Provoz a údržba motorové pily
|
|
|
|
host - 176.56 (?) 24.7.2008 19:00
max.otacky ako aj doporucene ot. mate v navode, tiez v tom navode je, ze to ma nastavovat osoba, ktora je na to skolena s pouzitim otackomeru (schvalne som pozrel viac navodov a nikde nebolo, ze nastavenie karburatoru ma urobit kutil podla sluchu, alebo diskusie)... to ako casto sa maze ihlove lozisko je tiez v navode, u HQ to je raz tyzdenne kvalitnym tukom (nie silikonovy olej), ale u Dolmar to moze byt ine... ja napr. pri takmer dennom pouziti pily to mazem raz za 2 tyzdne, za mesiac, ako pride, jednoducho kaslem na to a nic sa nestalo... akurat mazem koliesko na liste (na konci listy) kazdy den... co sa tyka benzinu v nadrzi, tak viac ako 8 rokov som benzin nechaval stale v nadrzi a k poskodeniu membrany nedoslo, to iste s olejom, vzdy v nadrzi bol olej, ked mi dosiel benzin a bolo treba pilu odlozit, tak aj tak som ten benzin dolial, aby plavak nebol "nasucho"...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 75.199 (?), 21.7.2008 15:57, zobrazeno: 15626x
1. Jaké jsou nejvhodnější otáčky při řezání pilou?
2. Není lepší pracovat s pilou až zhasne(dojde palivo) nebo
je jedno zda trochu paliva vždy zůstane? Tady na diskusi jsem četl, že benzín naleptává membránu karburátoru. Pilu používáme o víkendu.
3. Jak často a čím mazat jehlové ložisko?
pila Dolmar PS 500
Díky za odpovědi
|
|
|
|
|
|
|
host - 75.199 (?), 24.7.2008 16:57
nikdo nic?
|
|
|
|
|
|
|
Dan Rohanský - (14) - 170.170 (?), 24.7.2008 17:16
Otáčky byste měl mít napsané v návodu (většinou kolem 13000 ot/min). Benzín dolejvám raději dřív - když je tam cca 1/4 nádrže, protože pak mi to špatně nasává když pilu nakloním. Jehlové ložisko - tade jestli myslíte to u řetězky, tak podle potřeby já jsem ho ještě nemazal - když sundáte řetězku tak ho rovnou i namažte vazelínou nebo ložiskovým olejem apod...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.56 (?), 24.7.2008 19:00
max.otacky ako aj doporucene ot. mate v navode, tiez v tom navode je, ze to ma nastavovat osoba, ktora je na to skolena s pouzitim otackomeru (schvalne som pozrel viac navodov a nikde nebolo, ze nastavenie karburatoru ma urobit kutil podla sluchu, alebo diskusie)... to ako casto sa maze ihlove lozisko je tiez v navode, u HQ to je raz tyzdenne kvalitnym tukom (nie silikonovy olej), ale u Dolmar to moze byt ine... ja napr. pri takmer dennom pouziti pily to mazem raz za 2 tyzdne, za mesiac, ako pride, jednoducho kaslem na to a nic sa nestalo... akurat mazem koliesko na liste (na konci listy) kazdy den... co sa tyka benzinu v nadrzi, tak viac ako 8 rokov som benzin nechaval stale v nadrzi a k poskodeniu membrany nedoslo, to iste s olejom, vzdy v nadrzi bol olej, ked mi dosiel benzin a bolo treba pilu odlozit, tak aj tak som ten benzin dolial, aby plavak nebol "nasucho"...
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.65 (?), 24.7.2008 19:34
U dolmaru PS 4600 - PS 5000, ani stihlu 024 AV a 044 AV není mazání jehlového ložika řetězky uvedeno. Ložisko se přimazává olejem pro mazání řetězu. Mažu jej pouze po rozborce, kdy ložisko vyčistím. Nicméně toto ložisko obecně není slabina motorových pil. A.W.
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 24.7.2008 19:43
1. správná řezná rychlost řetězu = vysoké otáčky = většinou plný plyn, jen ve slabším dřevě ubrat (nevytáčet do max. otáček bez zatížení). PS 500 má max. otáčky 13500, já to mám po záběhu seřízené na 13300.
2. je to jedno, jen při delším odstavení je lepší vyjet do sucha (mazací schopnost oleje v benzínu rychle klesá - taky se na jaře vyrojí spousta zadřených dvoutaktů)
3. jehlové ložisko nemažu, leda při sundání řetězky. Gl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 120.31 (?), 24.7.2008 22:57
Ať je dřevo silné nebo slabé, když je pila v záběru musí být plyn nadoraz.
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 25.7.2008 9:16
Já bych to řekl jinak: pila v záběru musí mít vysoké otáčky = obvykle plný plyn (vždycky ne, jsou situace, kdy plný plyn = max. otáčky bez zatížení, a to motor nemá rád). Rozhodně se nesmí dusit v malých otáčkách - to se zase nelíbí spojce. Gl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 120.31 (?), 25.7.2008 12:43
Max. otáčky bez zatížení nejsou dobré hlavně při záběhu, ale je snad jasné že to nikdo nebude půl hodiny tůrovat. Jinak se optejte někoho kdo dělá s pilou profesionálně jestli se má řezat aniž by byl plný plyn.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|