Dělám to správně?

host - 191.214 (?)
18.6.2011 11:19

Tak v první řadě opravdoví "sekáči" vědí, že nejlepších výsledků dosáhnou při sečení trávy za ranní rosy. Zkuste si přivstat. Ještě mám v paměti dědu, který už to ve 4 hodiny ráno šustil trávou o106. To odpoledne fakt nebude ideální.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 117.246 (?), 18.6.2011 11:11, zobrazeno: 5626x

Zdravím. Loni jsem si koupil kosu z Rakouska. Přišla připravená ke kosení. Abych pravdu řekl, čekal jsem větší zázraky, když to srovnám s SSSRkosou, která je tvrdá jak blázen a seče furt dobře. Teď tu Rakušanku naklepu na ploché babce, objedu karborundem, pak jemnějším kamenným a pak čedičovým. A stějně po pár metrech sečení vyměním čedičový za hrubší, protože tu trávu kouše. Tak nevím, jestli je to tím, že seču spíš odpoledne, nebo špatně brousím. Takové problémy s tou ruskou nemám. Nemáte tu rakušandu taky? Je to Fuxovka. Jak vy to děláte? Dík za rady.

host - 191.214 (?), 18.6.2011 11:19

Tak v první řadě opravdoví "sekáči" vědí, že nejlepších výsledků dosáhnou při sečení trávy za ranní rosy. Zkuste si přivstat. Ještě mám v paměti dědu, který už to ve 4 hodiny ráno šustil trávou o106. To odpoledne fakt nebude ideální.

host - 180.61 (?), 27.6.2011 22:16

Jo, to odpoledne vim, že nebude ono. Ale to broušení. Když jí naklepu, tak mám vzít nejdřív pár tahů hrubym a pak jemnym brouskem doladit, nebo už od začátku tim jemnym. Mám doma několik brousků, Bregenzer, čedič, asi pískovec a pak karborund. Dík za rady

host - 180.61 (?), 29.6.2011 19:27

slitujte se někdo prosím a odpovězte. Hledal jsem něco v diskuzích, ale samé kusance a nic pořádného. Je mi dvacet a nemám se od koho učit. Dík

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 144.39 (?), 29.6.2011 22:58

Nejsem taky žádnej zkušenej sekáč, ale myslím, že to děláte obráceně.

Po naklepání je kosa tenká a ostrá. Tak potřebuje při práci nejprve pouze lehce dobrušovat - tedy jemným břidlicovám kamenem.

Postupně se ostří víc a více tupí: je potřeba vzít brousek hrubší.

A když ani ten už dostatečně několika tahy kosu nenabrousí, pak vemte hrubý karborundový brousek.

No a potom zase nezbude nic jiného, než kosu znovu pečlivě naklepat.

Josef.

včelař - (14) - 175.210 (?), 12.11.2011 13:47

Nezoufej! Mne to taky táta a staříček nenaučili. Když bylo třeba, tak mi strčili kosu do rukou a zaveleli: běž pro futro. Tráva už neroste, tak je třeba zakonzervovat kosu i kosisko, uložit do sucha a začít studovat, třeba toto: 

Broušení kosy
kosa
broušení kosy
Jak správně nasadit kosu

Samozřejmě to vyžaduje vekou dávku pokory, vytrvalosti a chtění se něco naučit a tím odvádět práci za kterou se nemusíš stydět. Hodně pěkných chvil s kosou po ránu v orosené trávě přeje    Jiří.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz