Solo v Mountfielde
|
|
|
|
host - 111.65 (?) 7.2.2013 22:43
Stojím před rozhodnutím jaký vhodný olej na přípravu směsi koupit.Při dnešních kvalitách benzínu bych nerad dopadl špatně a pilu bych nechtěl zadřít.V návodě od Mountfieldu je psané, že 2T olej Solo, který neprodávají a olej prosint od emaku.Rád bych dal Solo olej, vždy se má alespon' v záruce dávat originální od výrobce.Ale ten bohužel v okolí nemohu sehnat, malé prodejny nejsou.Dále mě v návodu zaráží poměr mísení směsi, olej Solo nebo prosint od Emaku je v 1:50 a jiné oleje od jiných výrobců dávat 1:25 což se mě zdá na zakarbonování motoru a vdechování kouře hodně.A prvních 5 nádržek jakéhokoliv oleje také v poměru 1:25.Mnohde jsem slyšel, že karburátor už s výroby je nastaven na bohatší směs, tak by se ani více nemuselo dávat.Neřeknu 1:40,ale toto se mě zdá i hodně.Dále na internetu v německém originálu od Sola, jsem četl, že směs by měla být namíchána s oleje se specifikací třídy JASO FB, ISO-L-EGB nebo podobné kvalifikace a třeba například ten Prosint má třídu API TC, JASO FC.Má někdo zkušenosti s oleji a vysvětlil by mě ty třídy, která je nejlepší a hlavně který olej by byl pro Solo teda nejvhodnější.Husqvarna HP(syntetický),Husqvarna XP(polosyntetický)třídy jsem nikde nenašel nebo Stihl HP(minerální),nebo Stihl HP ULTRA(syntetický)asi nejlepší ale taky nejdražší. Nebo Dolmar, ale ten má API TC, JASO FD, GLOBAL GD.Jsem i ochoten si rozumně připlatit, ale abych udělal pro motor pily to nejlepší.Děkuji za rady.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.65 (?), 7.2.2013 0:11
Mohl by mě někdo, kdo si v Mountfieldu pořídil mot.pilu Solo 681 dát odkaz na český návod?Dostal jsem jen knížečku, kde čeština nebyla.Předem děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.106 (?), 7.2.2013 6:47
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.250 (?), 7.2.2013 16:00
Na stránkách Mountfieldu si najděte tuto pilu pod ní jsou ruzné doplnky a až dole pod nimy je návod ke stažení.
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.188 (?), 7.2.2013 16:40
pozrel som si ten navod... ale zarazilo ma vyhlasenie o zhode. Je z roku 2006...cize uz 7 rocny model, nic asi technologicky prevratne.
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.10 (?), 7.2.2013 17:40
Píly s klasickými motormi už končia. Všetci lídri v motorových pílach prechádzajú na motory riadené riadiacou jednotokou. Kým sa dá chcem si kúpiť klasiku vo väčšej kubatúre, chodiť do lesa s počítačom sa mi nejak nevidí. Najviac sa mi pozdáva Dolmar 7900 HS. Solu 681 som odolal aj za tú neskutočnú cenu v MTF. Keby to bol iný predajca, pravdepodobne by bola píla už doma. MTF nemá moju dôveru.
|
|
|
|
|
|
|
host - 149.89 (?), 7.2.2013 20:26
a moderní traktor by jste vymenil za valacha (koníka)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.65 (?), 7.2.2013 22:43
Stojím před rozhodnutím jaký vhodný olej na přípravu směsi koupit.Při dnešních kvalitách benzínu bych nerad dopadl špatně a pilu bych nechtěl zadřít.V návodě od Mountfieldu je psané, že 2T olej Solo, který neprodávají a olej prosint od emaku.Rád bych dal Solo olej, vždy se má alespon' v záruce dávat originální od výrobce.Ale ten bohužel v okolí nemohu sehnat, malé prodejny nejsou.Dále mě v návodu zaráží poměr mísení směsi, olej Solo nebo prosint od Emaku je v 1:50 a jiné oleje od jiných výrobců dávat 1:25 což se mě zdá na zakarbonování motoru a vdechování kouře hodně.A prvních 5 nádržek jakéhokoliv oleje také v poměru 1:25.Mnohde jsem slyšel, že karburátor už s výroby je nastaven na bohatší směs, tak by se ani více nemuselo dávat.Neřeknu 1:40,ale toto se mě zdá i hodně.Dále na internetu v německém originálu od Sola, jsem četl, že směs by měla být namíchána s oleje se specifikací třídy JASO FB, ISO-L-EGB nebo podobné kvalifikace a třeba například ten Prosint má třídu API TC, JASO FC.Má někdo zkušenosti s oleji a vysvětlil by mě ty třídy, která je nejlepší a hlavně který olej by byl pro Solo teda nejvhodnější.Husqvarna HP(syntetický),Husqvarna XP(polosyntetický)třídy jsem nikde nenašel nebo Stihl HP(minerální),nebo Stihl HP ULTRA(syntetický)asi nejlepší ale taky nejdražší. Nebo Dolmar, ale ten má API TC, JASO FD, GLOBAL GD.Jsem i ochoten si rozumně připlatit, ale abych udělal pro motor pily to nejlepší.Děkuji za rady.
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.188 (?), 7.2.2013 23:01
Zacnite olejom Dolmar alebo Stihl..a drzte sa ho..nic tym nepokazite... viem co hovorim..
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.229 (?), 8.2.2013 8:19
Všechny oleje co jste zmínil od Stihl a Husqvarny jsou výborné až na ten červený Stihl, ten hodnotím jako nejhorší z těch 4. Podle návodu píšou prvních 5 nádrží 1:25, ale ve skutečnosti stačí první nádrž 1:40 - 1:35 a pak už můžete oleje ubrat, jedná se o prvotní promazání neochozených a suchých částí a proto je více oleje jistota nezadření vlivem většího zahřívání a tření neochozených dílů. Zároveň je první nádrž absolutně nejdůležitější na zajetí i když se zajíždí pila nádrží cca 10, tak 60% zajetí je první nádrž. Na první nádrž neřežte velké kmeny, protože pilu připravíte o výkon. Neřežte s ní ani pod otáčkama a plyn v zátěži vždy na plno. Nejideálnější zajetí motoru co mám vyzkoušeno na motorce a autě je jízda s minimální zátěží (jen šofér) a sem tam vytočit motor na plný pecky a nešetřit ho. U pily by to mohlo platit také, ale pila nemá stavěný motor na vytočení bez zátěže na plné otáčky dlouhodobě, to ji přetáčíte a zadřel by jste. Zajíždět ji v silném dřevu je ale horší, než když ji necháte bublat na volnoběh s občasným vytočením motoru na plný plyn bez zátěže na 6s (jednou za 10 minut), suplujete tím vlastně odvětvování. Ideální je měké slabé dřevo (smrk), kde projedete motor na nízkých (volnoběh) středních (řez) i vysokých (odvětvování). Druhý způsob zajížděním na volnoběh s občasným vytočením jste na tom pořád rozhodně lépe (pila jede na malých a vysokých) než u silného kmenu (pouze malé), kde se motor pořádně nevytočí, pak je pila udušená a nejde do otáček. Jinak v tom ale není žádná věda, prostě s pilou normálně řežte a do první nádržky cvrknite víc oleje. Na 4,7KW pile rozdíl výkonu nepoznáte, bude to katr tak jak tak. Olej používám XP, karbonizuje o trochu více než plná syntetika Husqvarna HP a Stihl ultra ale je dlouhodobě vyzkoušený nemalým počtem lesáků a má příznivou cenu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|