Výběr pily Husquarna 353, Stihl MS 310, Dolmar PS5000

host - 169.57 (?) 
25.1.2008 18:56

Člověk je od přírody zvědavý tvor a rád se podívá věcem na zoubek. Tudíž člověk co si koupí další novou hračku se chce podívat jak vůbec ta hračka vypadá a k tomu je vždy potřeba pár šroubů povolit. Svíčku jsem nakonec sundal ale měl jsem trochu obavy, přeci jen jsem na to musel použít trochu větší klíč (a nástavec na svíčky z goly) a použít víc síly (než se mi vzhledem k svíčce a pile líbilo). No co se týče těch šroubů, plast. krytu ventilátoru. Jeden z nich jsem musel vyndat alternativním způsobem (odvrtání) a zničit ho jelikož normálním způsobem to možno nebylo. Co se týče přiloženého nářadí to nebývá kvalitní snad u žádných výrobků, což chápu kupuji přeci pilu a ne nářadí :-) Chci ale zdůraznit  (ač jako laik), že Dolmar je z hlediska zpracování dobrou volbou (porovnávám se svou předchozí HQ 55 a s Oleomacem 947 /s tou plastovou hračkou to vlasntě ani srovnávat nejde/).  Váha trochu vyšší ale tak už to u kvalitních (neplastových) věcí bývá. Zaujala mě přístupnost k svíčce a karburátoru po odklopení horního víka. Myslím že v praxi velkou výhodou. Stejně tak jako přístupnost ke snadnému čištění pily (výborně promyšlené kryty jak u venitlátoru tak u řetězky), což relaitnvě ušetří hodně práce při údržbě pily. Kladně hodnotím i robustnost dílů (=> odolnost), např. napínání řetězu. Dále především to že brza je součástí pily a nikoli krytu řetězky.  Plasty působí také velmi kvalitně. Uvidíme jaké dojmy budou po pár odřezaných hodinách....ale prvotní dojem za tak výbornou cenu více než příznivý. (za neodborné výrazy se omlouvám)

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 169.57 (?), 25.1.2008 19:06

Kopoval jsem u Zelené zahrady...cena 9,99 tis. (v Německu stojí cca 600 euro tj 15,500 cca) Tudíž cena myslím bez debat příznivá. Doporučuji nejdříve srovnat ceny i se solem, HQ, Stihlem. To už jsou ceny na přibližně stejné úrovni po přepočtu na Kč. Nevím pravděpodobně se makita (dolmar) snaží prosadit na trzích s malým prodejem svých výrobků svou cenovou politikou a získat tak větší odbyt. (to jsou takové odhady o tom by možná více řekl pan J.S. kterému tímto děkuji za mnoho kvalitních článků které jsem zde o pilách mohl přečíst.

host - 169.57 (?), 25.1.2008 19:17

Bohužel detailnějších fotografií celkem málo. Procházíte internet i na zahraničních stránkách (de) a nenarazil jsem na víc jak složenou pilu.  Nejvíce člověk asi pozná z detailnějších fotografií jednotlivých dílů a udělá si tak lepší názor. Až bude čas pokusím se vložit pár fotografii.  Poprosil bych ještě tímto pana J.S. zdali nemá k těmto pilám nějakou dokumentaci. Myslím kromě návodu něco obdobného jako bylo vloženo o pilách HQ, kde bylo možno podívat se na jednotlivé nákresy rozložených pil v pdf. (jestli vůbec něco jest...) Děkuji.

host - 120.31 (?), 25.1.2008 19:17

Topím dřevem 15let pilu už mám druhou (tu první mě ukradli) ale plastový kryt ventilátoru jsem ještě necítil potřebu demontovot .a už vůbec jít na pilu s vrtačkou  holt co nejde silou jde ještě větší silou.

host - 169.57 (?), 25.1.2008 19:24

Víte ono když to nejde jinak je třeba tomu pomoct....ale to je těžký někomu vysvětlovat...No a jak tedy čistíte pilu???

host - 169.57 (?), 25.1.2008 19:27

Ono do návodu jsem se nedíval ale jistě je třeba někdy čistit i ventilátor, vím že v tom prostoru bývá někdy pěkný bordel po pár dnech řezání. Dle mého zbytečně může vést k přehřívání. Navíc je to pár šroubků a to snad není problém si udělat 15 minut času.

host - 120.31 (?), 25.1.2008 19:38

Já tam bordel nemám.

host - 169.57 (?), 25.1.2008 19:55

Usazuje se tam pilinný prach. Velké piliny vždy nějak vyklepete ale prach se usadí zvlhne násldeně zatvrdne a docela dobře drží i v místech ventilátoru (ale je možné že jsou to jen moje subjektivní zkušenosti) Uznávám že asi nemá smysl dělat to často, přesto...jak říkám ty čtyři šroubky mě nezabijou. To je podobné jako žebrování motoru člověk by si mohl říct velké piliny vyklepu tak zbytek neřeším ale přesto to většina lidí kartáčem pročistí. Nechci Vám brát Vaši pravdu je to jen názor pravdu by Vám na těchto stránkách mohl dát někdo jiný a kompetentnější. Navíc myslím že lanko jste za těch 15 let musel měnit několikrát.

host - 120.31 (?), 25.1.2008 20:02

Nemusel ani jednou a nekecám.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 25.1.2008 20:29

K tomu prohlížení co kde je, po tomto Vašem vysvětlení mohu dodat, že jsem se s tak dotaženým šroubem uchycení lišty- tedy krytu na nové pile nesetkal a protože jsem toho povolil již dost, tak se mi to nechce věřit. Ovšem možné to je a Vy jste to viděl a nemám důvod Vám nevěřit. Ohledně čištění - je to uvedeno v návodu na obsluhu a vyčistit prostor kolem ventilátoru by jste měl - podle intenzity provozu a toho, jaké dřevo řežete - suché dřevo při řezu vytvoří hodně jemného prachu, který s olejem vytvoří mastný povlak, který způsobuje zanášení hladkých ploch kolem ventilátoru a samozřejmě na válci bych jej nejraději neviděl. Tam se k tomu přidá teplota a výsledkem je napečení na chladící žebra - tím se sníží odvod tepla. Toto musíme kontrolovat, abychom vyloučili problémy s chlazením - i možným přidřením motoru pily. Zanedbání údržby nemusí vést zákonitě k tomu, že se pila pokazí, nebo nebude řezat. Je třeba ale zohlednit v době záruky problémy s uznáním vad z toho plynoucích, dále je u pily různé zatížení a můžeme řezat několik let menší dřevo a potom se něco naskytne většího a riziko poškození motoru se zvýší. Dalším důvodem udržovat pilu v bezvadném stavu je bezpečnost obsluhy a spolehlivost provozu obecně. K Vašemu požadavku nějakých dalších informací - mohu poslat na email testy, parts list, a nějaké fotky dílů pily.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika