, zobrazeno: 29613x
Pěstuji s radostí 4 orchideje.Zalévám shora, rosím,dvakrát ročně mi kvetou.U dvou orchidejí mi asi před měsícem vypadli středové listy a zůstali na rostlinách jen 3 spodní listy.Jedna orchidej má i květy.Jedná se u druh Phalaenopsis.Můžete mi někdo poradit, jestli mi orchideje ještě vyraší nové listy nebo o ně příjdu?mooc děkuji, pokud mi někdo odpoví.
|
|
|
|
|
|
|
sengge - Stříbrný Zahrádkář (281) - 114.115 (?), 5.6.2008 22:49
No, to nevypadá moc dobře. Phalaenopsisy mají růstový vrchol právě ve středovém "srdíčku" a to vám zřejmě uhnilo, takže rostlina nemá kudy dál růst. Uvidíte, někdy vyžene z květního stvolu v pudu sebezáchovy novou mladou rostlinku. Když budete mít štěstí, tak třeba neuhnil celý růstový vrchol a kytka vyžene časem další list.
Stává se to nejčastěji z přemokření - třeba když rosíte nebo zaléváte shora, a uprostřed v záhybu zůstane vlhkost. Orchideje jsou na přemokření háklivé. Proto se často doporučuje nezalévat a nerosit na noc, kdy je chladněji a je větší riziko, že na rostlině zůstane mokro, než když ji zalejete dopoledne a přes den má čas vyschnout...
Každopádně mějte na paměti, že orchideje podstatně častěji majitel utopí než usuší a zalévat se má až tehdy, když je substrát zcela suchý...
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.15 (?), 6.6.2008 5:52
Můj způsob pěstování: Orchideje každý večer rosím ručním rozprašovačem, jednou týdně ponořím na 10minut do dešťové vody. Do každé zálivky i mlžení dám 10x menší koncentraci hnojiva než udává výrobce a po zmrzlých ven s nima! Zavěsím do koruny stromu na zahradě aby nebyli na ůpalu. Nekteré jsou v plastových květináčích(průhledné) některé bez substrátu pouze kořeny obalené rašeliníkem a silonovým vlascem na kousku bezové větve nebo staré hlavě vinné révy. pěstuji je tak 7 let. Vyhánějí nové pahlízy, rostliny jsou zdravé bují a kvetou a kvetou.
|
|
|
|
|
|
|
jitkafilip - (2) - 91.254 (?), 6.6.2008 16:08
děkuji za rady, určitě je nevyhodím, o ty zbylé se budu starat podle Vaší rady.Určitě na jejich pěstování nezanevřu a pořídím si nějaké další.chybami se člověk učí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.155 (?), 8.6.2008 10:34
Takto mi odešel vrchol asi u dvou phalaenopsisů. Většinou je to např. v kombinaci s chladem, nebo ani nemusí... prostě uhnije. Rostliny ale většinou vyrazí ze zásovního pupenu zboku. Obrazily mi takto oba s uhnilým vrcholem, jeden ještě mám, bude snad desetiletý, druhému byla malý rostlina odlomena padajícím těžkým předmětem... druhou už neudělal:-)
Karlos
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.203 (?), 24.6.2008 18:52
Nám Phalenopsis zřejmě také uhnívá, opadaly listy, už má jen dva, ale vyrašily dvě nové rostliny, jedna má květy s kořeny a druhá je jen stvol s listy. Ale nevíme, jak ji odříznout a zasadit, aby se nám ujala?Můžete nám někdo poradit?
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.100 (?), 16.8.2008 16:45
chtěl bych se zeptat jak se rozmnožují
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.24 (?), 16.8.2008 21:21
Phalenopsis se rozmnožuje buď odnožemi pokud je vyžene vedle rostliny tam je oddělení jednoduché, nechat co nejvíce narůst (hlavně kořeny) a odříznot.Měla by mít alespoň dva kořeny a ty ponořit do hlíny, nedávat hluboko spíše posadit na povrch a zahrabat jen kořínky.Ujmutí rostliny je v tomto případě jednodušší. Druhý způsob je tzv. keiky rostlinka, která vzniká na stonku místo květu, tam je oddělení složitější, rostlina se musí na stonku nechat tak dlouho dokud jí nenarostou alespoň 4 kořeny a teprve potom odříznout i s kouskem stonku a zasadit tak jako v prvním případě, hlínu jen rosit nezalévat, ale pozor snažit se nestříkat mnoho vody na rostlinu raději žádnou.Pavlína
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sengge - Stříbrný Zahrádkář (281) - 114.115 (?), 16.8.2008 23:28
Vzdušné kořeny nechte, rostlina jimi vstřebává vlhkost a probíhá v nich fotosyntéza. Když budete kytku zalévat, tak navlhčete přednostně tyhle kořeny (nejlépe rosením).
Až budete rostlinu přesazovat, tak můžete část z nich (ty nejspodnější) zasadit do substrátu. Ale zatím bych to moc nedoporučovala, rostlinka vypadá zdravě a silně, myslím že přesazení nepotřebuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|