Ostřička pilových řetězů Güde 2500 "profi"
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?) 30.10.2008 17:51
Pedro, když si vezmu manuál, poslední tabulku, úhly jsou seřazeny 30/60/10. 30° je jasných, 60° u Comfortu najdete opravdu po přiložení vypnuté brusky k zubu, je tam však problém s tím číselníkem! 90/10° tam je to tak jak jsem napsal výše. Díky tomu zmatku v číselníku se asi budeme těžko domlouvat, zkuste si opatrně kotoučem ještě otočit, aby se "opsal" na zub. Na vašem číselníku to bude někde okolo 50°, ještě záleží na vyklopení, to dejte na nulu - svorka rovně -, pak nastavujte teprve čelo zubu. Pilník ve vodítku ten úhel udělá, ale tím, že část ho zůstane nad zubem a svým průměrem.
Radek
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 30.10.2008 17:51
Pedro, když si vezmu manuál, poslední tabulku, úhly jsou seřazeny 30/60/10. 30° je jasných, 60° u Comfortu najdete opravdu po přiložení vypnuté brusky k zubu, je tam však problém s tím číselníkem! 90/10° tam je to tak jak jsem napsal výše. Díky tomu zmatku v číselníku se asi budeme těžko domlouvat, zkuste si opatrně kotoučem ještě otočit, aby se "opsal" na zub. Na vašem číselníku to bude někde okolo 50°, ještě záleží na vyklopení, to dejte na nulu - svorka rovně -, pak nastavujte teprve čelo zubu. Pilník ve vodítku ten úhel udělá, ale tím, že část ho zůstane nad zubem a svým průměrem.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 30.10.2008 23:39
Děkuji Pedro, za poučení který úhel je který. Za těch pár dní co brousím jsem si ještě nestačil všimnout. Ale vážně, pokusím se dopátrat letáček, který jsme tenkrát dostali k novým Comfort řetězům a dát ho sem. Jsou tam rozkresleny úhly nového provedení! Jinak mi tato doskuze připadá jako ta o sundávání věšáků. Do toho ještě ARB napíše úhel 85°a podle toho manuálu, který jsem stáhl přímo na GUDE. cz, by byl kotouč téměř rovně jako na omezováky!? Jsem z toho jelen. Na JOLLY i na mé starodávné Oregon brusce je číselník pro úhel řezu v zadu, na rameni a protiryska na spodním stole. Dám sem ještě radši obrázky dvou úhlů dost podobných a přitom zcela jiných. Je to staré provedení!
Radek
|
|
|
|
|
|
|
standovic - (7) - 224.10 (?), 16.12.2008 19:36
Tak jsem se taky stal majitelem teto brusky, slozil jsem ji do kupy, pridelal ke stolu a uz se brousi o sto sest bez problemu.S.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 6.2.2009 17:50
Já mám tu brusku také a s úhly není problém, je to pro stihl 60° a pro oregon normální provedení 60° (pro modré 55°) úhel 85°uváděný u některých řetězů je myšlen úhel v podélné rovině zubu, který se ale na brusce nenastaví. Tato bruska je naprosto stejná jako bruska OREGON. Jenom bylo nutno dokončit opracování odlitku na kulové ploše upínače a drážku upínače tak, aby bylo možno docílit 10°na obě strany na broušení BP řetězů.FO
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 6.2.2009 20:37
Nevím kde jste přišel na úhel 60° u STIHL, právě tyto řetězy, byly první s úhlem 55° a úhel 85° je zobrazený na prvním obrázku výše, ten se nenastavuje nikde, ten je daný šířkou kotouče, průměrem pilníku a úhlem břitu! A už vůbec není v podélné rovině! Je to úhel čela zubu!!
Radek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 7.2.2009 12:15
FO-je to na krabičce k řetězu33RSC(3(, 36RSC(3). Jinak se přiznám, že mi terminologie u zubu řetězu jako řezného nástruje nesedí s terminologií vžitou u obrábění, kde jsou zavedeny pojmy úhel čela, úhel hřbetu a úhel břitu., kde součet těchto úhlů činí 90°. V příručce oregon německé verzi a české verzi je nazýváno Dachsneidewinkel=úhel břitu, Brustschneidewinke=úhel čela. Když se projdu tabulkou přehledu řetězů Stihl (na krabičce), nebo inofmací Oregon, nemohu si nijak odvodit, jak vznikají úhly 80°75°jako t.zv. úhel čela. To jsem si i v cadu kreslil geometrii zubu. Na kabičce Stihl jsou uvedeny úhly čela. Není asi předmětem této dikuze rozebírat terminologii. Cílem by mělo být získat praktické informace, v tomto případě nastavení sklonu kotouče brusky. Jinak vyjadřuji obdiv panu Radkovi, za jeho soustavnost a píli a chuť podělit se se svými značnými zkušenostmi a znalostmi. F.O.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 9.2.2009 16:59
FO- ještě doplnění. Doporučuji zkontrolovat stupnice. Stupnice pro nakonění kotouče se rozcházejí u mého kusu o cca 3°. Po přeměření jsem zjistil, že ta stupnice zepředu je správná.
Jěště pro R.B: Pokud se týká broušení řetězů Stihl. Údaje na krabičce skutečně znamenají úhel nazývaný v termonologii pilových řetězů úhel čela. Jelikož se skutečně jedná o úhel, jak mě opravil R.B, o úhel měřený na kraji zubu, bude jeho velikost různá u zubů hranatých(LP) a kulatých (BP). Vlivem radiusu zubu bude nejkrajnější bod níže a tedy v radiusu kotouče a tedy úhel větší (z toho těch 85°). Jelikož se podle tohoto úhlu nedá bruska nastavit, stavil jsem se v autorizovaném servisu STIHL. Odpověď: my to máme na brusce pevně nastavené a tak brousíme. Zavolal jsem do STIHlu, a tam jsem se dozvěděl, že nastavují 40°od svislice, tedy 50°. Vzal jsem nový řezěz 36RSC nastavil 30/50/0 a načernil zub, dotknul jsem se a byla to pravda: 50°. Proto se omlouvám, jestli jsem někoho mystifikoval, ale brušeno na 60°bude také řezat.
F.O
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|