Lidi v lese jsou kolikrát jednodusší viz video.
Pravdou je, že člověk který řeže palivo do kotle nekácí běžně takové průměry a z 99,9% jsou to průměry kolem 30cm.
Dlouhodobým systémem nákupů pil jsem došel k názoru, že nejlepší na tuto činost je pořídit si jednu lehoučkou 40ccm pilku + jednu 60 ccm a když na to máte dřevo, tak i 80ccm ale ekonomicky a celkově nevýhodnější je si koupit jednu 50ccm, která bez námahy zvádne z 99,99% jakéhokoliv palivo a váha 5Kg je prostě luxus.
Zakopaný pes MS311 je v tom, že je to těžká kráva s nic moc výkonem a to pak jakákoliv spolehlivost a cena v akci jde stranou, teď si dotyčný bude kupovat (bude muset) ještě další hobby nebo farm, kde se bude soustředit na váhu, řekněme, že si koupí za 12k Stihl 251. Výsledek je takový, že bude mít doma dvě nic moc pily za 26000Kč Když by si rovnou koupil Stihl 261 nebo Husqvarnu 550, tak má lehoučké děla se kterýma je radost dělat a navíc by ušetřil 11 000Kč. Takto po půlhodině práce bude zedřenej jak pes. Pokud mám palivo stylem, že mi dovezou klaďák nějakých hovad 50cm - 60cm buků a já budu mít pilu pouze na špalkování, pak se opět dalo koupit lépe, jít do Mountfieldu a koupit tam nějakou silnou Solovku, nebo na Dolmarku, kde mám výkon úplně někde jinde a navíc za o 2000Kč menší cenu. Výsledek je ten, že MS MS311 je pro palivo a chystání dřeva pro R.D. absolutně špatně vybraná pila a ekonomicky jakbysmet. Pokud farmu od Stihl, měl jít do 271 nebo 291 a nebo jít do profi, kde i u 60ccm jsem na jiné váze a u méně zaběhlých značek mám srovnatelnou cenu.