Šáhl jsem si do svědomí :-) - je pravda, že těch skutečně silných (80cm a více) je v lese cca 1/3, zbytek je slabší. Asi je to tím, že ty velké stromy budí respekt (souhlasím - bude na ně potřeba odvaha).
Doteď jsem používal Stihl 041AV (61ccm) - je to "babička", ale dalo se s ní rozřezat prakticky všechno, šlapala 30 let. Bohužel, má vážnější závadu. Taky už je na mě dost těžká a ergonomie není jako u novějších pil (táta má HQ 55 se kterou jsem také parkrát řezal).
Dokud bylo možné dělat u lesů samovýrobu, dělal jsem většinou probírky - max. střední stromy. Samozřejmě nedělám v úkole, když se unavím, tak si odpočinu, je to pro mě trochu zábava / sport (v práci sedím za stolem). Takové obry jsem ještě nekácel, takže na začátku si to asi nechám předvést od profesionála.
Pokud bych měl kupovat dvě pily, musel bych koupit použité a toho se trochu bojím (proč by někdo prodával pilu, která bezvadně funguje). Ještě to nechám dozrát, ale asi koupím zase něco kolem 60 ccm. Jinak názor, že těch 30 kubíku udělám i s 50ccm není z mé hlavy - již jsem se poptával a dostal jsem protichůdné rady, proto jsem dal dotaz i na toto fórum. Nových HQ jsou pěkné, moderní (560/555) - upřednostňuji ale spolehlivost a výdrž.
Díky všem za Vaše názory.