Broušení kosy
|
|
|
|
|
|
|
CrazyLuck - (21) - 115.33 (?) 1.4.2010 1:51, zobrazeno: 41906x
Ahoj, chtěl bych se zeptat Vás zkušených, kterej nástroj je nejlepší na naklepávání kosy. Když tak výrobky ohodnoťte od nejlepších po nejhorší. Díky moc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 222.141 (?), 1.4.2010 7:52
Ostřit kosu lze různými způsoby. Ostření v sobě může spojovat i více procesů, např. rovnání břitu, ztenčování materiálu v bezprostřední blízkosti břitu, mikrokalení i vytváření samotného ostří. Ptáte se ale na NAKLEPÁVÁNÍ. K tomu podle mých zkušeností nejlépe poslouží babka, kde to vše máte pod kontrolou. To je nezbytné, pokud chcete nejen ostřit, ale břit podle momentálního stavu doupravovat. Hluché tlučení do naklepávače (obr. 2) Vám to neumožní, stejně jako jen obtah ostřičem (obr. 5) nebo průtah strojkem (obr. 1). Takže babka. A jaká? Pokud se podíváte na http://www.kosimesnadno.cz na instruktážní videa, vidíte práci s plochým kladívkem na ostré babce. Výhodu to má tu, že (pro praváka) držíte kosu břitem od sebe pevně na břitu levou rukou a úhoz kladívkem vedete pravou. Úhoz nemusí být přesný (motorika vedení paže obloukem je složitější a protože není nikdy stejná, nedopadá kladívko nikdy do stejného místa pod stejným úhlem), ale to nevadí, protože kosu držíte pevně na břitu babky tou levou rukou. A pro zajištění stejného úhlu postavení kosy na břitu je (viz poslední obrázek, č. 6) tam ta stavitelná podložka. Oproti tomu opačná kombinace (plochá babka, ostré kladívko) je dobrá v tom, že kosa břitem leží rovně na babce (přidržována levou rukou - v tomto případě je lepší břit otočený k sobě). Musíte ale mít jistotu v úhozu (kontrolovat jak sílu úderu, tak natočení ostrého konce kladívka v levo-pravé a předo-zadní ose. Tudíž je to vhodnější pro ty, co už něco umí. Já klepu podle posledního způsobu, ale přejdu na tu babku s podložkou, protože si myslím, že je to méně namáhavé, nemusím se tak u klepání soustředit a přitom výsledek očekávám kvalitnější. Závěr: určitě babku, jedno jakou, a dívat se machrům na ruce, jedno kde. Mnoho úspěchů!
|
|
|
|
|
|
|
CrazyLuck - (21) - 115.33 (?), 1.4.2010 11:33
Měl bych na Vás pár otázek.
Jakými způsoby lze ostřit kosu?
V minulém příspěvku jste mluvil o rovnání břitu, ztenčování materiálu v bezprostřední blízkosti břitu, mikrokalení a vytváření samotného ostří. To vše se provádí jak?
Když si koupím zcela novou kosu, která není nabroušení, tak jak si ji nabrousím? Klasicky na babce či nějak jinam?
Neznáme nějakou podrobnou publikaci, která toto vše popisuje?
A co říkáte na natloukávač, který má dva nástavce, jeden na vytahování ostří a a druhý na ostření? Obrázek přidám.
Díky za odpověď.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 132.42 (?), 28.4.2010 22:40
Tohle zařízení používám již skoro 30 let a jsem s ním naprosto spokojen - umožňuje přesnější práci díky tomu, že si kosu položíte podle potřeby a úder kladívkem je na plochu horního dílu. Na ploché babce pak jen tu a tam ťuknu podle potřeby.
|
|
|
|
|
|
|
host - 222.141 (?), 1.4.2010 14:10
Zde je malý základ, více v jiných materiálech této stránky. Je to ale dost teoretické, praktici dělají totéž aniž to tuší. Příspěvek pode mnou označuje mikrokalení jako technologický nesmysl. Asi skutečně neexistuje takový terminus technicus, myslel jsem tím to samé, co pak autor uvádí dále - kutí za studena, se změnou mikrostruktury oceli. Fyzikálně vzato, při úderu hmoty kladívka do břitu vzniká teplo střídané vmžiku ochlazením při vyrovnávání teplot s okolím (o těleso kladívka, babky, ochlazením o okolní vzduch a rozptylem v tělese kosy). Omlouvám se za nepřesné pojmenování, příště budu chytřejší. A co se týče dalších informací, stejně jako ostatní doporučuji přelouskat několik stránek starších příspěvků zde na fóru na téma "kosa, broušení, klepání". Zdar dílu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 1.4.2010 14:22
Fyzikálně to nesouvisí s teplotou, ale s tím, že deformací klesne tažnost a zvýší se tvrdost + pevnost. PP to popsal přesně jak to je. Kosa se vylepšuje i chemicky - na zimu se strčí do hnojiště nebo močůvky. Gl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|