Vyplatí se bruska na retězy motorových pil?



host - 136.63 (?)
7.10.2013 19:53

Zdravím, příliš ostrý úhel zubu je dobrý tak na soutěže, v paxi je nepoužitelný, protože se příliš rychle otupí. Výrobce řetězů dobře ví jak má být řetěz nabroušen aby dobře řezal a příliš se netupil. Bruska je stejně užitečná jako pilník a obojí dohromady přisívají k dokonalému nabroušení a dlouhé životnosti řetězů. Standa.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
   
host - 76.191 (?), 6.10.2013 8:26

Zdavim

Pracuju z MP a podle meho nazoru bruskou nedosahnete takoveho vysledku jako obycejnym pilnikem za 30kc.Novi retez je tupi us z vyroby a musi se prebrousit. jinak se zbytecne drete.take zalezi co rezete, na ciste dreova jinak nez na zabylacene.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.68 (?), 6.10.2013 11:00

Řetěz z výroby určitě není tupý, ale je zcela přesně nabroušený tak, jak má být. To by byl výrobce sám proti sobě, kdyby nabízel špatně nabroušené nové řetězy. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 59.39 (?), 6.10.2013 11:45

A už to tu frčí zaselaugh   Prostě, bruska není špatná na srovnání po nějaké době broušení pilníkem. Nebo po chybě a poničení břitů. Já líznu ručně řetěz vždy po nádrži, zakže je stále ok, ale když jdu do servisu třeba pro olej, nechám si řetězy srovnat, než se s tím patlat pilníkem napěkno. Je to hned a než si vzpomenu co všecko potřebuju a pokochám se novinkama, je to hotový... Koupit si ji domů nevím, asi by se válela v koutě, ten pokec při nákupu a čekání na řetězy je taková klasika. Na druhou stranu, když slyším kvílení pil některých kutilů co nebrousí a neumí, je bruska úplně v jiném postavení. Umožní těm lidem jaksi rozumě řezat a že po pár broušní je řetěz pryč jim nevadí, protože stejně řežou jen někdy. Rozhodně stále dobře připravený řetěz výrazně prodlouží životnost celé pily. I levný hobík najednou řeže. Problémy s prasklými antivibračními prvky i trápení motorů je hlavně o řezné soupravě.  Bruska se asi vyplatí koupit u demolicí a tesařů, kdy při práci skoro nejde nepoškodit řetězy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 140.103 (?), 6.10.2013 12:15

S bruskou je to úplně stejné jako pilníkem, pokud brousíte pouze bruskou, tak při malém ztupení stačí vzít desetinku milimetru a řetěz vůbec neubívá, naopak při velkém ztupení nebo špatných úhlech způsobených pilníkem pak nezbývá než vzít hodně a z toho pramení pověra, že bruska žere řetěz, není to pravda, jen v servise se s tím vždycky nemažou a pokud je tam nějakej ňouma, klidně vám veme milimetr do pryč i když nemusí. Díval jsem se na a i zkoušel řetěz nabroušený zkušeným profíkem 30 let v lese a musím uznat, že takového výsledku na brusce nikdy nedosáhnu, pilníkem se dá zub totiž mírně podbrousit a i rádius je lepší a v přímém porovnání bych to tipoval na 5-10% lepší (rychlejší řez) což amatér, ale i leckterý profík nemá šanci poznat, pokud někdo neřeže na čas, tak je nejlepší si koupit 3-4 řetězy k nové pile a střídat je. V lese přehodím řetěz a doma si to v klidu hodím na brusku a pohraju si s tím, takže opravdu jen líznu desetinku. Po prvotních broušeních jen pro sebe, teď už brousím i známejm a kamarádům a bruska už je 3x zaplacená, takže se vyplatí. Do servisu chodím ale i tak,  taky na pokec, mrknu se co maj novýho, zkrytizuju jim nějaký šmejdy co mě minule prodali laugh (červené plastové klíny) a pohoda. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 82.221 (?), 6.10.2013 18:25

Jen dodám sam jsem si brusku koupil a to tuto: Bruska - ostřička řetězů 400W MAR-POL  a jde o to že kotouč musí mít radius ne plochu čímž docílíte pulkruh Jsem od černýho řemesla a tak o všelijakém broušení vím docela dost nabrousit soustružnickou kudlu je taky kus kumštu získaný praxí Je to stejný jako profíci v lese brousí pilníkem praxe dělá mistra.

  Amaterum nekupujte plastový šmejdy koukejte aby to bylo alespoň z hliníkových slitin Plast je prostě plast a na brusky snad ani jako kryt Kroutí se to a není to dobrý Kamoš si jeden takovej... přístrojek na broušení koupil a dopadlo to tak že nakonec z toho zustal jen motorek a zbytek mu slevač odlil z hliníku pak jsme u druhýho kamoše na fréze opracovali a dali dohromady prakticky jinou brusku.Jen vzhledem připomínala starou plastovku.Když to po cca měsíci práce po večerech dostal do ruky nestačil se divit.

Kdysi proběhlo v urob si sám navod na vyrobu brusky na řetězy a abych řekl pravdu sice byl robusní ale pokud byl přesně vyroben vyrovnal se profi bruskám.

Howg Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 0.46 (?), 6.10.2013 20:39

Není jistě pravda, že bruskou nedokážu to co pilníkem. Pokud se jedná o brusku, na které mohu nastavit všechny parametry, tak mohu udělat i podbrus, který bývá tak oblíbený u profi. Já když jdu do lesa, tak mám dva řetězy a samozřejmě pilník. Při malém ztupení, vlastně jen obtáhnutí pilníkem bych byl blázen, kdybych měnil řetěz. Prostě ho po každé nádrži, někdy i dříve obtáhnu pilníkem. Pokud o něco zachytím, a otupení je větší tak řetěz vyměním. Souhlasím s profi, že když za den spotřebují několik nádrží, je výhodnější broušením pilníkem. Jinak by museli mít těch řetězů mnohem víc. Já používám oboje a jsem přesvědčen, že to je optimum. Brousím bruskou několika známým, a všichni říkají, že takto nabroušený řetěz vydrží déle. Na otázku jestlise bruska vyplatí nejde jednoduše odpovědět. mě se rozhodně vyplatí. Já používám pilu i pro podélné řezání a nedovedu si představit, že bych pro to nabrousil řetěz lépe pilníkem.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.219 (?), 6.10.2013 22:13

Pokud mám na zpracování dřevo více zasviněné z manipulace popř. použité stavební řezivo, bez znalosti nabroušení řetězu pilníkem se neobejdu. Po najetí na šutr, hřebík nebo jinej bordel je třeba porovnat všechny zuby bruskou. Přesto že jsem velkej fanda pilařiny, chodím brousit do servisu, kde neřeším šířku kotouče a nastavení brusky při použití ruzných pil a tím i řetězů. Vlastnictví brusky nemám z těchto důvodů sám dořešený, servis mám dostupný.  S cenou, i kvalitou broušení jsem spokojen.  j.c.,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 7.10.2013 13:57

Pár stovek řetězů už jsem na brusce nabrousil, řetězy jsou po nabroušení jak dobře naostřený nůž, ale vím co jsem viděl a s panem F.O. nesouhlasím. Škoda, že jsem nepořídil foto sad mohli by jsme porovnat. Zuby řetězu od profíka i když bez vodítka byly jeden jak druhej, úhly dokonalé a nabroušení jakbysmet, takový podbrus na brusce prostě nelze docílit, bych se kotoučem nedostal přes omezováky, kotouč by musel skoro ležet a mít průměr 4,8 skrz rádius. Ptal jsem se, jestli má brusku nebo si nechává brousit i na brusce a brusku nepoužívá vůbec, po zkouknutí řetězu musím smeknout, fakt to nepotřeboval, u mne je to jak dobře naostřený nůž u něj žiletky. Jsou samozřejmě profíci co umí nabrousit standardně, ale jak píšu potkal jsem i tohoto pána před důchodem a ten mě donutil přehodnotit pohled na brusku a do té doby obdobný nesprávný názor pana F.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 136.63 (?), 7.10.2013 19:53

Zdravím, příliš ostrý úhel zubu je dobrý tak na soutěže, v paxi je nepoužitelný, protože se příliš rychle otupí. Výrobce řetězů dobře ví jak má být řetěz nabroušen aby dobře řezal a příliš se netupil. Bruska je stejně užitečná jako pilník a obojí dohromady přisívají k dokonalému nabroušení a dlouhé životnosti řetězů. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 124.31 (?), 11.10.2013 13:42

Já bych ještě asi rozlišil, pro koho bruska je potřeba víc. Protože třeba v lese se řetěz udržuje snadno, po nádrži lehce líznout je naučená a nutná praxe, navíc v souladu s činností při povinné přestávce. Přestože objem hmoty co pila pořeže je obrovský, je to většinou čisté a čerstvé dřevo, takže řetěz prakticky není třeba řešit nad rámec toho, co jsem napsal. Protože člověk stejně chodí do servisu pro oleje a spotřebák, tak se snadno bez brusky obejde. Ono se stále hledí co v lese, ale myslím že tam jsou pro pilu ty nejlepší podmíky provozu, čerstvé dřevo, velká pilina nepráší a vlhký vzduch chladí a podporuje výkon. Stále čerstvý benzím i olej.Na plný trvalý výkon jsou pily profi stavěné, to nevadí. Jiná situace je při manipulacích a v komunálu, kde dostává řetěz zabrat od nečistot, nebo třeba na starým suchým dřevě a v komunálu se řeže kdeco a kdekdo. Za týden v lese nedostane pila za uši tak, jako na jedný vlečce starýho dřeva, suchej prach a podobně, zanáší se mazání i filtr, válec... řetěz ani nemluvit. Podbroušení nemá smysl, protože v takových podmínkách je o dost kratší výdrž břitu, možná je nejlepší použít spíš kulatý zub. Praxe je taková, že se neřeže stále jako v lese, ale nárazově a přes den se na řetěz nesahá, nebo se rovnou vymění, protože šel do hřebíku apod. Tady bych brusku doporučil. Doma je to asi podobné, dělají se chyby a řeže se kdeco, takže bruska asi zaručí jakousi stálou použitelnost pily i lidem co neumí s pilníkem a při 15m3 za rok se to ani nenaučí. Tihle lidi do servisu nechodí každých 14 dní pro něco, jen tak při cestě, jako profíci, balení oleje mají na rok a déle, takže brusku za 2 tisíce si užijí, než běhat extra někam brousit řetěz, nebo to neuměle patlat pilníkem a vztekat se s neřezající pilou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm21.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm19.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm19.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika