Výběr pily
|
|
|
|
host - 2.122 (?) 21.10.2007 11:07
to znamená klasická vložka do válce - to jako myslíte vložku které třeba měly škodovky např. 120? Tak to jsem ještě u pily dvacet let zpět neviděl. Stejně tak válec nebo píst bez úpravy u pile jsem též neviděl, takže nevím co srovnávat.
Pile mohou mít také chromovou vrstvu, např. Karbidické povlaky typu Cr3C2 - odolávají vysokoteplotnímu opotřebení nad 500 °C, používají se na vnější části spalovacích komor, vystavené kontaktnímu namáhání, popř. erozi, lze je aplikovat plazmou nebo HVOF
Mnozí zákazníci zničí lehce i úchyt kovový, nebo šrouby lišty dokonce utrhnou !! Toto je vše známka používání tupého řetězu. (bohužel)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asteroid - Bronzový Zahrádkář (87) - 70.240 (?), 20.10.2007 14:46, zobrazeno: 70481x
Tak mne to také čeká, moje 12 let stará Partner 351, pomalu ale jistě odchází - největší problém jsou šrouby na uchycení lišty - pomalu ale jistě vylézají - u této pily jsou bohužel pouze zalisované v plastu... Jinak jsem s ní velmi spokojen, nijak jí nešetřím - topení pro větší RD - plus nějaké řezání známým - cca 25 m3 komplet - od porážky do špalků... V době kdy jsem jí kupoval stála cca 4500,-. Teď mám docela dilema, koupit si nějakou podobnou hobby pilu, nebo jít do pily za kterou dám kolem 10000 - 12000,-. Nevím jestli se mi to vyplatí - samozřejmě s kvalitnější pilou se lépe řeže , ale ta moje obyčejná také běžela hodněkrát celý den - tvrdé dřevo /dub buk akát/ průměr 20 až 50 cm - a nikdy mne ve štichu nenechala. Jsem zvědavý na vaše názory a připomínky...
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 20.10.2007 15:09
Je to typické dilema - stačí levný model, nebo mám dát více a získat více, ale je to vůbec třeba? Je to skoro k pousmání, neboť dříve, když byl po pilách hlad, tak si každý musel koupit to co bylo - možností bylo málo a spousta lidí by připlatila za silnější a kvalitnější model - leč ten nebyl k mání. V první řadě si sám musíte zodpovědět otázku, jestli se větší investice vyplatí - tím myslím předpoklad využití pily výhledově na delší dobu, dřevo, které zpracováváte - náročnost při zpracování - slabší pila stačí na menší průměry - v silnějším dřevě trpí pila i obsluha, je to časově náročnější, řezné soupravy na malých pilách mají ve větších průměrech dřeva menší řezný výkon, údržba řetězu atd.Slabší pily mají nižší cenu, ale i hmotnost, ale nejsou tak univerzální. Jestli se na to díváte z pohledu, že chcete mít tento problém vyřešen - tak bych rozhodně nekupoval základní model u žádné značky - tedy hobby a začátek výkonové řady. Viděl bych to na farm - tedy tyto stroje jsou jednak výkonově, dále i konstrukčně výše. Potom mohou výběr ovlivnit technické parametry, případně Vaše představa o tom, který to bude výrobce - nebo okruh výrobců. S pilou budete pracovat Vy, proto správně poradit znamená navázat komunikaci - tím je to směrováno dle Vašich představ, zároveň se vyhnete zbytečné chybě, nebo při výběru opomenete podstatné potřebné technické řešení, které tam není. V druhém příspěvku píšete, že pro Vás bude důležité dostat v kamenném obchodě nějakou slevu - asi to myslíte v tom, co rozhodne kde pilu koupíte - pokud ne tak si uvědomte, že takto vybírat můžete, ale abyste byl spokojen,měla by na prvním místě být volba správného modelu a u něj si porovnat cenu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.9 (?), 20.10.2007 15:42
Spíše bych volil pilu vyšší konstrukční kategorie, než-li hoby, neboť 25 m3 není až tak málo. Navíc jsem toho názoru, že hobby pila, nebo jakékoli nářadí bylo před 12 lety na vyšší úrovni z hlediska trvanlivosti a provozní spolehlivosti, než-li je tomu dnes. Dnešní hobby pily (a někteří prodejci to také netají) jsou určeny spíše pro občasné nasazení a pro malou zátěž. A ceny náhradních dílů jsou poměrně vysoké, takže se určitě vyplatí investovat do klalitní pily a potom pořizovat pouze opotřebitelné díly.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.9 (?), 21.10.2007 10:32
Spíše se rozšířila nabídka hobby pil a nářadí obecně. Schválně si srovnejte konstrukci např. elektrické pily Partner a Husqarna na té samé prodejně a uvidíte konstrukční rozdíl. U benzínových pil se nejdná pouze o konstrukci motoru, ale o celková konstrukční řešení. Stačí si porovnat, jakou kategorii nářadí bylo možné pořídit před 12 lety za 4500 a dnes. Jsou značky, které si svou kvalitu udržují a tomu odpovídá také jejich cena a pracovní kategorie. Proto není asi nejvhodnější pro poměrně vysoké pracovní nasazení volit z nabídky hobby produktů, které jsou určeny pro občasné práce. Nakonec v prospektech značkových produktů nalezne zákazník vypovídající informace. Hobby nářadí má zkrátka své limity.
|
|
|
|
|
|
|
asteroid - Bronzový Zahrádkář (87) - 70.240 (?), 21.10.2007 10:50
Já jsem stejně tak na 80 procent rozhodnutý jít spíše do nějaké farmářky, přeci jenom výkon pily mi občas scházel... S tím že jsou značky které si kvalitu udržují a tomu odpovídá i jejich cena... nevím nevím? Když vezmu například tu mojí pilu Partner 351, tak pila od stejného výrobce, podobných parametrů, ale v současnosti vyráběná a prodávaná stojí skoro stejně jako ta má před 12 lety. nevím co si o tom mám myslet.,... Je pravda že podle toho jak se dívám třeba zrovna na pily Partner - jejich vzhled se za 12 let nezměnil /kdyžtak úplně minimáně/ - do techniky nevidím, ale vypadá to že tam k žádným dramatickým změnám také nedošlo... Nevím jestli to že mi tato pila vydržela dvanáct let a ještě pár roků určitě řezat bude je náhoda, nebo prstě dobrý výrobek /moc jsem se o ní nestaral - hlavně mít ostrý řetěz, mazat, a občas vyčistit.../ Jedno je jisté, chyba ve šroubech na uchycení řetězu nejspíš u pil Partner zůstává stále, proto do ní už nepůjdu...
|
|
|
|
|
|
|
host - 2.122 (?), 21.10.2007 11:07
to znamená klasická vložka do válce - to jako myslíte vložku které třeba měly škodovky např. 120? Tak to jsem ještě u pily dvacet let zpět neviděl. Stejně tak válec nebo píst bez úpravy u pile jsem též neviděl, takže nevím co srovnávat.
Pile mohou mít také chromovou vrstvu, např. Karbidické povlaky typu Cr3C2 - odolávají vysokoteplotnímu opotřebení nad 500 °C, používají se na vnější části spalovacích komor, vystavené kontaktnímu namáhání, popř. erozi, lze je aplikovat plazmou nebo HVOF
Mnozí zákazníci zničí lehce i úchyt kovový, nebo šrouby lišty dokonce utrhnou !! Toto je vše známka používání tupého řetězu. (bohužel)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 2.122 (?), 21.10.2007 11:40
Používal se tvrdochrom, Cr3C2 je pouze náhraška za tvrdochrom. Se šrouby jsme si rozuměli dobře a skutečně stržené, utržené a jinak zničené závity má nepřímo na svědomí tupý řetěz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|