broušení kosy
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.61 (?), 17.5.2008 9:07
Naklepat šířku 2 -4 mm na tloušťku 0,1-0,2mm - to je moc široké, ostří se bude lámat! Takhle tenký se dělá jen kraj (max. cca 1mm), dál od kraje je tloušťka větší - plynule bez schodu. Gl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.3 (?), 22.5.2008 12:23
Co se týče ocelových kosišťat, tak jednu takovou kosu mám a není až zas tak těžká/ i když je fakt, že já mám metrák- jinak to vyhodnotí 40 kg žena/ a byla VYNIKAJÍCÍ na vysekávání kanalizačních stok, kde sloužila i jako opěra při lezení ve svahu 45°.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 36.36 (?), 23.5.2008 21:41
na broušení kos aji srpů sou dva tipy brousků. Po vykutí se napřed bere kamenné (tuším, že z břidlice) a až se opotřebuje ta nétenší vykutá část, kamené brósek vyměníme za karburundum. Při sečení mám brósek v nádobce kerá je pověšená na opasku, ta se menuje toulec nebo krbec.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.146 (?), 22.5.2008 16:24
K naklepaní kosy lze pouzit naklepávač, který je vhodný i pro neodborníka viz. foto www.kosimesnadno.cz/images/peening-jigLG.jpg
|
|
 |
|
 |
 |
|
bunny - Zlatý Zahrádkář (813) - 176.184 (?), 26.5.2008 23:14
co sa tyka kovoveho kosiska (rucky), ked je kosa dobre vyvazena, tak hadam by to nemal byt problem, ale nemam s tym skusenost, mam len drevene... dobre naklepat kosu je umenie, vedeli to nasi dedovia (vasi otcovia, som mladsi ako vy, predpokladam) :D v sucastnosti sa predavaju este rozne naradia na klepanie kosy, ale tak klasika kladivo je kladivo, ale treba to vediet (ja to neviem poriadne)... kosa sa vyklepava kazdy den (nie len z casu na cas) a ani to najlepsie brusenie nepomoze, ked nie je kosa dobre vyklepana, to je zaklad, brusi sa podla potreby, ale skutocne to vychadza tak po 10m kosenia...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.20 (?), 12.11.2008 7:45
Z toho, co jsem odkoukal od rodičů a známých:
- Naklepání kosy je trochu věda, každá je jiná, ale to tu neřešíme.
- Dobře naklepaná kosa má "vytažené" velmi tenké a citlivé ostří a o to se jedná: Je nutný velmi tvrdý a jemný kamenný brousek, nejlepší, co jsem znal, byl z tmavého kamene, asi čediče. Už jsem koupil různé výrobky, které se podobně tvářily, nebyly úplně špatné, ale nebylo to ono. Tvrdý brousek neubírá, jen rovná a vyhlazuje. Po nějaké době sečení je třeba už skutečně brousit ale jen jemným brouskem. Posléze už nezbývá nic jiného, než karborundum. Kosa se broušením zbaví dlouhého ostří - brousí se na tupější úhel. Ale pouze kosu takto dotupenou lze zase kvalitně vyklepat.
- Kvalitní kosy podle výrobce - rakouské, jugoslávské, ruské, ale i u jednoho výrobce nikdy nejsou výrobky totožné, machři kosu vybírají, aby byla dost široká, tenká, správný tvar apod. Sám jsem měl kosy označené 1, 2, 3 a po ztupení jsem pak klepal všechny najednou.
- Největší chybou pro neuměly je kosa delší než 60 cm.
- Pozor na bezpečnost. Rány se špatně hojí. Nejčastější úrazy jsou při broušení, stačí špatný terén na postavení kosy.
- Kolečkové brousiče jsou šmejd. Ničí kosu.
Z.E.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 131.51 (?), 12.11.2008 11:57
Kamenný brousek, který neubírá, ale jen hladí byl nutný u profesionálních kosáků, co kdysi každý druhý den v létě několik hodin kosili louky. Dneska se to dělá sekačkami. Jestli dneska někdo kvůli sekání pár stovek metrů čtverečních zahrady tak čtyřikrát ročně kupuje a vybírá takový drahý kamenný brousek, tak má tu kosu tak na 100 let sekání. Úplně stačí i levná karborundový brousek nebo klidně půlka starého rozbitého jemného brusného kotouče nalezeného někde na skládce a podobné. Broušení s takovým brouskem je mnohem pohodlnější, protože je rychlejší. za cenu toho, že kosa ubývá o něco rychleji. Jak dlouho myslíte, že potřebujete, aby ta kosa vydržela? 50 let?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 131.51 (?), 12.11.2008 11:58
upřesnění - sekání zahrady čtyřikrát ročně
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|