Začátečník - PS500

host - 169.57 (?)
1.2.2008 21:42
Poprvé jsem zkoušel řezat s novou ps 500, přijde mi ale že 3/8 řetěz je pro tuto pilu docela velké sousto. Podotýkám že pilu používám především na kácení. A nevyhýbám se i stromům cca 50-6O cm šíře u paty.  Přesto pouze břízy, smrky, borovice...prostě žádné tvrdé dřevo. Zatím jsem měl zkušenost pouze s řetězy 325 a proto mi přišlo až zvláštní jak moc velký je problém pro pilu udržet ve dřevě výkon kvůli tomuto řetězu. Musel jsem pořád doostřovat a tak mám po cca 10 m3 dřeva už zuby řetězů cca o 1/3 ubroušené. Je s tím docela práce pořád ostřit a ostřit abych to pilce usnadnil a moc ji netrápil v záběhu. Vyřeším to asi novou řetězkou 325. Neví někdo zdali musím kupovat i lištu? Liší se nějak lišty pro 3/8 a 325???
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
rnk - (18) - 11.83 (?), 1.2.2008 9:34, zobrazeno: 28912x
Zdravím všechny zkušené. Jsem naprostý začátečník, tak mi prosím promiňte takový dotaz. Nedávno jsem koupil Dolmar PS 500. Chci s tím řezat nakoupené dřevo do kotle Viadrus, asi 35 rm ročně. Teď mi nabídli dub o průměru až 40 cm a délce 2 m. Je na 40 cm dub tato pila dostatečná? A mám si k ní dokoupit delší lištu? Nebo raději kupovat dřevo do 30 cm? Na http://www.makita.cz/dolmar/pily.htm uvádějí i lištu 45 cm. Utáhne ji do toho dubu? Díky za odpovědi.

Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 1.2.2008 9:51

Delší lištu nepotřebujete, dřevo bych pouze nařezal na metry, pak raději řozštípal a dále využil k dělení pilu s kolébkou (cirkulárku). Řezat tolik dřeva motorkou je luxus (hluk, emise, olej, zbytečné opotřebení lišty a řetězu). Drahý provoz a údržba oproti řezání klasickou cirkulárkou.

rnk - (18) - 11.83 (?), 1.2.2008 10:14
A neřezalo by se mi to tou delší lištou lépe? Takhle to budu muset nějak otáčet, když má dřevo větší průměr než je délka lišty. A co nebezpečí zpětného rázu? Předpokládám rozřezání na 1m kusy, rozštípání, vysušení a pak řezat asi jen na délku 0,5m nebo 0,33m do kotle. Praxe ukáže, možná si pořídím i tu cirkulu. Teď mám cirkulu jen malou. Ještě doplnění: Jaké délky lišty je vlastně možno použít na PS 500?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 1.2.2008 11:35
Na tuto pilu můžete použít 45cm dlouhou lištu dle výrobce. Jestli ji využijete výhledově, má to význam, jinak s lištou co máte - 38cm v pohodě zvládnete požadovaný průměr dubu - 40cm. Navíc motor bude méně zatížen. Zpětného rázu se nebojte, ale počítejte, že by mohl nastat. Eliminujete ho správně naostřeným řetězem(omezováky max.0,65mm dle měrky) a řezem, který zabrání, aby se vrchol lišty dostal na dřevo pod pravým a ještě trochu ostřejším úhlem(viz kritická oblast) , je třeba, abyste se podíval na techniku řezu v návodu - mít nad lištou neuřezaný materiál. Další a jednodušší možnost je kmenem otáčet, neměl by to být problém a není třeba o tolik pootočit. Tím také zjistíte, jak to jde a přízpůsobíte pracovní postup. Upozorňuji na kontrolu , kde se nachází vrchol lišty, tedy přes silnější dřevo se můžete v některém bodu dostat do situace, že vrchol lišty dosahuje na vedle položené dřevo, nebo do země - okamžité otupení, poškození řetězu, případně zpětný ráz. Mazání nastavte na 2,3 stupeň. Čím delší je lišta, tím hůře se pila kontroluje a hrozí větší nebezpečí zpětného rázu. 

rnk - (18) - 11.83 (?), 1.2.2008 12:33
Díky za konkrétní odpověď. Letos ještě ten kotel nemám, takže jsem zatím nic neřezal, ale zkusím si cvičně pár uskladněných kousků rozřezat a uvidím. Zatím mám dřevo tak do průměru 25 cm. Možná fakt koupím nějakou starší kolébkovou cirkulu, nebo si ji udělám. Momentálně uvažuju spíše o štípačce. Uvedených 35 rm dřeva je maximální odhad. Já doufám, že to ve skutečnosti bude 25 až 30 rm. Ovšem pokud bych koupil smrk, tak by to bylo opravdu vic, protože dle výhřevnosti odpovídá 10 rm smrku 7,3 rm dubu...

host - 120.31 (?), 1.2.2008 11:47

Čím delší lišta tím víc dostává pila zabrat a lištou dlouhou 35 cm se dá přeříznout 60cm kmen docela v poho. Jinak na takové množství jak uvádíte si rozhodně tu kolébkovu pilu kupte třeba na inzerát z druhé ruky, protože  nová je drahá.

host - 90.168 (?), 1.2.2008 13:19
Nechte tam tu 38 cm minimálně pro záběh pily. Někde na stránkách Dolmaru jsem viděl, že jde i 50 cm, ale to mi přijde už moc. Řekl bych, že 38 cm je pro PS 500 ideální - pokud řežu na celou lištu, tak je třeba už řezat hodně s citem, s delší lištou se to určitě zhorší.. Pokud se naučíte správně řezat, tak s lištou 38 cm bez problému uříznete průměr 70 cm, pro 40 cm ani nemusíte dřevo otáčet (pokud leží na zemi, tak je otáčení lepší - neřežete do země).   Gl.

host - 169.57 (?), 1.2.2008 21:42
Poprvé jsem zkoušel řezat s novou ps 500, přijde mi ale že 3/8 řetěz je pro tuto pilu docela velké sousto. Podotýkám že pilu používám především na kácení. A nevyhýbám se i stromům cca 50-6O cm šíře u paty.  Přesto pouze břízy, smrky, borovice...prostě žádné tvrdé dřevo. Zatím jsem měl zkušenost pouze s řetězy 325 a proto mi přišlo až zvláštní jak moc velký je problém pro pilu udržet ve dřevě výkon kvůli tomuto řetězu. Musel jsem pořád doostřovat a tak mám po cca 10 m3 dřeva už zuby řetězů cca o 1/3 ubroušené. Je s tím docela práce pořád ostřit a ostřit abych to pilce usnadnil a moc ji netrápil v záběhu. Vyřeším to asi novou řetězkou 325. Neví někdo zdali musím kupovat i lištu? Liší se nějak lišty pro 3/8 a 325???

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 1.2.2008 21:53

Je to otázka seřízení pily a po seřízení je to hodně lepší. Ovšem menší odpor klade 0,325, který se může na tuto pilu použít i s 1,3mm šířkou vodící drážky lišty - resp. vodícího článku, to bude velká změna. Pokud budete měnit na 0,325 řeznou soupravu, tak musíte vyměnit řetězové kolo - to máte pevné i se spojkovým bubnem - cca 500,- (nebo cca o 200 více s výměnným prstýnkem - je lepší pro běh řetězu, konstatní napnutí řetězu) lištu cca 600,- Oregon, řetěz můžete volit hranatý , nebo kulatý - cca 350,-Kč. Potom je třeba vyměnit vedení pilin na krytu řetězového kola - guma - viz návod.

host - 169.57 (?), 1.2.2008 22:05
Díky...byl to docela hloupý dotataz  (na tu lištu) hned po odeslání příspvěvku mi docvaklo že měnit lištu je samozřejmost díky ozubenému kolu na konci i když je drážka stejná. (no jo jsem už z toho řezání dneska nějakej unavenej). No pokusím se seřídit (když najdu odvahu se v tom hrabat) a z počátku to v záběhu pily nebudu přehánět na velkých stromech.  Až sjedu řetězy úplně vyměním řetězku (lištu 325 a pár řetězů mám ještě ze staré HQ) a uvidíme...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz