Štěpařský vosk
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
richmond - (2) - 236.204 (?), 1.10.2009 19:37
Mám nakúpené jednotlivé zložky no nechcem ich miešať ledabolo, myslel som že ako starší a skúsený mi poradíte receptúru, môžem skočiť do záhrad. potrieb ale prečo by som mal zasa pchať peniaze do koncedrnov ked si viem pomôcť aj sám a aj iným... mám strihania a rezania veľa a za malý kelímok zaplatiť sa mi zdá trochu zdieranie a nepatrím medzi tých čo nemyslia ale práve medzi tých čo chcú myslieť a preto som aj medzi vami
Dakujem
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 1.10.2009 22:40
Několik let jsem míchal štěpovací vosk z různých poměrů včelího vosku, pryskyřice (kalafuny), sádla (loje) a lihu. S přidáváním mouky, parafínu, oleje či asfaltu zkušenosti nemám. V poslední době si kupuji zahraniční vosk po internetu. Je, pravda, drahý, ale krásně se roztírá bez ohledu na teplotu. Neujmutí cenné odrůdy je ztráta větší.
Na rány po stříhání a řezání vosk zásadně nepoužívám. Jednak je diskutabilní, zda to má vůbec smysl, navíc je to pracné a spotřeba velká. Když už, tak hustá latexová barva (stimulátor a fungicid může i nemusí být) vyjde levněji a bez namáhavého roztírání.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 2.10.2009 11:30
Zelený kelímek štěpovacího vosku koupíte všude za pár desetikorun, vydrží mi (při cca 20-30 roubech za rok ) 4 roky - tu cenu za odírání v žádném případě nepovažuji. Aby se tento vosk dobře roztíral, je potřeba ho trochu nahřát na vodní lázni (při mém provozu mi to 3-4x za rok nevadí), někdo znalejší by možná doporučil nastavení malé části vosku (to množství, které v jednu sezónu zpracuji) sádlem (viz výše).
Většinu surovin, potřebných k přípravě vosku doma, nakoupíte v balení min 500 gr, když připočtu váš ztracený čas, počítám, že vosk vyrobíte daleko dráž nežli to co koupíte hotové v obchodě.
Mám dojem, že asfalt je součástí některých malířských, popř. starších lakýrnických receptur, jste si jist s těmi štěpařskými vosky?
Letos na jaře jsem se pokoušel vylepšit stromový balzám (bílá plastová piksla, téméř neroztíratelné, je toho plno v Baumaxech, viz výše). Podle deklarovaného složení to byla čistá kalafuna+rozpouštědlo, nahřál jsem to a nastavil včelím voskem a vepřovým sádlem, po ochlazení jsem přidal izopropylák (je méně těkavý nežli etanol). S výsledkem nejsem příliš spokojen a jak bylo uvedeno v příspěvku výše, na roubování bych to stejně nikdy nepoužil.
P.S. Z přehledu různých receptur, které se ke mně doposud dostaly usuzuji, že permanentní roztíravosti vosku lze docílit pouze příměsí většího množství rozpouštědla (alkoholy, glykoly) - a v tom taky vidím jejich největší slabinu. Nejlevnější šarže rozpouštědel mají nejvyšší obsah nečistot a hlavně proměnlivou kvalitu, které zřejmě stojí za problémy popálení pletiv a celkovým neujmutím roubů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 6.103 (?), 24.10.2009 11:16
Snad toto vlákno ještě někdo čte, měl bych jeden dotaz ke složení - spíše balzámů nežli štěpařských vosků:
-některé komerčně vyráběné balzámy obsahují látky, urychlující zavalování rány - jedná se zřejmě o některý z rostlinných hormonů, používaných i při tkáňových kultivacích...
Nemáte tedy někdo představu, o jaké sloučeniny se v tomto případě jedná?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 24.10.2009 16:31
Znám složení asfaltu a osobně bych ho na své stromy nepoužil - mám teď na mysli obsah dráždivých látek, schopných popálit živá pletiva...
V jedné zahrádkářské příručce stojí, že produkty na bázi dehtů jsou použitelné k zatírání jádrového dřeva, které je mrtvé (což vlastně tvrdíte i vy). Dehet mj. obsahuje fenolické látky, tedy sloučeniny působící jako mikrobi- a fungicidy ("karbolová kyselina" se léta používala k desinfekci piteven). V tomto duchu - ale taky z hlediska nízkých pořizovacích nákladů -může mít jejich použití smysl, nikoliv však pro mně...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.33 (?), 3.11.2009 2:41
Předem upozorním, že nejde o rybář. latinu. Dle staršího návodu odsud jsem si taky uvař. št. vosk. Použil jsem hodně v. vosku- domácího z předešlého včelaření- 1. vývar souší, hodně nečistot, ale asi hodně propolisu, něco mouky, sádlo z koupeného dom.prasete, ale divné, při pokoj.teplotě neztuhlo a výsledkem bzl vosk, který v létě nestíká, dobře kryje alepí, netahá se vůbec. Spíše si ho musím naškrábat, v létě do jde lépe, ale i v sobotu, kdy jsem zamazával uřízlé větve po kalamitě při + 5 C šel škrábat a lepil taky..
Ale to hlavní-po jarním dubn. řezu Stanley jsem hodil odř. větve venku do mokr. písku a 1. května jsm narouboval 4 pláně slivky 6 rouby tím Stanley a šly mi 4!. Pak byl 1 vylomený, alwe i tak mám ted 3 stromečky. Ale já roubovat neumím! A tak věřím.že je to jen zásluha toho vosku / ano ještě jsem při vař. něco přidal, ale to si zatím nechám pro sebe/. Vzorky pro analýzu ochotně dodám.
Izopropanol se odpařuje daleko rychleji než etanol, proto Vám to tak tuhne.
Domácí je někdy lepší- Zdravím Ladaiozk
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.20 (?), 3.11.2009 20:12
Pane, takovéhle rady mám nejraději,, / ano ještě jsem při vař. něco přidal, ale to si zatím nechám pro sebe/." Možná jste neměl psát raději nic. VašekB.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|