Vsetkeho vela skodi, cize Deko ano ale podla navodu!, neprekrocit dane koncentracie! Kys. benzoova zabera v kyslych prostrediach a pre kysle potraviny sa aj pouziva. Dal by som jej prednost pred aflatoxinmi, ktore sa mozu skor vyskytnut v nejom tom modernom vyrobku bez konzervacnych chemikalii. Inak kys. benzoova sa vyskytuje aj v nejakych ovociach i ked malinko. Asi nou rastlinky bojuju proti plesniam. Odburava sa reakciou s glycinom, co je aminokyselina. Ta je sucastou bielkovin... cize kompot alebo nakladane uhorky zasadne len s dobrym a velkym reznom alebo grilovanym kuratom! Ak sa chcete vyhnut kyseline benzoovej, skusne ine konzervanty. V zriedenych komercne predavanych napojoch (menej cuku a kyselin) je asi kyseliny benzoovej viac v napr. sirupoch kde nakoncentrovane ovocne kyseliny a cukor tiez trochu konzervuju. Ak aj nie, vy si ten sirup predsa len este nariedite a tym znizite koncentraciu kyseliny a netahate z obchodov tazke flase. Velmi dobrou konzervacnou alternativou je alkohol. Bol by som vdacny, ak by niekto na fore porovnal toxiitu kys. benzoovej a alkoholu. V kazdom pripade konzervacia alkoholom ma aj ine vyhody.