Údržba pili Dolmar PS 420

host - 90.168 (?)
14.10.2008 21:07

Lepší nechat zahřát, stačí chvilku na volnoběh nebo první řezy lehce přefiknout pár větví. Chtít plný výkon po studeném motoru - to mu moc dobře nedělá.    Držim palce ať to řeže, a nezapomeňte na dobrý záběh - pila se odvděčí výkonem a životností (já mám pokaždé u nového stroje problém zkrotit vášně a nenechat se unést pokušením zkusit co to dovede ;-)   Gl.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
tona - (3) - 59.9 (?), 14.10.2008 21:00, zobrazeno: 9527x

Dobrý večer. Koupil jsem pilu Dolmar PS420 jsem sní maximálně spokojen jen se chci zeptat jestli se má pila když se nastartuje nechat zahřát na volnoběh nebo sní můžu zrovna řezat?

host - 90.168 (?), 14.10.2008 21:07

Lepší nechat zahřát, stačí chvilku na volnoběh nebo první řezy lehce přefiknout pár větví. Chtít plný výkon po studeném motoru - to mu moc dobře nedělá.    Držim palce ať to řeže, a nezapomeňte na dobrý záběh - pila se odvděčí výkonem a životností (já mám pokaždé u nového stroje problém zkrotit vášně a nenechat se unést pokušením zkusit co to dovede ;-)   Gl.

tona - (3) - 59.9 (?), 14.10.2008 21:15

Ptám se na to proto protože servisák na prodejně mě ríkal že pila se nemá nechavat zahřát. Taky mě to dost překvapilo. Ještě se chci zeptat jak by se měla pila správně zajet?

host - 90.168 (?), 14.10.2008 21:26

Já razim zásadu plný výkon ne za studena. Nemusíte jí nechat vrčet na volnoběh 10 minut, stačí nějakých 10-20 vteřin - motor u pily se prohřeje hodně rychle.

Záběh tu je v diskuzích rozebraný ze všech stran, obecně platí nedusit v řezu ani nevytáčet naprázdno v max. otáčkách, ostrý a správně napnutý řetěz, kvalitní palivo, motor seřízený na záběh - lehce bohatší směs, nižší max. otáčky.   Gl.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 14.10.2008 22:03

Ideálně nastavený motor má ihned po startu tzv. díru, pokud chceme ihned řezat. Nastavení pro záběh umožňuje řezat v podstatě hned. Pouze je poznat nižší otáčky i výkon, neboť se část směsi sráží na stěnách a motor nemá ideální podmínky pro podávání plného výkonu. Toto je nejlépe poznat, když studený motor hned naplno zatížíme, jak se postupně stav zlepší. Já počkám cca 10 vteřin, jak je válec teplý, tak motor již reaguje na plyn. Ideální provozní teplota je ale až po cca 10 min. provozu, jak se prohřeje Mg skříň motoru, toto přináší i tu výhodu, že je teplota akumulovaná do větší hmoty a pila se dá nastartovat i po delším odstavení bez sytiče. Poměr směsi 1:50, nastavení karburátoru je již na záběh, potom lze nastavit chudší směs po cca 10-15 nádržkách. Mazání nastavte na vyšší, lépe se zaběhne řezná souprava. Jinak si myslím, že budete velmi spokojen, zatím tuto pilu používám nejraději ve slabším i silnějším - do 40cm - dřevě.    

tona - (3) - 59.9 (?), 15.10.2008 14:32

Děkuji za radu. Ještě jsem se chtěl zeptat jak má být správně napnutý řetěz.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 15.10.2008 15:21

Správně napnutým řetězem lze rukou lehce pohybovat po liště(pozor na ostré zuby a pohyb ve směru, jak řetěz běží při řezání - opačně se může poškodit olejové čerpadlo!!! ), přitom ale řetěz není prověšen cca ve středu spodní části lišty. Pokud se řetěz napne a zase povolí při pohybu, je opotřebená řetězka, nebo se může stát i to, že řetězka není přesně vycentrována. Toto se mi zatím tak znatelně nestalo, ale bylo to zde uvedeno. V průběhu řezání se řetěz povoluje, je třeba jej kontrolovat průběžně a neřezat s volným - prověšeným řetězem!!! Prodlužování řetězu přímo souvisi s jeho správným mazáním a použitím vhodného oleje. Na motorových pilách, kde je tzv. eko systém čerpadla - nemaže při volnoběhu a lze ho přesně nastavovat - je vhodnější nastavení čerpadla o stupeň více, nebo dle polohy nastavovací šroubu - pokud není změna odstupňována, případně je vhodné vyzkoušet několik řezů a podle stavu horních ploch zubů - musí být kovově lesklé - nastavení přizpůsobit. Špinavé zuby od nalepeného prachu, suchý chrastící řetěz svědčí o nedostatečném mazání a je to předpoklad k vyšším teplotám třením - prodlužování řetězu, navíc se snižuje řezný výkon, také z důvodu vyššího tření mezi lištou a řetězem a mezi dřevem a řetězem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz