Motorová pila Dolmar PS 420

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?)
2.12.2008 20:13

Každý rozbor má nepřesnosti, nebo nedostatky. Já jsem jej napsal za sebe. Kdo se ním bude řídit, jistě použije i svůj úsudek. Návody jsou většinou nucené doslovné překlady a občas se stane, že ten, kdo překládá je technický antitalent. Potom jsou to pro nás nesrozumitelné , nebo jiné výrazy, než bychom čekali.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 18.138 (?), 2.12.2008 14:53

zdravim. od letoska jsem take spokojenym uzivatelem 420, a prace s ni je velice prijemna. je to sice ma prvni pila (doufam, ze take posledni), takze nemam srovnani, ale v ruce drzi velmi pekne a zatim jsem s ni spokojen.

mkony1 - (7) - 121.12 (?), 2.12.2008 18:50

Tak ještě jednou díky za Vaše názory na dané téma. Výběr pily dospěl do finále a rozhoduji se mezi dvěma finalisty : Dolmar PS 420C versus HQ 440e. Dokáže někdo nezaujatě a přesto odborně vyhlásit vítěze? Vždyť jde jen o nákup pily  .   Díky, mkony1

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 2.12.2008 19:39

Hlavní předností nové řady HQ má být motor s nižšími emisemi a vyšším kroutícím momentem. Při porovnání s vyšší řadou, kde lze využít výsledky zkušeben je spotřeba nižší, než u předchozích modelů, ale naměřený kroutící moment je nižší, nebo srovnatelný. Boční beznářaďový napínač pilu rozšiřuje, což je přednost pro někoho, kdo neví, kam položil kombinovaný klíč, ale těsné řezy u kmene jsou obtížnější. Tato pila asi ani není určena k takovému přesnému řezání, ale více k běžnému zpracování palivového dřeva. V porovnáni s PS420C má 440e  nižší výkon, spojku ven - složitější montáž řetězu a celkově na mě 420C působí profesionálněji konstruovaná. Spotřebou je na tom výborně, navíc katalyzátor je jednoduché a bezporuchové řešení snížení splodin. U předvýplachu se zatím neví, kolik tyto motory vydrží a jsou citlivější na kvalitu pohonné směsi. PS 420C má osvědčenou konstrukci, která je doplněna moderní technikou(nastavitelné olejové čerpadlo, otočené řetězové kolo s kvalitním bočním napínačem, 6 kanálová technika motoru, Mg skříň motoru - profi systém, digitální zapalování s omezovačem otáček, jednopáčková obsluha, pomocný start pružinou) 440 má také pomocný start pružinou, průhlednou nádrž paliva, vylepšený vypínač, novou koncepci motoru,  ale celkově je tato pila pro mě více hobby, naopak PS420C je technicky více profi, než farm. Je to jen můj názor, některé detaily jsem vynechal, ale protože PS420C mám a 445(to je srovnatelný model výkonem, ale těžší) jsem měl možnost si vyzkoušet a prohlédnout, tak je pro mě jasný vítěz PS420C.  

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 2.12.2008 20:08

Jiří, i když určité malinké výhrady k vašemu rozboru mám, ponechám je tentokrát stranou. Více mne zaujala jiná věc, těsně spjatá s pilou a související s obsluhou. Návod k obsluze! Je ukázkou kvality výrobce a jeho vztahu ke kupujícímu. Výrobce, který na předních stránkách uvede obrázek obsluhy jak sedí na řezané větvi s přeškrtnutím, mne přesvědčí pouze o tom, že si myslí, že jeho výrobek koupí jen "debil". Navíc v textu uvede,   "Pokud si ani po přečtení tohoto návodu nebudete jisti, jak pilu správně používat, kontaktujte před dalším postupem odborníka.", působí na mne toto podivným dojmem a návod, stejně jako stroj mi začnou připadat jako zbytečně vyhozené peníze pro někoho, kdo mne považuje za hňupa! Návod o kterém píši, mne příjemně překvapil svým rozsahem, po předchozích, které tento výrobce celá léta přikládal. Investoval -li do slušné úrovně návodu tolik, měl by se zamyslet nad jeho náplní, případně redakcí! Pominu-li spoustu výrazů a názvů, které jsou novotvary jen tohoto výrobce    (např. nedořez, nedořezná lišta = dřevorubecký kloub!?), je pro mne a možná řeknete, že opravdu jen pro mne, tento náhled na budoucího uživatele mého výrobku nestravitelný! 

A který výrobce to tedy je? Ten s nejvíce obhájci, nejvíce zapsaný do povědomí široké veřejnosti, nejvíce autorizovanými prodejci a servisními středisky v ČR! Tedy HQ .

Radek

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 2.12.2008 20:13

Každý rozbor má nepřesnosti, nebo nedostatky. Já jsem jej napsal za sebe. Kdo se ním bude řídit, jistě použije i svůj úsudek. Návody jsou většinou nucené doslovné překlady a občas se stane, že ten, kdo překládá je technický antitalent. Potom jsou to pro nás nesrozumitelné , nebo jiné výrazy, než bychom čekali.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 2.12.2008 20:24

Ano s tím souhlasím, ovšem zadavatel má být na takové úrovni, aby redakce návodu tyto poklesky, protože jinak se to nazvat nedá, včas zachytila a odstranila! Gramatické chyby vždy přecházím, protože sám na gramatickou kontrolu moc nedbám. A styl tohoto návodu jasně ukazuje, že to není jen doslovný překlad!

Radek

mkony1 - (7) - 241.235 (?), 8.12.2008 16:43

No tak už ji mám doma a jsem moc zvědavý na víkend, až se postavíme k práci, jak nám to pujde. Na začátek jen tak lehce, aby si zvykla a já na ni. Po přečtení manuálu jsem ale nikde nenašel ani zmínku o tom, jak ji zaběhnout a jestli bude po čase třeba nějaké seřízení, pilu jsem si nekupoval sám, ale byl to dárek a asi se zapoměli zeptat.Ale předpokládám, že kdyby ano, že by se o tom manuál alespoň zmínil. No docela se těšim a doufám, že jsem vybral dobře. mkony1.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 8.12.2008 20:55

Ohledně záběhu nové pily toho zde bylo uvedeno opravdu hodně. To, že se má nový motor zaběhnout se lze dočíst i u současných moderních automobilových motorů. Není to přímo srovnatelné, neboť auto je s převodovkou a můžete jet pod otáčkami velmi dlouho, což je velmi nepříznivé i na zaběhnutý motor. U motorové pily se nezabíhá jen motor. Pracovní část - řezná souprava se musí také zaběhnout, což zpočátku znamená, že zátěž a intenzita použití pily by měla být s větším počtem přestávek a častější kontrolou motorové pily, jako celku. U nové pily by se měla také obsluha dobře s pilou zapracovat, aby získala jistotu při bezpečné obsluze. To je cca doba, která je těch 10 nádržek, než si na sebe s pilou zvyknete a pořádně se začne řezat. Ten záběh součástek je u moderních motorových pil ošetřen pouze vyšší bohatostí směsi nastavením karburátoru, upozorněním na čistotu - průchodnost otvorů pro chlazení a žeber válce, ostrý řetěz a kvalitní pohonou směs(kvalitní doporučený olej ve správném poměru, dodržená doba skladování). Po spotřebování cca 10-15 nádržek je možné nepatrně ochudit směs nastavením karburátoru - motor se chová celkově lépe a zatím to poznal každý po takovém seřízení, které jsem dělal. Není to ale podmínka a můžete tak řezat, jak to je od výrobce nastavené, ale po delší době to již bude znatelně horší - nízké max. otáčky, větší spotřeba, nízký výkon. 

host - 191.217 (?), 8.12.2008 22:29

Když to tak pročítám, tak jsem si měl asi vzít Dolmar, než Stihl 270...Asi víc muziky za méně peněz?

mkony1 - (7) - 113.42 (?), 9.12.2008 9:00

Děkuji panu J.S. za užitečné rady a jen škoda, že tu není na Vás nějaký kontakt, určitě bych se stavil na případný servis, nejstle-li z druhého konce republiky. Něco o záběhu jsem samozřejmě už věděl, něco tady vyčetl ale to byla jen taková poznámka nebo spíš povzdech off topic k tomu manuálu, ale radost z nové pily mi to nekazí. A jestli bude víc muziky, to se ukáže, ale jsem o tom přesvědčen. S pozdravem mkony1.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz