řetězy Carlton - zkušenosti
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.227 (?), 24.11.2008 15:00, zobrazeno: 18856x
Koupil jsem si 2xřetězy Carlton přes internet jako výhodnou nabidku.Ovšem pozoruji v poslední době, že i přes exaktní nabroušení tyto řetězy po cca. 10 minutách ztrácí ostrost, ze začátku pila jede jako posedlá, tvorba pilin výborná, ale po udaném časovém limitu, je konec a řetěz je tupý..Když nasadím řetěz Oregon je to nesrovnatelně jiné.Jedná se o řetězy 325, 64 článků typ BL21.Máte li někdo skušenosti s touto značkou řetězu, prosím sdělte mně je zde na webu.Díky J.M.
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.227 (?), 24.11.2008 15:21
Výzkum řeznosti pilových řetězů
Cílem příspěvku je na základě experimentálních měření zhodnotit řeznost pilových řetězů. Řeznost byla posuzována na zákla-dě velikosti odřezané plochy v závislosti od opotřebení řezného nástroje. Měření se uskutečnilo na experimentálním zařízení navrhnutém na Katedře obrábění dřeva TU ve Zvoleně a elektrické řetězové pile Stihl MSE 180C. Použity byly čtyři typy pilových řetězů od výrobců Stihl (3/8“ PICCO MICRO-profi, 3/8“ PICCO MINI-hobby), Jonsered (3/8“-profi) a Carlton (3/8“-profi). Řezání se uskutečnilo na bukových hranolech (rozměr 10x10 cm, vlhkost 32–34 %).
Pilový řetěz Carlton dosáhl otupení dříve než řetězy Stihl a Jonsered. Po porovnání hodnot zlomových bodů „profi“ řetězů lze konstatovat, že „hobby“ řetězy od tradičních výrobců Stihl a Jonsered jsou vyšší kvality než výrobek nového výrobce Carlton, který je určen na „profi“ použití. Řetěz Jonsered vykázal při experimentu nejvyšší kvalitu. Pilový řetěz Stihl se opotřeboval pomaleji než řetěz Jonsered, přitom na druhé straně má přibližně o 50 % větší řezný výkon.
Tady je tedy vidět, že na té kvalitě něco bude!
|
|
|
|
|
|
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 220.253 (?), 24.11.2008 15:23
Výzkum řeznosti pilových řetězů: Cílem příspěvku je na základě experimentálních měření zhodnotit řeznost pilových řetězů. Řeznost byla posuzována na zákla-dě velikosti odřezané plochy v závislosti od opotřebení řezného nástroje. Měření se uskutečnilo na experimentálním zařízení navrhnutém na Katedře obrábění dřeva TU ve Zvoleně a elektrické řetězové pile Stihl MSE 180C. Použity byly čtyři typy pilových řetězů od výrobců Stihl (3/8“ PICCO MICRO-profi, 3/8“ PICCO MINI-hobby), Jonsered (3/8“-profi) a Carlton (3/8“-profi). Řezání se uskutečnilo na bukových hranolech (rozměr 10x10 cm, vlhkost 32–34 %). Pilový řetěz Carlton dosáhl otupení dříve než řetězy Stihl a Jonsered. Po porovnání hodnot zlomových bodů „profi“ řetězů lze konstatovat, že „hobby“ řetězy od tradičních výrobců Stihl a Jonsered jsou vyšší kvality než výrobek nového výrobce Carlton, který je určen na „profi“ použití. Řetěz Jonsered vykázal při experimentu nejvyšší kvalitu. Pilový řetěz Stihl se opotřeboval pomaleji než řetěz Jonsered, přitom na druhé straně má přibližně o 50 % větší řezný výkon.
Jak vidíte, není každá výhodná nabídka výhodná. Jinak může být možná také problém v použití řetězu s hranatým profilem zubu, použitým na dřevo znečištěné tvrdými částicemi, který se na něm ztupí dříve než kulatý profil zubu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 24.11.2008 16:22
Zdravím, na posouzení kvality nemusím číst LP, ani jiné posudky. První posouzení je při broušení, barva (teplota) jiskry mi vždy hodně napoví! SABRE - dnes již neprodávaný - tvrdý, křehký, nedrží zuby. Ano odpadávaly extrémně zuby při řezání tvrdého dřeva - jiskra bílá. STIHL - občas úlet s čepy, měkké a řetěz se více natahuje, jinak ostří snese až neuvěřitelné, zkusil jsem řezat např. minulý týden v 17,45, létaly občas jiskry od špíny ve dřevě, ale na řetězu to znát nebylo, barva jiskry světlounce žlutavá až žlutá. OREGON - také občasné úlety, ovšem s povrchem zubů a někdy také s čepy, staré provedení díky jen potahu na povrchu zubů, tolik nesnese, nové již více, barva světle žlutá až žlutá. HQ, Jonsered neposuzuji, neboť to je Oregon. SARP - bez prvků pro zvýšení mazání, slabé prvky ochrany před zpětným vrhem, měkčí čepy, barva sytě žlutá až žluto červená. CARLTON - plech! Zuby jak trhací kalendář, zvlášť pokud majitel srazí omezováky, tvar zubů - nic moc, barva tmavě žlutá až červaná, občas se jim povede některá šarže a barva je sytě žlutá, některý zub i světle žlutá. WINDSOR - na úrovni Oregonu. KOX - vzhledem k jejich zaměření na Harvestory jsou na úrovni Oregonu a spíše blíž ke STIHLu.
Snažím se vždy každý nový řetěz ozkoušet nejprve sám a pak teprve prodávat/neprodávat. Nevím kolik z vás pamatuje řetězy ČZ, ale Carlton a Sabre bych zařadil na jednu úroveň. Každý má něco jiného, ale všechny dohromady bych použil tak na zlého psa místo obojku.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.138 (?), 24.11.2008 17:42
Mám zkušenosti odlišné. Kdysi jsem prodával řetězy stihl, oregon a carlton. Zákazníci mi začali vracet řetězy stihl se slovy „co to je za žebr…, vždyť to nejsou zuby, ale výlisky z plechu, které se natahují jako kdyby byly z olova“.A skutčně zuby byly z extrémně tenkého plechu, různě pokroucené a natažené, což kvalitní řetěz neudělá. Za takovou výrobu by se asi styděli i Číňani. Podobný řetěz vyrobený stejnou technologií jsem viděl na 180ce. Zub oregonu sice držel, ale lidem se zdál být krátký. V průměru se dal třikrát automatem nabrousit, ale carlton 5x. Carlton se lidem líbil a líbí nejvíce. V celku se shodují, že sním pořežou nejvíce dřeva. Mě osobně je to jedno co chtějí, to jim prodám. Někde tu na fóru jsem podobné zkušenosti četl a to včetně nafocených obrázků zdeformovaného stihl řetězu, ale nemohu to najít. Celkově bych to viděl spíš tak, že carlton začíná ujídat koláče a to nejen u nás, ale na celém světě a konkurence něco musí udělat aby tak nebylo.
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 103.201 (?), 24.11.2008 18:07
To ale máte na mysli malé 3/8 1,3mm. Tam jsou skutečně na řetězech Oregon zuby delší - dle typu a mají menší prořez, Stihl má zuby širší. Na slabších pilách to dělá problém s řezným výkonem. Carlton jsem několikrát také použil, ale většinou je to Oregon a Stihl (0,325 1,5 mm ,1,3mm a 3/8 1,3,1,5).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.138 (?), 24.11.2008 18:29
Ano, protože v testech je uveden i hobby (konkrétně 3/8“ Picco mini-hobby) a nejenom tento údaj se mi zdá přitažen za vlasy.
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 24.11.2008 18:52
44.138, co to je za řetěz Picco Mini -hobby? Znám pouze Picco micro mini = 1,1 a Picco micro, nebo Micro comfort = 1,3. To o čem píšete se týká řetězů bývalých Pici micro nano PMN 1,1 (takzvaný plecháček!), ten již Stihl opustil a jsem tomu rád. Zuby tam létaly jako u Sabre a Carltonu. Stačil suk v tvrdém dřevu. Carlton ujídá z koláče jen cenou a všichni kteří si ozkouší nové řetězy Oregon a Stihl, už ho nechtějí ani vidět! Nevím co máte za "automat", ale žádná stolní bruska nedělá bez obsluhy. Skříně na harvestory nejsou na tyto prdítka stavěny a pak tyto rychle mizí! Základem práce je bez roztočení brusky "dojet" zubem ke kotouči, zkusit první brus zda kryje a případně lehce dodat, pak nemůže zmizet půl zubu. Pokud není zrychtovaný řetěz do půlky, stáhnu víc jen třeba dva, tři zuby a hotovo. Časem se i tyto srovnají.
Ještě taková drobnost. Přečetli jste si test dobře ? Výsledek je popsán opravdu odborně ! Nejlepší výsledek = Jonsered, přičemž se řetěz Stihl otupil pomaleji a má výrazně vyšší výkon ??? To hodnotil asi Ferda Mravenec !
Radek
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.138 (?), 24.11.2008 19:45
Z vašeho příspěvku kouká jenom zloba a to není dobré. Co je to za řetěz? Tak tato otázka by měla být dána spíš výzkumníkům kterých se tak zastáváte, nebo také je vám to divné co to tam píší? Já jenom napsal, že mé zkušenosti respektive zkušenosti mých zákazníků jsou odlišné. Rozhodně nebrousím řetězy tak, že nabrousím tři zuby víc a zbytek míň. Nebudu vám váš názor nijak rozmlouvat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|