Stihl MS441 x Husqvarna 575XP x Dolmar PS7900?
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.229 (?) 8.3.2013 1:34
Karle také zdravím, je vidět, že vás MS461 láká, není divu, když jsem koukal na youtube tak to řeže jak ďas, taky bych ji bral, kdyby ji Stihl nabízel za 12k. Vibrace a podobné údaje ale máte v těch tabulkách, je na nich vidět, že 461 bude na vibrace na tom opravdu lépe, ale jen když pilu budete protáčet a nic neřezat, což je málo kdy (sem tam při odvětvování) v řezu a při volnoběhu je na tom hůř. Všechno jsou to hodnoty co se v pohodě dají krásně vydržet, ale pokud s pilou budete řezat každý den 8 hodin, pak se samozřejmě může přihlásit organismus sám vazoneurózou. Právě proto je dobré pro profíky jednak vyhřívání a jednak co nejmenší vibrace. Já včera porovnával 372 X-torq se Solem 681 a určité rozdíly se najdou Když si odmyslím fakt, že pila má na boku nálepku X-torq ale je to stará dobrá 372, což se mi teda vůbec nelíbí a Husqvarně bych za toto nevybíravě vyhuboval do sviní , tak váhově na tom je 681 citelně hůř (to jsem čekal) vibracema to samé, přičemž pod plynem se to dosti zmírní u obou pil. Ergonomií je na tom lépe Solo , 372XP má moc blízko přední a zadní rukojeť a po pohledu do tabulek na délku motorů u ostatních pilek to vypadá, že je v tomto Solo nejvydařenější, bohužel má co dohánět ve výšce a hlavně šířce a zapracovat i na těžišti, 560XP zatím silně vede. Jinak s těma emisema je to podle mě odvislé od spotřeby. Řežu často pod kůlnou a zůstávalo to tam dost začouzený, začal jsem používat aspen a fantazie, dá se tím řezat i v místnosti nebo dát čumák před výfuk a z vejfuku nejde nic, jen vůně. Nicméně po pohledu do tabulek na spotřebu je jasné, že 461 bude o jeden a půl až dvě deci za hodinu žíznivější = tabulkově při hodinovém nepřetržitém řezu místo 2,3l benzínu spálíte 2,5l, ale zase na druhou stranu dřevo bude rychleji pořezané a tak ušetřím čas a potažmo benzín. Jak říkám parametrově je 461 mašina a moc dobrá, což potvrzují i videa na youtube, jde o to, aby se nes... když je to novinka. Co jsem se tak bavil s profíkama, tak to je samá 441 a 372ka, 461 bohužel žádná a tak rád bych ji vyzkoušel
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.229 (?), 8.3.2013 2:41
Ještě se vrátím k tomu co jsem zapoměl a sice, že člověk by neměl zapomínat i na to, že vibrace ovlivňuje i délka lišty, čím delší, tím větší celková váha a vibrace, což jsem koukal, že třeba u Sola 681 není nepodstatný rozdíl, zde právě podle mého pramení zvednutí hodnot vibrací o půl m/s² u 372X-torq, která je o 3 deka těžší. Jinak stará 372 je vibracema při řezu výborná s hodnotama 2.0 m/s² a 3,1 m/s² se nemá za co stydět. Na volnoběh a bez zátěže je naopak lepší MS441, váhově vede 372 a to je dost pádný důvod výběru, takže suma sumárum, přeji šťastnou ruku při výběru
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karel73 - (7) - 169.121 (?), 8.3.2013 12:28
Zdravím, hrubky neřešte, nepíšeme diplomku:-) Díky za info, ta tabulka je zajímavá, odkud je? (zajímalo by mně jak je na tom 362) Díky ní se mi trochu potvrdil můj prvotní předpoklad, že silentbloky to neutlumí tak jako pružiny - pominu řezání na doraz, kdy pružiny nemají možnost tlumit, já jsem totiž již někdy loni na konci léta měl v ruce tu 461(omlouvám se, zapoměl jsem to uvést již při jiných příspěvcích), ale bez řezné soupravy a suchou a zklamáním trochu byla právě absence pružin, ale říkal jsem si, že si počkám až vylezou katalogové informace. Tam jsou uváděny jen ty dvě hodnoty bez dalšího rozvedení, což je škoda a tehdy sice vede malinko 441 před 461, ale právě proto, že 362 kterou mám má uvedeno 3,5/3,5 jsem si myslel, že mezi 441 a 461 nebude takový rozdíl, ale vidím, že ta 441 bude asi fakt takový etalon měkké pily, aspoň teda u Stihlu. Tu 372 máme v práci také, vůbec není špatná, ale zkrátka (ač mám známého v H, ale i ve S a D) jsem nakonec pořídil tu 362, která je výborná, ale trocha výkonu se nikdy neztratí a ta určitá kultivovanost bude asi přece jen rozhodující pro koupi té 441. Tuto sezonu jsem měl dost práce v mýťáku a jestli to bude takhle pokračovat, bude jí ještě víc a druhou pilu budu potřebovat. Nikde jsem to nezjišťoval, ale ten aspen se může použít i ve stihlkách?
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.229 (?), 8.3.2013 14:06
Karle o 11 postů výše máte odkazy na testy zkušebny probíraných pil a od tam jsem to zkopíroval a máte tam i jak postupovat, když neumíte německy
K tomu Aspenu, je to výborná věc pro toho kdo často neřeže a moc neřeže, nevodnatí to, nestárne to, neusazuje se to v karbecu, nekarbonuje ve výfuku a ve válci, nesmrdí to a nečudí, můžete řezat skoro i v místnosti i když bacha na CO2 Jediná nevýhoda je, že je to drahé, ale když někdo řeže po celý rok a ne jen dovezený klaďák jeden den v roce a celkově za ten rok vyřeže např. 5l-10l tak si myslím, že je to ekonomičtější řešení než klasická směs, kterou musím furt míchat čerstvou, starou vylívat i s drahým olejem a navíc to neleptá pilu jako klasický benzín. Osobně chystám dřevo po celý rok průběžně a leju to do všech pil. Pro profíka to cenově není, ale pro samovýrobce to má kromě ceny hodně výhod. Dovedl bych si představit uplatnění i třeba u hasičů, zahrádkářů v sadu atd. Posílají to i poštou, ale musí se člověk domluvit s prodejcem, jelikož se jedná o výbušný náklad.
ASPEN 2T je směs speciálního alkylátového benzínu a 2% plně syntetického oleje pro dvoutaktní spalovací motory vyvíjená ve spolupráci s profesionály za účelem ohleduplnosti k lidskému zdraví a ochraně životního prostředí.
Obsahuje oproti běžnému benzínu BA 95 stopové množství benzenu, toluenu, síry a olefínů. Je alternativou olovnatých i bezolovnatých automobilových benzínů.
Alkylátový benzín je vyráběn syntetickou cestou z čistého plynu, který se získává při rafinaci ropy. Výsledkem je velmi čistý benzín.
Velmi vhodný pro dlouhodobé několikaměsíční uskladnění sezonní techniky.
Výhody dvoutaktního (2t - dvoudobého) benzínu ASPEN
- můžete nechat ASPEN v nádrži i když se stroj delší dobu nepoužívá
- nemusíte míchat směs
- ASPEN zvyšuje výkon a prodlužuje životnost motoru.
- zároveň udržuje čistý spalovací prostor s méně usazeninami
- stroj jde snáze nastartovat, má hladší a kultivovanější chod
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.229 (?), 8.3.2013 14:07
Abych vám tedy usnadnil hledání, tak to sem hodím.
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.229 (?), 8.3.2013 14:25
Dobrá demonstrace hlavně to rozleptání polyšu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karel73 - (7) - 169.121 (?), 8.3.2013 16:33
Úplně jsem zapomněl, že to tam je, takže díky za ochotu a info. Koukám, že při plném zatížení jsou tabulkově 362 a 461 skoro stejné, no zase je o čem přemýšlet. Díky a přeji hezký den.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|