údržba lišty
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.192 (?), 21.1.2009 14:01, zobrazeno: 5593x
Potřebuji poradit s údržbou lišty, je z elektrické Narexky, 35 cm. Řežou s ní rodiče v důchodovém věku dřevo do krbu. Při řezání se více opotřebovala jedna strana (je i tmavě modře zakalená) a pila teď řeže do oblouku. Když list obrátím, řeže rovně, na té straně není zničená. Mám se pokusit lištu nějak zbrousit nebo to dělají i servisy? Uvažoval jsem o koupi nové, ale narex-oregon stojí cca 750 Kč. Je jedno koupím-li jakoukoliv lištu odpovídající na řetěz 1,3, 3/8, 52 článků? Na internetu v e-shopech jsem viděl levnější lišty.
|
|
|
|
|
|
|
mirokrto - (9) - 192.29 (?), 21.1.2009 18:48
Zdravim.V kupe novej listy by som problem nevidel, staci zobrat staru zo sebou a podla nej kupit inu aj inej znacky, inej ceny inej kvality.Problem by som vydel v tej starej liste jak pisete ze je az modra od teploty.Asi vam nemazalo retaz alebo bola retaz moc nasponovana ked vznikla tak vysoka teplota.Treba najprv odstranit zavadu a listu kupit az potom, lebo hrozi ze dopadne ako ta stara.Stara lista sa da obrusit, zrazit hrany a vyrovnat opotrebenie pokial je to v medziach normy a bezpecnosti.Vo vasom pripade by som to uz neodporucal.Prajem vela uspechov.
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.254 (?), 22.1.2009 7:56
Zdravím, už to tady bylo několikrát řešeno. Příčiny jsou většinou dvě: Řezání tupým řetězem a tím pádem hodně tlačená pila do řezu, to neumaže žádný ani sebelepší olej a druhá příčina je řezání bez mazání. Důsledek se dá odstranit tak, že se poškozená lišta přebrousí na pravoůhlé brusce. Standa.
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.192 (?), 22.1.2009 10:57
Díky za radu, příčinu tady nebudu raději rozebírat to je mi vše jasné, mě pila sloužila 6 let, rodiče s ní letos řezali první rok... Jen jsem nevěděl jestli se lišta může zbrousit aby se vyrovnalo opotřebení, případně jestli můžu dopasovat jinou než drahou NAREX, co jsem našel na netu tak měly větší poloměr rolky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 22.1.2009 11:24
Doporučil bych hlavně naučit rodiče obsluhovat pilu - správně napnout řetěz, netlačit na pilu, kontrolovat funkci mazání + občas dolít olej ;-) atd. atd.
Lištu můžete vzít do servisu, možná by šla dát do pořádku. Ale jestli je vypálená do modra, tak bych spíš pořídil novou - zrovnat jí není problém, problém je vypálení do modra = změna vlastností materiálu (bude měkká jak bláto a moc dlouho nevydrží). Vybrat správnou - nejlíp vzít jí sebou do krámu a podle ní vybrat stejnou. Značkové bývají kvalitnější. Gl.
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 22.1.2009 17:07
Je to možné zaměnit, ale musí pasovat napínák, mazací otvor, to ostatní je jasné - dělení, délka. Lišta více do špičky má ten význam, že je více eliminován zpětný vrh, ale zase tyto lišty nevydrží tolik, jako s 3 a více nýty na rolltopu, protože mají uložení robustnější. Tuto lištu byste měl dostat koupit kolem 500,-Kč. Teď jsem kupoval Oregon 38cm 3/8 1,5mm a stála 633,-Kč. Tu stávající můžete nechat odborně prohlédnout a na nějaké horší dřevo se dá příležitostně využít.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|