Výběr pily

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?)
24.10.2007 8:08
2 Martin - citace: "mohl by jste mi říct jestli je velký rozdíl mezi farmářskou pilou a profi pilou stejné cenové kategorie???/ samozřejmě myslím pily stejného výrobce." J.S. už odpověděl, tak jen k tomuto. Podívejte se na provedení přední části pily. Profi pila je stavěna tak, aby bez problému snášela když ji při odvětvování vodíte po kmeni (výfuk je zakryt prolisy, nádrž je zaoblená) má masivní čtyřzubec na zapření pily do dřeva a masivnější kryt s brzdou. U některých farmářek jsou přední část, čtyřzubec (pokud tam vůbec je) a boční kryt často dost subtilní a výfuk si koleduje o zvalchování. Je to jen jdna z věcí, kterou bych si před koupí ohlídal.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 22.10.2007 16:36
Jasně, já jsem si to sám pro sebe ověřoval, je to přece jen delší doba a náhodou jsem ho potkal.

asteroid - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 70.240 (?), 22.10.2007 20:41
Takže když to vezmu podle vás J.S tak ke značkám které já považuji za známé /to je HQ, Stihl, Dolmar/ by jste vy přiřadil ještě Oleomac???
Také mne zarazilo, že vy zastánce značky Dolmar ji v příspěvku nezmiňujete. Možná je to proto aby tu nevznikaly hádky co je lepší jako v jiných diskuzích na tomto foru.
Co říkáte na zbylé značky které jsem vybral - MC Culloch, Jonsered, Solo?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 22.10.2007 22:07
Já jsem uvedl, že všechny značky jsou pro např. mě známé, nebo toho, koho to zajímá. Oleomac tam rozhodně u nás patří, ať se to někomu líbí, nebo ne. Stačí se podívat na počet odkazů, které se týkají problematiky Mountfield a pod. Ovšem výrazem známé myslím, že se u nás vyskytují ve větším množství  od chalupářů až po profesionály. Hodnocení spokojenosti ponechám stranou, neboť v tomto výběru, který jste uvedl se najdou spokojení zastánci - uživatelé, proto je třeba to zohlednit. Dolmar jsem nezmínil proto, že jste ho uvedl s ostatními značkami v nějakém dejme tomu širším výběru - nebo seznamu Vám známých značek. To mi stačí, neboť o víc mi nejde. Pouze rovnocenné srovnání. Pro mě je to velký pokrok, neboť ještě před rokem bych musel vysvětlovat a dejme tomu i přesvědčovat o srovnatelné kvalitě s více známými konkurenty. Podmínky pro výběr máte optimální - tedy informací dostatek, jistě možnost si pily prohlédnout. Co bych Vám doporučil, tak se nesnažte dodržet limit 10-12000 za každou cenu. Tím se zúžuje možnost výběru, dále připlatit např. cca 2000 u takové investice není tak moc z pohledu, že si vyberete např. silnější, nebo lépe vybavený model a většina chlapů si takto udělá radost a na práci jinak náročnou a fyzicky vyčerpávající se těší - což je svým způsobem vyjímečné. Jak jsem uvedl, volil bych farm, případně zvážil profi  - ne z nutnosti, ale zase kolikrát si budete ještě pilu kupovat, tak bych zauvažoval i nad touto variantou - něco to má do sebe :))), ale třeba jako já neuvažujete.  

asteroid - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 70.240 (?), 23.10.2007 14:42
Já vím, že cenovým rozmezím jsem si trochu zúžil výběr, ale původně jsem uvažoval o investici 8000 - 10000. Takže jak jste zmínil, vlastně si už radost dělám, cenu jsem navýšil /možná tím přicházím o možnost koupit si profesionální pilu a zůstanu u farmářky. - mohl by jste mi říct jestli je velký rozdíl mezi farmářskou pilou a profi pilou stejné cenové kategorie???/ samozřejmě myslím pily stejného výrobce.

Lepší vybavení pily - vyhřívané rukojeti nepotřebuji, možná by jsem sáhl po modelu s dekompresním ventilem...

Ještě jednou aby to nezapadlo co říkáte na značky MC Culloch, Jonsered, Solo???
Díky za odpověď

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 23.10.2007 16:48
K těm značkám Jonsered - Švédsko - pily až na designové rozdíly stejné jako HQ - hodně modelů je objemově i výkonově stejných, nebo téměř stejných - můj pohled - kvalitní produkce to nejlepší v okruhu kvalitních výrobců motorových pil. Solo - Německo - zde je hlavní rozdíl v tzv. německé preciznosti a i některých konstrukčních detailech, silný vzestup zejména v poslední době  - jinak bych je hodnotil s nějakým +- stejně jako Jonsered ten má také +- , ale to najdete u každého výrobce, ale je třeba zvolit ty + :))). McCulloch - u  nás značka, která vstoupila do podvědomí, jako levná pila, kterých se zde objevilo víc typů. Potom jsem měl možnost se blíže seznámit s celým výrobním programem a musím uznat, že pily to byly pěkné a na tehdejší dobu měly solidní parametry. Přesto se jim u nás do profi oblasti nepodařilo téměř prorazit a nyní je značka součástí koncernu Elektrolux -stejně, jako HQ,Jonsered. Znám dost lidí, kteří  - díky tomu, že mají technické nadání tyto pily provozují a nevadí jim některé problémy, zejména u pil, které nejsou používány na odpovídající zátěž. Přesto bych tuto značku nedoporučil, neboť máte na výběr lepší výrobky. To srovnání je myšleno hlavně z pohledu kvality - tedy Jonsered, Solo zde by neměly nastat problémy typu - špatné chlazení, nekvalitní díly, pila nedrží volnoběh a pod. což je předpokladem kvalitního výrobku. Srovnání výkonových parametrů, spotřeby, vibrace, obslužnost, hmotnost je potom cesta, jak mezi hodně dobrými vybrat ty nejlepší. Pro srovnání profi pily a farm je třeba znát účel použití takové pily. Obě pily snesou profi zatížení, ale hlavní rozdíl je v tom, že farm je používaná nárazově - např. příprava palivového dřeva, oplocení, sady. Zde je zatížení pily sezónní, část roku je využití minimální. Proto výrobce musí splnit podmínku výkonu a požadavku odolnosti na předpokládanou zátěž, ale hmotnost a spotřeba není až tak prioritní - tím se sníží cena, ale tam, kde to nevadí. Profi pila je používaná v průběhu celého roku a dá se říct, že si moc neodpočine. Proto je zde mimo výkonových parametrů velmi důležitá co nejnižší hmotnost, spotřeba paliva, nízké vibrace, max. možná jednoduchost a obslužnost při údržbě. Protože to není zadarmo - jsou profi pily každého výrobce v jeho nabídce nejdražší. Teď se dostáváme k rozdílu profi a farm u jednotlivých výrobců. Z mého pohledu mají HQ,Jon,Stihl nadupanou profi řadu a zejména u nich je to znatelný rozdíl od farm řady a zase hobby. Solo má tento rozdíl méně výrazný, některé typy jsou farm/profi dle vyššího objemu, ale zákl. konstrukce je stejná. Dolmar má největší vyrovnanost jednotlivých řad. Z těchto firem jediná ,která produkuje kvalitní hořčíkové kártry i na hobby řadě. To je velký rozdíl, a kdyby to nemělo význam, tak to dávno přestali dělat. Farm řada je výkonově snížená profi řada - to je opět záruka dlouhé životnosti. Hmotnost mají vyšší (u řady PS460, PS500), ale Al je zase méně křehký - to v zemědělství má opodstatnění - když bude pila převážena- poskakovat např. na vleku traktoru, tak je to odolnější než hořčíková skříň. Stihl má ve farm řadě silnější modely např. vylepšený MS280i, což při požadavku vyššího výkonu může mít rozhodující vliv, HQ má nový model H455(e)s novou technologií snížení emisí i spotřeby paliva,který má také vyšší výkon než farm řada Dolmar.  

host - 70.240 (?), 23.10.2007 17:12
děkuji za obsáhlý a plodný příspěvek, po jeho přečtení budu pátrat dále po nějaké farmářské pile - u mne je využití sezonní - dvakrát třikrát do roka dělám  hmotu do 10 metrů. Větší  váha pily mi vadit nebude, neberu to podle toho kolik unesu, ale půl kila při tomto nasazení není zas tak hrozná váha... Co se týče značek  zůstaly tyto: HQ, Stihl, Dolmar, Jonsered, Solo.
Zatím se mi velmi líbila PS 500.

asteroid - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 70.240 (?), 23.10.2007 18:26
Jak jsem se probíral nabídkou pil tak zatím jsou tyto "finalisté"

Husqvarna 350                     cena  11800,-
Husqvarna 55                       cena  12900,-
Stihl MS 280                          cena  13400,-
Stihl  MS 290                         cena  13300,-
Jonsered CS 2150               cena 11700,-
Solo 650                                  cena  11000,-
Solo 651 SP                             cena 13600,-
Dolmar PS500                          cena 9500,-

Promiňte mi ty ceny, ale je to pro mne dost důležitá věc......
Firma Solo u těchto dvou pil zmiňije dva pístní kroužky, u ostatních počet nevím..
Výkonově mi tyto pily určitě budou stačit - když mi stačilo 1,3 kw co mám nyní. 

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 23.10.2007 19:43
Dva pístní kroužky nebo jeden se tady taky řešilo, ale já se dle současných znalostí o vysokootáčkových motorech přikláním k jednomu - např. Dolmar měl dříve na celé profi řadě 2 pístní kroužky - žádný nový model je nemá. Opravdu pokud by chtěli ušetřit, tak zde by si moc nepomohli , navíc by při zhoršení nějakého parametru naopak hodně ztratili. Moje osobní zkušenost je ta, že nové modely mají velmi pružné motory a nadprůměrné výkony/kroutící momenty v daných kategoriích při velmi nízkých hodnotách spotřeby  - nízké ztrátové odpory motoru spolu s velkou plochou chladících žeber na válci toto umožňují, spolu se speciální úpravou vyplachovacích kanálů motorů. Ale to jsem trochu odbočil - taky to není poprvé co na toto odpovídám, nejen tady. Z toho Vašeho výběru bych vyřadil starší modely, protože bych si taky nekoupil nyní novou Felicii, když se dělá Fabie ale ve stejné ceně!!! Tím mám na mysli H 55, MS290, modely Solo již nejsou novinky. Na některých modelech se dělají průběžně vylepšení, ale celková konstrukce se základními klady i zápory se nemění. H350 a Jonsered 2150 jsou stejné pilky s jiným názvem. Nejmodernější a také konstrukčně nejlépe řešené jsou MS280 a PS500. Není to náhoda, že se rozdělily o vítěztví v testu farm pil, i když zde byla MS270 - bylo to z důvodu dodržení dané kubatury. Jejich přednosti jsou v tzv. kovových skříních(pouze je použita jiná konstrukce PS500 profi dělené svisle na tom je válec, MS má válec v jednom kuse s částí klikové skříně) , výborné ergonomii, vibrace jsou u PS500 ocelovými pružinami u MS 280 je to kombinace pružiny/spec. gum. tlumiče, obě pily mají kompenzátory, nastavení čerpadla oleje má PS500, obě mají otočené řetězové kolo pro snadnější údržbu i montáž řetězu, u obou je snadný přístup ke vzduchovému filtru, obě mají jednopáčkovou obsluhu pro start, vypnutí,sytič, poloviční plyn, obě mají boční napínač. Ostatní pily něco z tohoto mají, ale ne všechno a nejvíce mi vadí z vlastních zkušeností spojka ven - což je horší pro výměnu řetězky, ale také je podstatně větší šance vyprostit sevřenou lištu resp. pilu, lištu tam můžete s řetězem nechat, ale motor si odnesete. Dále je to plast - kompozit, který neznamená nefunkčnost, ale je to horší řešení, než slitiny Al,Mg. Sestavil bych asi toto pořadí: 1-2 MS280,PS500 - zde záleží co více upřednostníte - vyšší výkon,vyšší výbavu, rozdíl v ceně, 3. SOLO 651SP( zde je - vyšší vibrace a vyšší spotřeba, o něco starší technika + řetězka/spojka, + nastav. čerp). dále je to o již závažnějších záporech proč ne , ale přesto 4.SOLO 650(-spotřeba,-starší model+ spojka/řetězka+hmotnost) 5.HQ 350, CS2150(- kompozit, - řetězka/spojka, + nastav. čerp. velmi dobrá ergonomie,vibrace než MS290 a H55), 6.-7. MS290, H55  - předností u H55 je jednoznačně kvalitní konstrukce, ale jinak dost prvků starších - od výměny filtru - dostupnost, řetězové kolo, gumové tlumiče, čerpadlo nenastavitelné - to je ale úděl starších modelů, MS290 - kompozit na skříni motoru - hranatá konstrukce, přístupnost řetězky + , filtru+, čerpadlo  nastav.+ , vibrace -, vyšší výkon, ale i hmotnost 5,9kg  - tato pila by svým způsobem potřebovala další kategorii, ale opět starší typ. To je můj pohled na Vaše vybrané kandidáty, opět musím zdůraznit, že se nedá úplně přesně napasovat srovnání a staří/modernost jednotlivých modelů se dost liší. Pokud jsem někomu nechtěně ublížil - neuvedl podstatnou přednost/resp. zápor, tak to nebylo úmyslně.

host - 48.24 (?), 23.10.2007 20:27
V poradě značky pily Vám nepomůžu. Pan J.S. uděla opravdu výborný rozbor pil.  Ale píšete, že Vám stačilo 1,3 kW výkonu pily. Jak už jsem někde  tady psal, utahal jsem Husqvarnu 33. I na takových záhulech jak píšete. 10 metrů dřeva a zpracovat co nejrychleji. Dřevo jsem netěžil, ale nechal si dovézt fůru.  Opravdu jsme se nadřeli oba a hodně. Mám nyní farmářku od monťasfíldu a je to opravdu jiné pořezání. Už semarkantně liší i rychlost řetězu. Pila ji sice těžší než hobby, ale ten výkon ničím nenahradíte a nehlídáte, aby se Vám pila "nezakousla" v řezu. Pak těžší pilu držíte v rukách přece jen kratší dobu. Opravdu na takové množství dřeva jedině farmářku. Asi bych volil dle výkonu. Ale zůstal bych rozhodně v kategorii farmářek. P.B.

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 24.10.2007 8:08
2 Martin - citace: "mohl by jste mi říct jestli je velký rozdíl mezi farmářskou pilou a profi pilou stejné cenové kategorie???/ samozřejmě myslím pily stejného výrobce." J.S. už odpověděl, tak jen k tomuto. Podívejte se na provedení přední části pily. Profi pila je stavěna tak, aby bez problému snášela když ji při odvětvování vodíte po kmeni (výfuk je zakryt prolisy, nádrž je zaoblená) má masivní čtyřzubec na zapření pily do dřeva a masivnější kryt s brzdou. U některých farmářek jsou přední část, čtyřzubec (pokud tam vůbec je) a boční kryt často dost subtilní a výfuk si koleduje o zvalchování. Je to jen jdna z věcí, kterou bych si před koupí ohlídal.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz